Ενίσχυση του διεθνούς προφίλ μέσω… κλιματικής αλλαγής

Ημερομηνία: 15-09-2021


Σε δύο κορυφαία διεθνή φόρα, το ένα εκ των οποίων θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, ρίχνει το βάρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επόμενες μέρες, στην προσπάθειά του να ενισχύσει το διεθνές του προφίλ. Αφορμή και στις δύο περιπτώσεις θα είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία θα βρεθεί επί τάπητος αρχικά την προσεχή Παρασκευή στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», όπου θα συνεδριάσουν οι ηγέτες του EuroMed7 (των μεσογειακών χωρών) και στη συνέχεια, την άλλη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στην Αθήνα, ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους, περιλαμβάνονται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Το παρόν επίσης θα δώσουν ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας Γιάνετς Γιάνζα και της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Όπως έγινε γνωστό, στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, της κλιματικής κρίσης, της πολιτικής προστασίας και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν. «Είναι μία συνέχεια της συζήτησης η οποία έγινε στη Μασσαλία ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας και της συζήτησης για τη δυνατότητα και την ανάγκη να συνεργαστούμε καλύτερα και στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας, ειδικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», τόνισε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, προσθέτοντας: «Άρα, θα έχουμε μία πολύ πλούσια ατζέντα. Τυχαίνει να είναι φέτος η σειρά μας να οργανώσουμε αυτή τη συζήτηση. Και φυσικά πάντα αυτές οι συναντήσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να ευθυγραμμιστούμε καλύτερα ως προς τις ευρωπαϊκές πολιτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε».

Και μπορεί το θέμα της Συνόδου να είναι η κλιματική αλλαγή, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι, στο περιθώριο αυτής, θα συζητηθούν όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή πολιτική σκηνή, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό.

Μπάιντεν και αρχηγοί κρατών

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία θα γίνει παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και περίπου εκατό αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με αρκετούς ομολόγους του, σε μία από τις τελευταίες διεθνείς συναντήσεις πριν από την κρίσιμη διάσκεψη COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη τον προσεχή Νοέμβριο.

«Πριν από δύο χρόνια ακριβώς, στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο του 2019, είχα τότε εξαγγείλει τολμηρά την απόφασή μας να απεξαρτηθούμε πολύ γρήγορα από το λιγνίτη και να κλείσουμε και την τελευταία μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από λιγνίτη το αργότερο έως το 2028. Όλοι τότε έσπευσαν να αμφισβητήσουν αυτήν την επιλογή. Αισθάνομαι ότι σήμερα έχουμε δικαιωθεί», ανέφερε χθες από την Κορινθία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αυτό τον τρόπο, σημειώνουν στην Κυβέρνηση, η Ελλάδα «βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας, εξασφαλίζοντας σημαντικούς πόρους για τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης». Η απόφαση αυτή, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, έχει δικαιωθεί και οικονομικά, καθώς ο λιγνίτης είναι πάρα πολύ ακριβός, αφού το κόστος των εκπομπών έχει πάει από τα 25 στα 60 ευρώ τον τόνο. Η επιλογή τώρα, όπως διαμηνύεται, είναι μία πολύ ισχυρή παρουσία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, το γρηγορότερο, «καθώς είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και φθηνές».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την πράσινη μετάβαση ως «τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας. Διαθέτουμε σημαντικότατους ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και μέσα από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσα από το ΕΣΠΑ, μέσα από τους υπερεθνικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης οι οποίοι σπεύδουν και αναζητούν να χρηματοδοτήσουν τέτοια έργα». Είναι, όπως τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των επόμενων ετών…