• Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα ψηλά τακούνια “υποχρεώνουν“ τις γυναίκες να περπατούν με τρόπο που επιδεικνύεται η θηλυκότητα τους.
  • Γυναίκες κρίθηκαν πιο ελκυστικές όταν φορούσαν ψηλά τακούνια σε μελέτη

Η μόδα στα ρούχα μπορεί να αλλάζει συνεχώς, αλλά υπάρχει ένα υπόδημα το οποίο έχει μείνει στην μόδα για πολλές γενιές χωρίς μάλιστα να υποστεί κανένα σημάδι παρακμής. Είναι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, τα οποία πρωτοφορέθηκαν τον 16ο αιώνα στην Γαλλία και είναι αχώριστο μέρος της γυναικείας γκαρνταρόμπας από τον 19ο αιώνα και μετά.

Ρωτήστε μια γυναίκα για ποιο λόγο ανέχεται να φοράει κάτι τόσο άβολο και πιθανότατα θα απαντήσει κάτι του στυλ “Με κάνουν να δείχνω και να νιώθω πιο ελκυστική” . Μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα δείχνει ότι αυτή η εντύπωση είναι ακριβής αλλά όχι για τον λόγο που οι περισσότεροι νομίζουμε.

Στην πραγματικότητα δεν είναι το επιπρόσθετο ύψος που έχει σημασία αλλά το πώς αναγκάζεται η γυναίκα να αλλάξει το βάδισμά της και τον τρόπο που κινείται.

Τα ψηλά τακούνια επιδυκνείουν τις σεξουαλικές πλευρές του γυναικείου βαδίσματος

λέει ο ψυχολόγος Paul Morris στο περιοδικό Evolution and Human Behavior. Αν και οι προτιμήσεις μας στα ρούχα βασίζονται κατά κύριο λόγο στην κουλτούρα μας και στις κοινωνικές νόρμες, η μεγάλη απήχηση των ψηλοτάκουνων παπουτσιών δείχνει ότι η δημοτικότητα τους προέρχεται κατά κύριο λόγο από βαθύτερες παρορμήσεις.

Ο Morris και η ομάδα του συνέταξαν 2 πειράματα προκειμένου να δοκιμάσουν την υπόθεση ότι τα τακούνια αναδεικνύουν την θηλυκότητα. Οι συμμετέχοντες (15 άντρες και 15 γυναίκες) είδαν τα στικτά περιγράμματα 12 γυναικών καθώς περπατούσαν για 4 λεπτά – 2 λεπτά σε ψηλοτάκουνα παπούτσια και 2 λεπτά σε κανονικά. Στην συνέχεια ρωτήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο ελκυστικές έβρισκαν τις φιγούρες.

Σε κάθε περίπτωση το σκορ έλξης ήταν ψηλότερο με τα τακούνια

αναφέρει η ερευνητική ομάδα. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες συμμετέχοντες έκριναν την σιλουέτα πιο ελκυστική όταν φορούσε τα ψηλοτάκουνα παπούτσια.

Στο δεύτερο πείραμα, 120 συμμετέχοντες (82 γυναίκες και 38 άντρες) παρατήρησαν τα ίδια στικτά περιγράμματα και ρωτήθηκαν να κρίνουν αν το μοντέλο που απεικονιζόταν ήταν άντρας ή γυναίκα (Όπως σημειώθηκε και προηγουμένως όλα τα μοντέλα ήταν στην πραγματικότητα γυναίκες). Με τα κανονικά παπούτσια, 28% των γυναικών κατηγοριοποιήθηκαν εσφαλμένα ως άντρες, ενώ αντίθετα το ποσοστό μειώθηκε σε 17% όταν φορούσαν ψηλοτάκουνα.

Γιατί? Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όταν οι γυναίκες φορούσαν τα ψηλά τακούνια «περπατούσαν με τον χαρακτηριστικό τρόπο του γυναικείου βαδίσματος» . Πιο συγκεκριμένα το περπάτημα σε ψηλά τακούνια οδηγούσε σε πιο μικρά και πιο συχνά βήματα και αυτή η μείωση συνοδευόταν από αυξημένη κίνηση και γύρισμα των γοφών.

Με άλλα λόγια τα ψηλά τακούνια τονίζουν τις διαφορές στον τρόπο που περπατούν οι άντρες και οι γυναίκες. Αυτό προκαλεί σεξουαλική διέγερση στους άντρες αλλά και αύξηση της προσοχής από την μεριά των γυναικών που σκανάρουν το περιβάλλον για πιθανό ανταγωνισμό της αντρικής προσοχής!

Αυτό μπορεί να γίνει τόσο σε συνειδητό όσο και σε ασυνείδητο επίπεδο αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η δυναμική υπάρχει.

Ο Morris και η ομάδα του καταλήγουν ότι μια γυναίκα που περπατά σε ψηλά τακούνια είναι ένα “υπερφυσικό ερέθισμα“ – δηλαδή μια ενισχυμένη έκδοση ενός ερεθίσματος που βρίσκεται στην φύση. Η έως τώρα έρευνα μας έχει δείξει ότι μπορούμε να δούμε με τον ίδιο τρόπο και το πρόχειρο φαγητό μιας και ερεθίζει την φυσική ανάγκη μας για ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά προσφέροντάς τα σε μεγάλες δόσεις.