Ελβετία: Οι θεωρίες συνωμοσίας οδήγησαν οικογένεια στην αυτοκτονία

Ημερομηνία: 21-03-2023


Πηγή: ΑΡ αρχείου

Σε αυτοκτονία οφείλεται ο θάνατος τεσσάρων Γάλλων, μελών της ίδιας οικογένειας που υπό μυστηριώδεις συνθήκες, έπεσαν τον Μάρτιο του 2022 από τον έβδομο όροφο διαμερίσματος στο Μοντρέ της Ελβετίας

Σύμφωνα με τους Ελβετούς ερευνητές, ήταν οι ενήλικοι της οικογένειας που είχαν σχεδιάσει τον θάνατό τους, σε μία υπόθεση που είχε σοκάρει όχι μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

Η αστυνομία απέκλεισε την εμπλοκή τρίτων, αναφέροντας πως οι ενήλικοι -δηλαδή η μητέρα, ο πατέρας και η δίδυμη αδερφή της συζύγου- που είχαν μετακομίσει δύο χρόνια νωρίτερα από τη Γαλλία στην Ελβετία, δεν είχαν δώσει σημάδια πως σκέφτονταν την αυτοκτονία. 

Υπενθυμίζεται πως οι γονείς, η θεία, η οκτάχρονη κόρη και ο 15χρονος γιος έκαναν βουτιά θανάτου από τον έβδομο όροφο, στις 24 Μαρτίου του περασμένου έτους. Το αγόρι βρισκόταν σε κώμα, ωστόσο έχει πλέον επανέλθει και δε θυμάται τίποτα από εκείνη την ημέρα

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις από την αστυνομία

Η εγκληματολογική έρευνα δεν αποκάλυψε σημάδια πάλης ή αντίστασης πριν τους θανάτους, ενώ οι νεκροτομές δεν έδειξαν ναρκωτικές ουσίες. 

Μετά από ένα χρόνο ερευνών, οι ελβετικές αρχές κατέληξαν πως η μητέρα και η αδερφή της είχαν εμπλακεί σοβαρά σε θεωρίες συνωμοσίας και προετοιμασίας επιβίωσης (survivalism). 

Οι αρχές βρήκαν το διαμέρισμα γεμάτο με τροφές, φάρμακα και προϊόντα προσωπικής υγιεινής, προσεκτικά οργανωμένα και αποθηκευμένα. Η οικογένεια σπανίως έβγαινε έξω, ενώ τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο, αλλά έκαναν μαθήματα στο σπίτι. 

Οι δύο γυναίκες έτρεφαν βαθιά καχυποψία για την ελβετική κυβέρνηση και τις αρχές, και είχαν γαλουχήσει έτσι τα παιδιά ώστε να πιστεύουν πως ο κόσμος είναι ένα άκρως εχθρικό μέρος. 

Η πανδημία κορωνοϊού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απλώς επέτειναν σε ακραίο βαθμό την πεποίθησή τους αυτή.

Πρόβα θανάτου

Οι ενδελεχείς έρευνες στο διαμέρισμα και τις ηλεκτρονικές συσκευές της οικογένειας αποκάλυψαν πως η οικογενειακή αυτοκτονία όχι μόνο είχε σχεδιαστεί εξαντλητικά, αλλά τα μέλη είχαν κάνει και πρόβα θανάτου

Σύμφωνα με τις αρχές, οι γονείς και η θεία προφανώς περίμεναν τη σωστή στιγμή να φύγουν από αυτόν τον κόσμο που φοβούνταν, για κάποιον που θεωρούσαν καλύτερο. 

Κατά κάποια τραγική συγκυρία, αυτό που φαίνεται να πυροδότησε την απόφασή τους να βάλουν τέλος στη ζωή τους, ήταν μια επίσκεψη από την αστυνομία του Μοντρέ

Την ημέρα εκείνη, δύο αστυνομικοί είχαν μεταβεί στο διαμέρισμα της οικογένειας από τη Γαλλία «για να εκτελέσουν ένα ένταλμα που είχε εκδοθεί σε σχέση με την κατ’ οίκον εκπαίδευση ενός παιδιού», ανέφερε η αστυνομία σε δελτίο τύπου, σε μια προσπάθεια να πείσουν τον πατέρα να συναντηθεί με τις εκπαιδευτικές αρχές μετά από πολλές, αναπάντητες επιστολές. 

Οι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα και άκουσαν μια φωνή να τους ρωτάει ποιος ήταν. Αφότου δήλωσαν την ταυτότητά τους, δεν άκουγαν πλέον κανέναν θόρυβο από το διαμέρισμα.

Ανήμποροι να έλθουν σε επαφή με τους ενοίκους, αποχώρησαν από το σημείο, όμως, στο μεταξύ, ένας μάρτυρας τηλεφώνησε στην αστυνομία για να ειδοποιήσει πως άνθρωποι είχαν πέσει από το μπαλκόνι ενός διαμερίσματος. 

Ο φάκελος οικογένειας κλείνει, με τις αρχές να απευθύνουν έκκληση για διακριτικότητα από τα μέσα ενημέρωσης για τον επιζήσαντα της πτώσης γιο. 

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Kotsanas

Kotsanas

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος