Χάκερς αποσπούν οικονομικά στοιχεία μέσω ψεύτικων κωδικών QR

Ημερομηνία: 20-01-2022

Οικονομικά στοιχεία προσπαθούν να αποσπάσουν από τους Αμερικανούς πολίτες, οι εγκληματίες του διαδικτύου, μέσω των κωδικών QR που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα από χώρους εστίασης και άλλες επιχειρήσεις. 

Το FBI προειδoποιεί ότι οι απατεώνες χρησιμοποιούν ψευδείς κωδικούς QR για να κατευθύνουν τους ανθρώπους σε κακόβουλους ιστότοπους, προκειμένου να κλέψουν τα δεδομένα τους ή να υποκλέψουν πληρωμές.

Αφορμή για την κινητοποίηση του FBI ήταν η ανακάλυψη νωρίτερα αυτόν τον μήνα ψευδών αυτοκόλλητων κωδικών QR σε περισσότερους από δύο δωδεκάδες σταθμούς στάθμευσης στο Ώστιν του Τέξας.

«Τα άτομα που προσπάθησαν να πληρώσουν για στάθμευση χρησιμοποιώντας αυτούς τους κωδικούς QR, ενδέχεται να έχουν κατευθυνθεί σε έναν ψεύτικο ιστότοπο και να έχουν υποβάλει πληρωμή σε έναν πωλητή που δεν υπάρχει», ανέφερε το αστυνομικό τμήμα του Ώστιν μετά από έρευνα.

Οι ίδιοι οι κωδικοί QR δεν είναι κακόβουλοι, αλλά η ευκολία με την οποία οι εγκληματίες μπορούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους, ψεύτικους κωδικούς για να εξαπατήσουν τους καταναλωτές προκαλεί ανησυχία. 

Το FBI συνιστά να ελέγχονται προσεκτικά οι ιστότοποι οι οποίοι κατευθύνουν οι κωδικοί QR. Επίσης συμβουλεύει  του πολίτες να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών των τηλεφώνων τους, αντί για κωδικούς QR, για τη λήψη οποιωνδήποτε εφαρμογών για κινητά.

Η υπηρεσία τονίζει ότι αυτή είναι η πρόσφατη προσπάθεια απατεώνων να εκμεταλλευτούν τις συνήθειες και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. 

Σημειώνεται ότι στις πρώτες μέρες της πανδημίας, καθώς ο ιός σάρωνε την Ιταλία και την Ισπανία τον Μάρτιο του 2020, χάκερ προσπάθησαν να εξαπατήσουν τους κατοίκους χρησιμοποιώντας ψεύτικες εφαρμογές για κινητά που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν ενημερώσεις για τον ιό.

Πηγή: CNN

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος