Υπάρχει ένα ρητό που λέει

Οι προγραμματιστές είναι «μηχανές» που μετατρέπουν την καφεΐνη σε κώδικα.

Ρωτήστε έναν προγραμματιστή πότε παράγει το πιο δημιουργικό έργο του και κατά πάσα πιθανότητα θα σας απαντήσει ότι είναι αργά το βράδυ. Κάποιοι δουλεύουν πιο νωρίς και κάποιοι πιο αργά αλλά μια δημοφιλής τάση στο χώρο είναι να σηκώνονται κατά τις 4 το μεσημέρι, ώστε να τακτοποιήσουν κάποιες δουλειές προτού η τρέλα της νυχτερινής δουλειάς αρχίσει. Άλλοι πάλι αρέσκονται να πέφτουν για ύπνο στις 4 το μεσημέρι.

Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος που οδηγεί τους περισσότερους προγραμματιστές να δουλεύουν το βράδυ; Στην καρδιά της απάντησης  βρίσκεται η αποφυγή των περισπασμών. Αλλά αφού κάποιος θα μπορούσε να κλειδώσει την πόρτα, τι είναι αυτό που κάνει την νύχτα τόσο ξεχωριστή;

Η απάντηση συνοψίζεται σε τρία πράγματα:

  • το ωράριο του δημιουργού,
  • την υπνηλία
  • τις φωτεινές οθόνες των υπολογιστών!

Το ωράριο του δημιουργού

Ο Paul Graham έγραψε για το ωράριο του δημιουργού το 2009 – ουσιαστικά συμπέρανε ότι υπάρχουν κυρίως δύο τύποι «προγραμμάτων» σε αυτόν τον κόσμο. Το πρόγραμμα του παραδοσιακού εργάτη, όπου η ημέρα κόβεται σε ώρες και μια μικρή απόσπαση της προσοχής κοστίζει, ένα μικρό ποσοστό της απόδοσης της εργασίας. Και από την άλλη υπάρχει κάτι που το ονομάζει το πρόγραμμα του δημιουργού – ένα πρόγραμμα για όσους παράγουν κάτι πιο δημιουργικό. Η εργασία αυτή έχει να κάνει με μεγάλα αφηρημένα συστήματα και περιλαμβάνει την αφομοίωση όλου του συστήματος στο μυαλό σου – κάποιος παρομοίασε την διαδικασία σαν την κατασκευή ενός σπιτιού από ακριβά κρύσταλλα όπου αν κάποιος σου αποσπάσει την προσοχή, το όλο εγχείρημα καταρρέει και σπάει σε χίλια κομμάτια.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι προγραμματιστές ενοχλούνται τόσο πολύ όταν αποσπάται η προσοχή τους.

Λόγω της τεράστιας ψυχικής επένδυσης που χρειάζεται από μέρους τους, μπορούνε να αρχίσουν να εργάζονται μόνο όταν είναι σίγουροι ότι θα έχουν μια-δυο ώρες τουλάχιστον στην διάθεση τους χωρίς να αποσπαστεί η προσοχή τους. Η όλη επένδυση του να κατασκευάσεις ένα ολόκληρο μοντέλο στο μυαλό σου, είναι μάταιη, αν είναι να κατεδαφιστεί μισή ώρα αργότερα.

Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους ιδρυτές θα σας πουν ότι δεν μπορούν να επιτελέσουν κανένα έργο κατά την διάρκεια της μέρας. Το συνεχές μπαράζ από διακοπές, οι έκτακτες μικροδουλειές που παρουσιάζονται συνεχώς, τα email που πρέπει να απαντηθούν κ.τ.λ. δεν επιτρέπουν καμιά σοβαρή προσπάθεια για οργάνωση. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν όλοι οι υπόλοιποι κοιμούνται.

Η υπνηλία

Αλλά ακόμη και οι προγραμματιστές είναι πιο ενεργητικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας και πρέπει να κοιμούνται τη νύχτα σαν όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Γιατί τότε επιλέγουν να επιτελέσουν τα πιο σύνθετα διανοητικά έργα της δουλειάς τους το βράδυ, όταν ο εγκέφαλος θέλει να ξεκουραστεί και αφήνουν τα πιο απλά καθήκοντα, όταν ο εγκέφαλός τους είναι σε εγρήγορση;

Επειδή η κούραση τους κάνει καλύτερους προγραμματιστές!

Σύμφωνα με την αρχή ballmer peak, η κούραση μπορεί να σε κάνει να επικεντρωθείς καλύτερα στον στόχο σου λόγο του ότι σε περιόδους κόπωσης, δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια στον οργανισμό σου για χάσιμο χρόνου.

ballmer peak

Μπορεί να μοιάζει παράξενο αλλά το να είσαι γεμάτος ενέργεια σε κάνει υπερδραστήριο που έχει ως αποτέλεσμα να προσπαθείς να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Έτσι την μία θα κοιτάς τα email σου, μία το twitter, μια τα νέα και γενικά θα επικρατεί μια χαοτική κατάσταση. Το να είσαι κουρασμένος σε κάνει αρκετά χαζό ώστε το μυαλό σου να απασχολείται μόνο με ένα πράγμα! Το μυαλό σου δεν έχει άλλη επιλογή από το να συγκεντρωθεί.

Οι φωτεινές οθόνες των υπολογιστών

Αυτό είναι σχετικά απλό. Κράτα οπτική επαφή με κάτι φωτεινό το βράδυ και ο κύκλος της μέρας και της νύχτας αναταράσσεται.  Θα πρέπει να πάει 3 για να κατάλαβες ότι είσαι κουρασμένος. Μετά ξυπνάς στις 11 ή 12 το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ δεν θα νιώθεις καμιά κούραση γιατί απλά είσαι ξύπνιος σχετικά λίγες ώρες. Μέσα σε μερικές μέρες ο οργανισμός σου θα έχει αφομοιώσει το νέο ωράριο πλήρως.

Συμπέρασμα

Για να καταλήξουμε οι προγραμματιστές προτιμούν να δουλεύουν το βράδυ γιατί απλά δεν υπάρχει κανένα όριο στο πότε πρέπει να σταματήσουν να δουλεύουν πράγμα το οποίο τους ανακουφίζει όταν έχουν να αφομοιώσουν ένα ολόκληρο σύστημα, το μυαλό τους δεν αποσπάται από τους περισπασμούς της μέρας και υπάρχει και μια φωτεινή οθόνη να τους κρατά ξύπνιους!