Αρον-άρον και αδιαφανώς η «επιχείρηση αναστήλωσης» του κ. Μητσοτάκη

Ημερομηνία: 15-09-2021


Η επιβεβαίωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της παρουσίας του Αμερικανού επικοινωνιολόγου Σταν Γκρίνμπεργκ στη Θεσσαλονίκη, στο πλευρό του πρωθυπουργού, προκαλεί ερωτηματικά (και) στην αξιωματική αντιπολίτευση για το timing αυτής της συνδρομής.

Ταυτόχρονα όμως εξηγεί τις “επικοινωνιακές αμερικανιές”, όπως λένε, που χαρακτήρισαν τις τελευταίες “δήθεν αυθόρμητες κινήσεις” του κ. Μητσοτάκη, με αποκορύφωμα τη συνάντησή του με τον έφιππο υπέργηρο αγρότη (που έχει το παρατσούκλι “Ντάλτον”) στα χωράφια, κατά την επιστροφή της πρωθυπουργικής αποστολής από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.

Το ανεπίσημο ερώτημα που θέτουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι “γιατί τώρα” αυτή η επικοινωνιακή… καταιγίδα. Η προφανής απάντηση αφορά στον εκλογικό σχεδιασμό, καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις περί εξάντλησης της τετραετίας, θεωρούν βέβαιο ότι το Μαξίμου θα εκμεταλλευτεί “το πρώτο εκλογικό παράθυρο” – βοηθούντων της πανδημίας και της οικονομίας. Δεδομένου δε, ότι το προφίλ του πρωθυπουργού υπέστη “σοβαρές ρωγμές” το τελευταίο διάστημα από τις πυρκαγιές, το “φιάσκο Αποστολάκη” στον ανασχηματισμό και την ακρίβεια, εκτιμούν ότι η “επιχείρηση αναστήλωσης” άρχισε νωρίς… δια παν ενδεχόμενο.

“Προφανώς οι έρευνες που φτάνουν στο Μαξίμου είναι πολύ χειρότερες από αυτές που δημοσιοποιούνται”, επισημαίνουν. Και σε αυτή την εικόνα αποδίδουν την απόφαση Μητσοτάκη να μην προκηρύξει, τελικά, πρόωρες εκλογές για το φθινόπωρο. “Αν η διαφορά σου με τον αντίπαλο ανέρχεται πράγματι σε διψήφιο ποσοστό και θέλεις εκλογές, τις κάνεις”, λένε, επιμένοντας στην εκτίμηση ότι, στην πραγματικότητα, η διαφορά είναι ήδη μονοψήφια.

Δεν θεωρούν μάλιστα καθόλου τυχαία την “ειδικότητα” του κ. Γκρίνμπεργκ, που είναι η διαμόρφωση ενός “προσιτού και αγαπητού στον λαό ηγέτη”. Ο ίδιος, όπως λένε, “φόρεσε τις γαλότσες στον Σρέντερ”, όταν έγιναν οι καταστροφικές πλημμύρες στην Γερμανία το 2002, με αποτέλεσμα να κλείσει την ψαλίδα των τριών μονάδων και να κερδίσει τις εκλογές.

Από πού πληρώνεται;

Επισήμως, το ερώτημα της Κουμουνδούρου αφορά το κόστος… της επιστράτευσης του Αμερικάνου επικοινωνιολόγου και, ειδικότερα, τον λογαριασμό απ’ όπου πληρώνεται. “Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάταια προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους επικοινωνιολόγους παγκοσμίως, ο κ. Γκρίνμπεργκ, συνοδεύει τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος επειδή είναι απλά ‘φίλος του από παλιά’ και μάλιστα ‘δεν πληρώνεται από πουθενά’ αλλά παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν. Καθώς επίσης και ότι συμπτωματικά, τώρα τελευταία, συναντά καουμπόηδες που τον χαρακτηρίζουν ‘ήρωα’ ή κάνει απρόσμενες παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικές εκπομπές”, σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Και προστίθεται: “Το ερώτημα είναι απλό: Με πόσα χρήματα και από πού πληρώνει ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Γκρίνμπεργκ για να του φτιάξει το προφίλ και να ανακόψει τη ραγδαία φθορά του; Δεδομένου ότι η ΝΔ χρωστάει στις τράπεζες 350 εκατ. ευρώ και δεν εξυπηρετεί καν τους τόκους, αυξάνοντας κάθε χρόνο τα υπέρογκα χρέη της στις τράπεζες”.

Τσακαλώτος: Το 13% είναι “συντριπτική πλειοψηφία”;

Πέραν τούτων, το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κορυφώνει την προετοιμασία για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (η πρώτη μετά τις θερινές διακοπές) με αντικείμενο την πολιτική επικαιρότητα και το στίγμα της ομιλίας Τσίπρα στο Βελλίδειο το βράδυ του Σαββάτου.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αποδόμηση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο (και συντονιστή του οικονομικού κύκλου) Ευκλείδη Τσακαλώτο να δίνει για δεύτερη ημέρα τον τόνο.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποτελείται “από μια ελίτ που ζει σε άλλο κόσμο”, παρέθεσε στοιχεία που, όπως τονίζει, αποδεικνύουν πως τα μέτρα δεν αφορούν την πλειοψηφία της κοινωνίας αλλά ένα μικρό τμήμα της που αποτελεί την “πελατεία” της ΝΔ. Μεταξύ άλλων, βρίσκεται και στο στοιχείο που δείχνει ότι 5.130.000 φορολογούμενοι, δηλαδή το 87% του συνόλου, δηλώνουν περιουσία 0-150.000 ευρώ. Σ’ αυτούς, όπως τονίζει, προστίθενται και 530.000 πολίτες χωρίς ακίνητη περιουσία, οπότε ο αριθμός ανεβαίνει στους 5.660.000 φορολογούμενους.

“Ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 έχει μόλις το 13%. Δηλαδή 750.000 φορολογούμενοι και, μάλιστα, πάνω από το 1/3 εξ αυτών δεν ξεπερνά τις 200.000”. Το συμπέρασμα συνεπώς είναι ότι η κυβέρνηση μιλά για μέτρα που αφορούν την πλειοψηφία των πολιτών ενώ αφορά μόνο το 13%.

Για να καταλήξει σκωπτικά: “τους εύχομαι στις εκλογές να τους ψηφίσει η ‘συντριπτική πλειοψηφία’ του 13% που εκπροσωπούν και εμάς ας μας ψηφίσει η ‘συντριπτική μειοψηφία’ του 87% που εκπροσωπούμε”…