Μια Κάμερα Που Μπορεί να Δει Πίσω Από Τοίχους

Ημερομηνία: 15-10-2012

Επιστήμονες του MIT δημιούργησαν μια κάμερα που μπορεί να ελέγξει τους χώρους πίσω από τις γωνίες, καθώς και να δει μέσα από συμπαγή αντικείμενα (όπως παγωμένο γυαλί ή δέρμα) και να απεικονίσει μέρη που υπό άλλες συνθήκες θα έμεναν κρυμμένα. Η πιο συναρπαστική πλευρά της τεχνολογίας, είναι ότι η κάμερα χρησιμοποιεί φυσικό φως για να αναπαραστήσει τις εικόνες και όχι κάποια ειδική ακτινοβολία όπως laser ή X-ray.

Ξεπερνώντας τις δυσκολίες και τα όρια που έθετε η επιστήμη της οπτικής και η επεξεργασία εικόνων, δημιούργησαν μια συσκευή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει ανθρώπους ή αντικείμενα που βρίσκονται πέρα από το πεδίο όρασης.

Στην καρδιά της τεχνολογίας βρίσκεται η ικανότητα να δημιουργείς εικόνες από κύματα φωτός, που αντανακλούνται από επιφάνειες όπως οι τοίχοι, σε κάθε κατεύθυνση.

Σαν ένα παράδειγμα του πως δουλεύει, φανταστείτε να κρύβατε ένα αντικείμενο πίσω από μια γωνία, σε ένα διάδρομο με καθρέπτες. Το αντικείμενο θα μπορούσε ακόμα να είναι ορατό, γιατί το φως αναπηδά από το αντικείμενο και αντανακλάται από τους καθρέπτες πίσω στον παρατηρητή.

Οι κανονικοί τοίχοι όμως δεν είναι τόσο γυαλιστεροί και το φως που αντανακλάται, διαχέεται, με αποτέλεσμα να χάνεται η εικόνα.

Ο Ramesh Raska και οι συνάδελφοί του, ξεπέρασαν το πρόβλημαμε το να εκπέμπουν ακτίνες φωτός σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς προσπαθώντας να φτάσουν το κρυμμένο αντικείμενο μέσω της αντανάκλασης από τους τοίχους. Κάποιες από αυτές τις ακτίνες έφτασαν το αντικείμενο, αναπήδησαν πίσω, διασκορπίστηκαν από τον τοίχο για άλλη μια φορά και έφτασαν την κάμερα.

Για να επιτευχθεί μια σχετικά καλή αναπαράσταση της εικόνας, η κάμερα πρέπει να είναι εξαιρετικά ακριβής. Το laser εκπέμπει φωτόνια σε ρυθμούς της τάξεως των τετράκις εκατομμυριοστών του δευτερολέπτου και ο ανιχνευτής έχει την ικανότητα να μετράει τον χρόνο που έκανε η ακτίνα να φτάσει σε αυτόν και την γωνία με την οποία ήρθε. Αυτά τα δεδομένα, όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι αρκετά, για να «περιγράψουν» την γεωμετρία του κρυμμένου χώρου και των αντικειμένων μέσα σε αυτόν.

Προτού ενταχθώ στην ομάδα του MIT το 2008, είχα κάνει έρευνες πάνω στην «υπολογιστική φωτογραφία» (computational photography), ένα πεδίο με νέες τεχνικές φωτογραφίας που βελτίωναν δραματικά την σύλληψη και σύνθεση των φωτογραφιών. Αλλά ήξερα ότι υπήρχαν πολλά περισσότερα που θα μπορούσαν να γίνουν από το απλά να αποτυπώνεις αυτό που το μάτι μπορεί να δει. Ήθελα να δημιουργήσω μια κάμερα που θα μπορούσε να «δει» πέρα από το πεδίο όρασής της.Ramesh Raska

Η διαδικασία προς το παρόν, παίρνει αρκετά λεπτά για να αναπαραστήσει την εικόνα, αλλά οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να μειώσουν τον χρόνο σε μόλις 10 δευτερόλεπτα.

Όσο συναρπαστική και αν είναι αυτή η δουλειά, μην περιμένετε ότι η τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη από αύριο. Χρειάζονται ακόμα χρόνια δουλειάς προτού αυτή η εφαρμογή γίνει διαθέσιμη στην αγορά. Αλλά μπορούμε από τώρα να φανταστούμε τους πολλαπλούς τρόπους που αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να έχει μια σημαντική και θετική επίδραση στις ζωές μας.Ramesh Raska

 

[youtube id=”JWDocXPy-iQ” width=”600″ height=”350″]

 

Kotsanas

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος