Οι γάτες, είτε τις αγαπάτε, είτε τις απεχθάνεστε, είναι μοναδικά και καταπληκτικά πλάσματα. Στην αρχαία Ρώμη και στην αρχαία Αίγυπτο, η γάτα ήταν σύμβολο της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας σε σημείο μάλιστα να λατρεύονται ως θεϊκά πλάσματα.

Πάντα προσηλωμένες στον εαυτό τους, θα κάνουν ακριβώς ότι θέλουν, σε αντίθεση με ένα σκυλί που θα προσπαθήσει να ευχαριστήσει τον ιδιοκτήτη του με το να είναι υπάκουο.

Παρακάτω δίνονται οι απαντήσεις σε ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις γύρω από τις γάτες.

Γιατί οι γάτες παίζουν με τη λεία τους;

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να δείτε την γάτα σας να παίζει με την λεία του.

Πρώτον για μια καλο-φαγωμένη γάτα που ζει σε ένα ωραίο καθαρό σπίτι, το να βρίσκει ένα ποντίκι ή έναν αρουραίο μπορεί να είναι μια συναρπαστική εμπειρία και το κυνήγι είναι κάτι που θέλουν να παρατείνουν και να απολαύσουν.

Αν ήθελε θα μπορούσε να σκοτώσει το θήραμα με ένα μόνο δάγκωμα, αλλά πού είναι η διασκέδαση σε αυτό; Δεν επιτίθεται στο θήραμα για τα τροφή, αλλά για να ικανοποιήσει το βαθύτερο ένστικτό της για κυνήγι.

Έπειτα, μπορεί η γάτα να έχει γατάκια, που σημαίνει ότι μία ζωντανή λεία θα εξυπηρετούσε εκπαιδευτικούς σκοπούς για τα μικρά.

Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση που η γάτα είναι προσεχτική και θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να τραυματιστεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με τους αρουραίους, δεδομένου ότι μπορούν να δώσουν εξαιρετικά δυνατές δαγκωνιές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γάτα προσπαθεί να καθυποτάξει τον αρουραίο, μέχρι να είναι σε θέση να δώσει το δάγκωμα στον αυχένα ώστε να είναι σίγουρη ότι θα είναι οριστικό.

Γιατί οι γάτες επιστρέφουν νεκρά ζώα;

Όσο αηδιαστικό και αν είναι το να έχεις σκοτωμένα ποντίκια ή πουλιά στο κατώφλι του σπιτιού σου, η αντίδρασή μας στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι «Σε ευχαριστώ πολύ!». Γιατί; Στα μάτια της γάτας μας, είμαστε μέρος της οικογένειάς τους και όταν νιώθουν ότι ένα μέλος δεν είναι σε θέση να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες, θα προσπαθήσει να το βοηθήσει.

Αυτός είναι ο λόγος που συνήθως οι στειρωμένες θηλυκές γάτες είναι συχνά οι κύριοι υπαίτιοι αυτής της συμπεριφοράς, καθώς δεν έχουν δικά τους γατάκια και το ένστικτό τους υπαγορεύει ότι πρέπει να μας φέρει κάποια τρόφιμα. Είναι μια πολύ γλυκιά χειρονομία. Κρίμα όμως, που δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε ένα καλό λαχταριστό ποντίκι όσο και οι γατίσιοι φίλοι μας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος και γιατί ξεφωνίζουν;

Η θηλυκή γάτα θα σηματοδοτήσει την προθυμία της να ζευγαρώσει παίρνοντας μια συγκεκριμένη στάση: κεφάλι κάτω, μπροστινά πόδια λυγισμένα, πισινά πόδια σηκωμένα έτσι ώστε να αποκαλύπτετε το αιδοίο, με την ουρά σηκωμένη στο πλάι του σώματος της, όλα σχεδιασμένα ώστε να ενθαρρύνει την αρσενική γάτα να προχωρήσει.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της αναπαραγωγικής διαδικασίας των γατών είναι το γεγονός ότι η ωορρηξία δεν θα έρθει παρά μόνο με το ζευγάρωμα. Το αντρικό μόριο είναι αγκαθωτό, έχοντας μικροσκοπικές αιχμηρές ακίδες με φορά αντίθετη προς την κορυφή, το οποίο ξύνει τα κολπικά τοιχώματα του θηλυκού και προκαλεί την ωορρηξία. Αυτός είναι και ο λόγος που τα θηλυκά ξεφωνίζουν κατά την διάρκεια του ζευγαρώματος και η όλη διαδικασία μοιάζει σαν ένας άγριος τσακωμός.

Ασυνήθιστη κυνηγετική συμπεριφορά

Πολλοί άνθρωποι απορούν με την συμπεριφορά της γάτας τους όταν παρατηρήσει τη λεία της.

Αυτές είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις:

Θορυβώδης δόντια - Έχετε δει ποτέ μια γάτα να κοιτάζει ένα πουλί μέσα από ένα παράθυρο; Το σώμα της τεντώνεται, τα μάτια της καρφώνονται πάνω στο πουλί με σταθερό βλέμμα και στη συνέχεια αρχίζει να εκπέμπει ένα παράξενο κροτάλισμα και να δείχνει τα δόντια της.

Αυτό είναι γνωστό ως «κενή αντίδραση» . Είναι τόσο απορροφημένες στη λείας τους, που αρχίζουν να φαντάζονται ότι έχουν ήδη πιάσει το ζώο και το σκοτώνουν με το δάγκωμα τους.

Οι γάτες έχουν έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο να δαγκώνουν τη λεία τους, που εξασφαλίζει έναν γρήγορο θάνατο με μικρό κίνδυνο για αυτές. Αυτό το δάγκωμα είναι παρόμοιο με την κίνηση των δοντιών που βλέπετε στο παράθυρο.

Ταλάντευση του κεφαλιού – Οι γάτες συχνά θα αρχίζουν να κουνάνε το κεφάλι τους από τη μία πλευρά στην άλλη πολύ γρήγορα, λίγο πριν την επίθεση στο θήραμά τους. Αυτό είναι σημαντικό, έτσι ώστε να μην χάσουν το στόχο τους.

Οι γάτες έχουν διόφθαλμη όραση που όταν κουνάνε το κεφάλι τους γρήγορα, μπορούν να κρίνουν με ακρίβεια πόσο μακριά είναι η λεία τους και έτσι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χτυπήσουν τον στόχο τους.