• Νομίζετε ότι οι άντρες είναι άπιστοι; Μια μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες είναι οι μεγαλύτεροι απατεώνες – απλά ξέρουν να κρύβονται καλύτερα.
  • Έρευνα δείχνει ότι 8 με 15 τοις εκατό των παιδιών, δεν έχουν ανατραφεί από τον βιολογικό τους πατέρα.

Πιο φύλλο είναι τελικά πιο εύκολο να απιστήσει σε μια σχέση; Οι άντρες πάντα είχαν την χειρότερη φήμη στο θέμα αλλά πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το ποσοστό των γυναικών που έχουν κρυφό δεσμό ανεβαίνει συνεχώς, με την διαφορά ότι είναι πιο πιθανό να ξεφύγουν λέγοντας ψέματα.

Με απλά λόγια φαίνεται ότι οι γυναίκες μπορούν να χειρίζονται καλύτερα τις σχέσεις τους με τους άνδρες.

Η περίπτωση της Farrah Fawcett που είχε μια κρυφή σχέση για 11 χρόνια, χωρίς να το μάθει ποτέ κανένας, είναι ένα κλασικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μια γυναίκα κάνει τις απατεωνιές της: διακριτικά και κρυφά καθώς προχωράει με το υπόλοιπο της ζωής της σαν να μην τρέχει τίποτα…

Σύμφωνα με τον David Holmes, ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο Metropolitan του Manchester, οι γυναίκες σήμερα έχουν τις περισσότερες «παράνομες σχέσεις» από ποτέ άλλοτε – οι πρόσφατες μελέτες λένε ότι ο αριθμός είναι περίπου 20 τοις εκατό για τους άνδρες και κάτι πάνω από το 15 τοις εκατό για τις γυναίκες – με την βασική διαφορά όμως ότι το κάθε φύλλο χειρίζεται το θέμα διαφορετικά.

Οι γυναίκες είναι πολύ καλύτερες στο να κρατήσουν τις υποθέσεις τους μυστικές. Αν κοιτάξετε τις μελέτες πατρότητας, ακόμη και οι πιο «αυστηρές» αυτών, δείχνουν ότι 8 μέχρι 15 τοις εκατό των παιδιών, δεν έχουν ανατραφεί από τον βιολογικό πατέρα.

Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών και ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός από ψέματα…

Μια συμμετέχουσα της μελέτης – ας την ονομάσουμε Σάρα- είναι παντρεμένη με κάποιον εδώ και δέκα χρόνια, και έχει μια κρυφή σχέση με τον Μαρκ για τα τελευταία δύο.
Έχει αποκαλύψει το μυστικό της μόνο στη αδερφή της και είναι 100% σίγουρη ότι κανείς άλλος δεν ξέρει για αυτό.

Δεν επιτρέπω ποτέ στον Mark να μου τηλεφωνήσει στο κινητό μου ή να μου στείλει κάποιο e-mail. Αυτού του είδους οι επικοινωνίες μπορεί να αφήσουν ίχνοι. Επιμένω να μιλάμε σταθερά στην δουλειά μας και όταν συναντιόμαστε για ποτό ή το δείπνο, πληρώνουμε με μετρητά.Δουλεύουμε στον ίδιο τομέα και έτσι οι συναντήσεις μας για ένα μεσημεριανό γεύμα δεν φαίνεται σαν κάτι ύποπτο. Αν τύχει να βρεθούμε το βράδυ, λέω στον άντρα μου ότι είμαι με την αδερφή μου, και συναντιέμαι με τον Μαρκ αρκετά μακριά ώστε να μην μας πετύχει κανένας γνωστός.

Και τι γίνεται με τις ενοχές; Δεν νιώθει τύψεις για αυτό που κάνει; «Όχι για όσο το μυστικό παραμένει κρυμμένο. Ξέρετε την 11η εντολή: μην πιαστείς ».

Οι γυναίκες πάντα είχαν κρυφές υποθέσεις, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια ο αριθμός έχει αυξηθεί δραματικά.

Δουλείες έξω από το σπίτι – με τις έτοιμες δικαιολογίες των επαγγελματικών συναντήσεων και της αργοπορίας,  η οικονομική ανεξαρτησία και η αλλαγή των κοινωνικών θέσεων, δίνουν στις σύγχρονες γυναίκες πολλές περισσότερες ευκαιρίες να συναντηθούν με άλλα άτομα και να αρχίσουν κρυφές σχέσεις.

Απ΄την άλλη η τεχνολογία με τα κινητά τηλέφωνα, τα chat rooms και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο επίσης καθιστούν τις προσωπικές συναντήσεις κάτι πολύ ευκολότερο.

Αλλά ενώ οι ζωές των γυναικών και η σεξουαλική συμπεριφορά τους μπορεί να έχουν αλλάξει, τα ευρηματικά τους ψέματα έχουν παραμείνει σταθερά.

Οι γυναίκες πάντα έλεγαν ψέματα για την σεξουαλική τους ζωή. Το μέσο όρο των συντρόφων για τους άντρες (σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα) είναι 13 ενώ οι γυναίκες υποστηρίζουν ότι είχαν μόνο 9.

Κάπου πρέπει να υπάρχει ένα ψέμα εδώ. Αν και οι άνδρες μπορεί να υπερβάλλουν για τις σεξουαλικές κατακτήσεις τους, οι μεγαλύτεροι ψεύτες είναι γυναίκες.

Όταν οι μελέτες για τη σεξουαλική ζωή ή την πιστότητα συνδυάζετε με συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο και ανώνυμα ερωτηματολόγια υπολογιστή, οι άνδρες δίνουν τις ίδιες απαντήσεις και στα δύο, αλλά οι γυναίκες θα αναφέρουν πολύ μεγαλύτερους αριθμούς, όταν οι απαντήσεις είναι ανώνυμες.

Γιατί οι γυναίκες λένε ψέματα; Γιατί πρέπει, και γιατί μπορούν. Παρά την επιφανειακή ισότητα και την φαινομενικά ανοικτή σεξουαλικά κοινωνία, οι γυναίκες κρίνονται πολύ πιο αυστηρά για τη σεξουαλική τους ζωή από τους άνδρες.

Μπορείτε να φανταστείτε μια γυναίκα επιχειρηματία να έχει μια ευρέως γνωστή δεύτερη σχέση με τον βοηθό της? Ή μια γυναίκα πολιτικό που να έχει κρυφό δεσμό και ο άντρας της να μένει πιστός σε αυτήν?

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερα ταπεινωτικό για έναν άνδρα στο να είναι κερατάς. Για αυτό και οι γυναίκες ψεύδονται ώστε να προστατευθούν από κριτικές των άλλων, αλλά και γιατί όπως και να το κάνουμε η σεξουαλική «φήμη» των γυναικών έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία στις γυναίκες από ότι στους άντρες.

Αλλά επίσης οι γυναίκες χρησιμοποιούν το ψέμα φυσικά και ενστικτωδώς, ως έναν τρόπο για να ελέγχουν τις σχέσεις τους, άλλοτε για να προστατέψουν τους εταίρους τους και τις οικογένειές τους, και άλλοτε για να κρατήσουν τις επιλογές τους ανοιχτές.

Στην πραγματικότητα, ψεύδονται τόσο πολύ και για τόσο πολλούς διαφορετικούς λόγους που συχνά δεν το σκέφτονται καν σαν εξαπάτηση αλλά σαν «διαχείριση των σχέσεων».

Οι γυναίκες μαθαίνουν την “τέχνη της εξαπάτησης” από την παιδική ηλικία. Εκείνα τα αθώα και αλτρουιστικά ψέματα, όπως το να λένε ότι περάσανε καλά, μια βαρετή βραδιά, ή ότι κάποιος φαίνεται ωραίος ενώ δεν είναι, ή ότι είναι πανευτυχείς με ένα δώρο που δεν τους αρέσει, είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους με τους οποίους βρίσκουν τον τρόπο να διατηρούν την ειρήνη και την ηρεμία στον κοινωνικό τους περίγυρο και να αποφεύγουν τις αναταραχές.

Τα κορίτσια ως επί των πλείστων ψεύδονται για να προστατεύσουν τα συναισθήματα κάποιου ή για να οικοδομήσουν μια σχέση. Η εντιμότητα, υπό αυτές τις συνθήκες, φαίνεται κάπως υπερτιμημένη, και δεν παίρνει πολύ προτού καταλάβουν την αξία και τη δύναμη των «λευκών ψεμάτων» στις σχέσεις.

Πολλές γυναίκες αναπτύσσουν επίσης μια συνήθεια μυστικότητας και σε μικρότερα ζητήματα της σχέση τους προκειμένου να διατηρήσουν κάποιου είδους έλεγχο.
Είναι κοινό, για παράδειγμα, για τις γυναίκες να λένε ψέματα στους εταίρους τους σχετικά με το πόσα χρήματα έχουν σπαταλήσει – ακόμα και όταν δεν είναι πλήρως αναγκαίο. Το ζήτημα εδώ είναι να διατηρήσουν την αίσθηση της αισθηματική ανεξαρτησίας και να ισορροπήσουν κάπως την δυναμική της σχέσης όταν νιώθουν ότι ο σύντροφός τους έχει περισσότερη “δύναμη“ σε άλλους τομείς.

Μια πρόσφατη έρευνα μάλιστα, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν ένα «μυστικό» λογαριασμό, με χρήματα για τα οποία ο σύντροφός τους δεν γνωρίζει τίποτα.

Οι γυναίκες είναι καλύτεροι ψεύτες επειδή ψυχολογικά είναι πιο “εξελιγμένες“. Μπορεί να υπάρχει διαφωνία για το αν αιτία είναι η φύση τους ή η ανατροφή τους, αλλά οι γυναίκες έχουν προγραμματιστεί έτσι ώστε να είναι προσανατολισμένες σε θέματα σχέσεων και ανθρώπων, πολύ περισσότερο από ότι οι άνδρες.Συναισθηματικά, οι γυναίκες καταστρώνουν σχέδια και να έχουν στρατηγικές, σε αντίθεση με τους άνδρες που είναι παρορμητικοί.

Από νεαρή ηλικία, οι γυναίκες θα αρχίσουν να εξετάζουν το είδος της ζωής που επιθυμούν, το είδος δουλειάς ή το σπίτι που φιλοδοξούν να έχουν, πόσα παιδιά θα ήθελαν και τι είδους σύντροφο.

Οι περισσότεροι άνδρες δεν σκέφτονται έτσι παρά όταν είναι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας. Ζουν, ψυχολογικά, στη στιγμή, ενώ οι γυναίκες σκέφτονται γύρω από γωνίες και δύο βήματα μπροστά…

Ο εγκέφαλός τους είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να είναι πολύ καλύτερες στο να κάνουν πολλά πράγματα παράλληλα.

Μπορούν να κρατήσουν όλες τις διαφορετικές πτυχές ενός ψέματος στο μυαλό τους, να τα θυμούνται και να τα κάνουν να μοιάζουν πειστικά.

Οι άνδρες επίσης ψεύδονται, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να ξεχάσουν κάτι, ή να κάνουν ένα λάθος και να πιαστούν.

Οι γυναίκες έχουν το χαρακτηριστικό να παραμένουν ήρεμες και λογικές ακόμα και όταν βρίσκονται στο έλεος τους πάθους.

Ένας πολύ γνωστός μύθος είναι ότι είναι περισσότερο ρομαντικές. Μπορεί να περιορίζονται σε ένα ή δυο φίλες για να εμπιστευθούν τα μυστικά τους, αλλά ξέρουν πως να διαχειρίζονται τις συναισθηματικές ζωές τους ώστε να έχουν τον έλεγχο.