Είναι δύσκολο να διαχωρίσεις μια αποτελεσματικά προχωρημένη μηχανή από την μαγεία

Υπάρχει ένα πλήθος από εφαρμογές και gadgets που παρακολουθούν τους παλμούς της καρδιά σου όταν εξασκείσαι – το amazon για παράδειγμα παρέχει εκατοντάδες ρολόγια, ή ειδικό εξοπλισμό για το στήθος και τα δάχτυλα. Το Cardiio όμως, μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε από μια ομάδα επιστημόνων του MIT και του Ηarvard, τα ξεπερνάει όλα αυτά. Χάρη στις πρόσφατα ανεπτυγμένες τεχνολογίες οπτικών, το Cardiio είναι η πρώτη εφαρμογή που δεν χρειάζεται καμιά σύνδεση με το σώμα σου για να υπολογίσει πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά σου.

Αντ’αυτού, η εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα του iPhone για να δει κάθε πότε το αίμα περνά από το πρόσωπό σου και κατά ένα μαγικό τρόπο πετυχαίνει μια σχεδόν τέλεια εκτίμηση.

Η εφαρμογή είναι επινόηση του Ming-Zher Poh, όταν έκανε την διδακτορική διατριβή του στο εργαστήρι Media του ΜΙΤ, όπου άρχισε να μελετά πως μπορεί να διακρίνει τα ζωτικά στοιχεία ενός αντικειμένου χρησιμοποιώντας προχωρημένες τεχνικές επεξεργασίας σημάτων σε συνδυασμό με μια κάμερα. Το εγχείρημα βασίζεται στην παρατήρηση ότι κάθε φορά που χτυπά η καρδιά, το αίμα στο πρόσωπο αυξάνεται. Αν και δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι, οι τεχνολογικές κάμερες μπορούν να ανιχνεύσουν την αλλαγή μιας και το πρόσωπο με περισσότερο αίμα, απορροφά περισσότερο φως, που σημαίνει ότι αντανακλάται λιγότερο φως πίσω στην κάμερα. Ο Poh σχεδίασε έναν αλγόριθμο, που τραβάει video το πρόσωπό σου, μετά αυτό μεταφράζεται στο πρότυπο RGB και αναλύεται με βάση την αντανακλαστικότητά του σε beats per minute (χτύπους ανά λεπτό). Οι μελέτες δείχνουν ότι οι μετρήσεις απέχουν λιγότερο από 3 χτύπους το λεπτό, από το αποτέλεσμα ενός κανονικού μετρητή.

Η ιδέα ήρθε το 2009. Η μελέτη μου είχε να κάνει με ανεπαίσθητους αισθητήρες σε φορητές συσκευές που μετρούσαν τον παλμό της καρδιάς χρησιμοποιώντας το φως.

Η ιδέα είναι το να κάνεις την παρακολούθηση της υγείας σου κάτι εύκολο και διακριτικό.

Καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να έχουν πρόσβαση και έλεγχο πάνω σε φυσιολογικά δεδομένα, μπορούν να πάρουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην διαχείριση της υγείας τους. Η εξέλιξη πρέπει να πραγματοποιηθεί στην καθημερινότητα μας και όχι στο γραφείο του γιατρού.

Το Cardiio είναι η πρώτη εμπορική εκδοχή του αλγόριθμού του. Κράτα το στο πρόσωπό σου για μερικά δευτερόλεπτα, όταν εξασκείσαι (ή όταν απλά είσαι περίεργος) και αυτό θα διαβάσει τους χτύπους της καρδιάς σου. Η εφαρμογή μπορεί να εμφανίσει όλο το ιστορικό σου και σε αφήνει να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους.

Αν και έχει μόλις μερικές μέρες που έχει εμφανιστεί, το Cardiio είναι ήδη μια από τις υψηλότερα βαθμολογούμενες εφαρμογές στο iTunes για την υγεία. “Η αποδοχή από τον κόσμο ήταν πολύ θετική” λέει ο Poh.

Καθώς δουλεύουμε περαιτέρω την τεχνολογία, θα μπορούσε να επέλθει πρόοδος στην τηλεϊατρική και στην παρακολούθηση της υγείας από το σπίτι. Το κύριο μέλημά μας πάντως, είναι να μετατρέψουμε το τσεκάρισμα της υγείας από κάτι βαρετό και κουραστικό, σε κάτι απλό και εύκολο.