«Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα γίνει αν εκλεγεί»

Ημερομηνία: 10-07-2024


Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με έναν διπλωματικό ελιγμό απέφυγε να απαντήσει τι θα γίνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

«Δεν τον γνωρίζω πολύ καλά. Δεν ξέρω. Είχα συναντήσεις μαζί του, είχαμε καλές συναντήσεις όταν ήταν πρόεδρος. Αλλά δεν ζήσαμε μαζί τον πόλεμο», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Ρόναλντ Ρέιγκαν στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της συνόδου του NATO.

«Δεν μπορώ να σας πω τι θα κάνει αν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Δεν ξέρω», επέμεινε ο κ. Ζελένσκι, μιλώντας στα αγγλικά.

«Μην περιμένετε όλοι τον Νοέμβριο»

Κάλεσε ωστόσο την αμερικανική πολιτική ηγεσία να μην «περιμένει» τις εκλογές του Νοεμβρίου για να υποστηρίξει τη χώρα του σθεναρά.

«Οι πάντες περιμένουν τον Νοέμβριο. Οι Αμερικανοί περιμένουν τον Νοέμβριο, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στον Ειρηνικό, όλος ο κόσμος περιμένει τον Νοέμβριο και, μιλώντας ειλικρινά, ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν επίσης περιμένει τον Νοέμβριο». Όμως «είναι καιρός να βγούμε από τις σκιές, να λάβουμε σθεναρές αποφάσεις (…), να δράσουμε κι όχι να περιμένουμε τον Νοέμβριο ή οποιονδήποτε άλλον μήνα», επέμεινε ο ουκρανός πρόεδρος.

To NATO στη σκιά του Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος και οι σύμμαχοί του, από την πλευρά τους, επιμένουν ότι οι φόβοι είναι υπερβολικοί και πηγάζουν από την άδικη εχθρότητα προς τον πρώην πρόεδρο. Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, εφόσον τα κράτη μέλη πληρούν τους στόχους των αμυντικών δαπανών και συνεχίζουν να συνεισφέρουν στην άμυνα της Ουκρανίας.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος