Αλλοίωση αποτελεσμάτων στο στίβο για επίτευξη ορίων στους Ολυμπιακούς!

Ημερομηνία: 23-09-2022


Επτά εθνικές ομοσπονδίες στίβου είναι υπό παρακολούθηση από την Athletics Integrity Unit για αλλοίωση αποτελεσμάτων σε αγώνες προκειμένου να καταγραφεί επίτευξη ορίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και με απόφαση δε θα αναγνωρίζονται επιδόσεις που θα γίνονται σε εγχώριες διοργανώσεις τους!

του Γιώργου Κατσαρου
[email protected]

Η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου έβαλε δύσκολα όρια, επέβαλλε το ranking ως μονοπάτι πρόκρισης και έφτιαξε λίστα με πιστοποιημένους αγώνες όπου αναγνωρίζονται οι επιδόσεις. Ακόμα και έτσι όμως, κάποιοι βρήκαν τρόπο να ξεγελάσουν το σύστημα.
Δεν αποτελεί μυστικό πως κάθε χρόνο καταγράφονται επιδόσεις οι οποίες τελούν υπό το καθεστώς αμφισβήτησης. Είτε γιατί η μεζούρα δεν… τέντωσε, ή γιατί ο ανεμόμετρο δε δούλεψε, ακόμα και περιπτώσεις που δεν έγινε ντόπινγκ κοντρόλ.

Κατόπιν σχετικής έρευνας που ξεκίνησε η AIU κάνοντας όπως πάντα χρήση πληροφοριών, καταγράφηκαν 17(!) εκθέσεις με στοιχεία που οδήγησαν σε επτά εθνικές ομοσπονδίες. Αυτές είναι οι:

  • Αλβανία
  • Αρμενία
  • Γεωργία
  • Κυργιστάν
  • Μολδαβία
  • Τουρκία
  • Ουζμπεκιστάν

Για αυτές τις ομοσπονδίες προέκυψαν στοιχεία για αλλοίωση αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου της Ολυμπιακής πρόκρισης στους Αγώνες του Τόκιο.
Η παγκόσμια ομοσπονδία έχει υπό επιτήρηση αυτές τις ομοσπονδίες που είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν με τη World Athletics προκειμένου να αναθεωρηθούν οι συνθήκες που διεξάγονται οι αγώνες σε αυτές τις χώρες και να γίνουν… καθαροί.

Για όσο διάστημα αυτές οι ομοσπονδίες θα είναι στη λίστα επιτήρησης της WA, δε θα αναγνωρίζεται καμία επίδοση που θα σημειώνεται στην επικράτεια τους εκτός και αν πρόκειται για επίσημη διεθνή διοργάνωση ή ηπειρωτικό πρωτάθλημα.
Οι επιδόσεις στα εθνικά τους πρωταθλήματα θα ελέγχονται από την παγκόσμια ομοσπονδία η οποία και θα προχωρά ή όχι στην έγκριση τους.
Η WA έχει το δικαίωμα να τοποθετεί τρεις τοποτηρητές στα εθνικά πρωταθλήματα αυτών των χωρών για την «καθαρή» διεξαγωγή τους.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος