Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο
«Βουτιά» στις -51,3 μονάδες, από τις -43,9 μονάδες τον Ιούλιο, σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο, επηρεασμένος από την επιμονή του πληθωρισμού. Μάλιστα η ανησυχία που προκαλεί στα νοικοκυριά η συνεχιζόμενη ακρίβεια φαίνεται έως ένα βαθμό να εξανεμίζει την αισιοδοξία που προκλήθηκε από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα στον τουρισμό, που με τη σειρά του επηρεάζει θετικά και άλλους κλάδους της οικονομίας. Αισιοδοξία δεν καταγράφεται ούτε στους περισσότερους επιχειρηματικούς τομείς, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών να ενισχύεται τον Σεπτέμβριο μόνο στη βιομηχανία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που διενεργεί το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το 69% των νοικοκυριών προβλέπει άνοδο των τιμών το προσεχές δωδεκάμηνο, λιγότεροι καταναλωτές εκφράζουν την πρόθεση για μείζονες αγορές το επόμενο διάστημα, ενώ από την άλλη ενισχύεται το ποσοστό όσων προτίθενται να προχωρήσουν σε αποταμίευση. Η συμπεριφορά αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι ενισχύθηκε το ποσοστό όσων προβλέπουν επιδείνωση το επόμενο 12μηνο τόσο της δικής τους οικονομικής κατάστασης (σε 62%, από 54% τον Ιούλιο) όσο και της οικονομικής κατάστασης της χώρας (σε 72%, από 63% τον Ιούλιο).
Απαισιοδοξία και επιδείνωση των προσδοκιών παρατηρείται και στους τρεις από τους τέσσερις τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, στο λιανεμπόριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 97,5 μονάδες, από τις 107,3 μονάδες τον Ιούλιο. Στις υπηρεσίες ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 111,3 μονάδες, από τις 118,1 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ στις κατασκευές διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 143,6 μονάδες, από τις 152,4 μονάδες τον Ιούλιο.
Εξαίρεση από το παραπάνω σκηνικό αποτελεί η βιομηχανία, όπου καταγράφηκε σημαντική ενίσχυση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις 110,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 101,4 μονάδες τον Ιούλιο. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην άμβλυνση των αρνητικών εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση και στη σημαντική ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες. Να σημειωθεί πάντως ότι οι προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες περιορίστηκαν σημαντικά (στις +4 μονάδες, από +17 τον Ιούλιο).
Την ίδια ώρα η S&P Global, η οποία καταρτίζει τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (δείκτης PMI), έδειξε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στον μεταποιητικό τομέα. Μάλιστα ο δείκτης PMI υποχώρησε επικίνδυνα τον Σεπτέμβριο στις 50,3 μονάδες, από 52,9 τον Αύγουστο, με κύρια αιτία τη μειωμένη εισροή νέων παραγγελιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη μείωση νέων παραγγελιών που καταγράφηκε από τον Ιανουάριο του 2023.
Ενδιαφέρον έχει, τέλος, το γεγονός ότι καταγράφηκε νέα πτώση της απασχόλησης, η οποία αποδίδεται εν μέρει στη μείωση των θέσεων εργασίας λόγω κάμψης των νέων παραγγελιών, αλλά και στη δυσκολία εξεύρεσης ειδικευμένου προσωπικού για την αντικατάσταση εκείνων που αποχώρησαν οικειοθελώς.