Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς, αναζήτηση λύσης για τα self test

Ημερομηνία: 11-06-2021


Μάχη με το χρόνο δίνει η Κυβέρνηση προκειμένου να ανέβει το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών και να κτιστεί το τείχος ανοσίας, με το οποίο θα επισφραγιστεί η ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα. Ακόμα οι αριθμοί δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι έχουν διατυπώσει κατ’ επανάληψη το φόβο μήπως ο εφησυχασμός επιφέρει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας από το φθινόπωρο. Από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» μέχρι και χθες το βράδυ είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά σχεδόν 6.664.000 εμβολιασμοί. Από αυτούς 4.161.400 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 40% του πληθυσμού, ενώ 2.657.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 24%.

Χθες, άνοιξε η πλατφόρμα για τους νέους μεταξύ 25 και 29 ετών, παρέχοντας τη δυνατότητα ραντεβού για εμβολιασμό με ένα από τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson. Μάλιστα μέσα σε λίγες ώρες, όπως έγινε γνωστό, ο αριθμός των ραντεβού προσέγγισε τα 70.984, ικανοποιώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που αισιοδοξεί για τη συνέχεια.

Το ενδιαφέρον του για την πορεία των εμβολιασμών δεν μπορεί να κρύψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που με χθεσινές αναρτήσεις του, έκανε γνωστή τη νέα ηλικιακή ομάδα για την οποία άνοιξε η πλατφόρμα, ενώ μόλις προχθές ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ανοίγουν 420.300 καινούργια ραντεβού για τους συμπολίτες μας, με τα εμβόλια των εταιρειών των τριών εταιρειών, τόσο για την ηπειρωτική όσο και για τη νησιωτική Ελλάδα.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών, ο οποίος θα γίνει με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών και θα χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson.

Ενθαρρυντική εικόνα

«Σιγά σιγά φτάνουμε στο στόχο που θέλουμε. Οι ρυθμοί που κινούμαστε δεν εξαρτώνται κάποιες φορές από εμάς, αφού οι παραγγελίες των εμβολίων δεν φτάνουν πάντα, όπως έχει συμφωνηθεί και υπολογίζουμε. Η γενική εικόνα πάντως είναι ενθαρρυντική», σημειώνει συνομιλητής του πρωθυπουργού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ένα ακόμα ζήτημα να διευθετήσουν και μάλιστα άμεσα. Τη διανομή των self-test και την πρόθεση των φαρμακοποιών να μην συνεχιστεί η διαδικασία μέσω αυτών. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, υπάρχει μια συμφωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για δωρεάν διανομή των self-test από τα φαρμακεία μέχρι τις 19 Ιουνίου και η συμφωνία αυτή πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο. Υπάρχει μάλιστα η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις φαρμακαποθήκες και τη ροή των test.

«Αναγνωρίζουμε τη συμβολή των φαρμακοποιών στη διανομή των self test και στον εμβολιασμό και θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία», σημειώνουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και προσθέτουν: «Αν αυτό δεν επιτευχθεί, προφανώς θα εξετάσουμε εναλλακτικούς τρόπους διανομής».

Παράλληλα, το Μαξίμου ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή ανακοίνωσή του που -κατά την κυβερνητική ρητορική- «αναγνωρίζει έστω εμμέσως -και με δυόμισι μήνες καθυστέρηση- τη χρησιμότητα των self-test και ζητά να διατίθενται από τα φαρμακεία. Αποδεικνύει έτσι ότι κάθε μήνα έχει και άλλη θέση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα το οποίο αφορά τη δημόσια υγεία. Από τη μία αποδεικνύει ότι κρατά ανεύθυνη στάση και από την άλλη φανερώνει τον καιροσκοπισμό με τον οποίο προσεγγίζει τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», υποστηρίζουν στην Κυβέρνηση.