Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience, οι άνθρωποι συνεχίζουν να μαθαίνουν και να κάνουν συσχετισμούς ακόμα και στον ύπνο τους.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστήμης του Weizmann, έβαλαν ανθρώπους να κοιμηθούν φορώντας μια μάσκα, μέσα από την οποία αναδύονταν πότε ευχάριστες μυρωδιές  (σαμπουάν και άρωμα) και πότε δυσάρεστες (σάπιο κρέας). Οι αντιδράσεις ήταν ίδιες με αυτές ενός ξύπνιου ανθρώπου. Όταν εκτίθονταν σε καλές μυρωδιές έπαιρναν βαθιές εισπνοές, ενώ αντίθετα ανέπνεαν ρηχά και κοφτά όταν εκτίθονταν σε κακές.

Το πείραμα όμως συμπεριλάμβανε και ένα δεύτερο στοιχείο. Οι διάφορες μυρωδιές συνοδεύονταν και με έναν μουσικό τόνο. Τοαποτέλεσμα ήταν, ότι τα άτομα αυτά, συνέχιζαν να αλλάζουν τον τρόπο εισπνοής τους σε συνάρτηση με τους ήχους, ακόμα και όταν ξύπνησαν, αν και όπως είπαν δεν είχαν καμιά ανάμνηση του να μυρίσουν ή να ακούσουν κάτι κατά την διάρκεια του ύπνου.

Τελικά «έμαθαν» να αντιδρούν κατά έναν συγκεκριμένο τρόπο στους ήχους που ήταν συνδεδεμένοι με τις μυρωδιές, ανεξάρτητα από το αν οι μυρωδιές ήταν όντως εκεί.

Έχει αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να «χωνέψουν» την γνώση που πήραν κατά την διάρκεια της μέρας, στον ύπνο τους, αλλά μέχρι τώρα οι προσπάθειες για να μάθεις κάτι την ώρα που κοιμάσαι ήταν αποτυχημένες.

Οι ερευνητές τώρα ψάχνουν πρακτικές εφαρμογές που μπορεί να έχει η έρευνα όπως το να οδηγούν τους ανθρώπους να αλλάξουν “κακές συνήθειες“.

Πρέπει να βρούμε που βρίσκεται το όριο σε αυτά που μπορούμε να μάθουμε όσο κοιμόμαστε και σε αυτά που δεν μπορούμε. Anat Arzi