Γαλλία: Στο 1,1% η ανάπτυξη φέτος

Ημερομηνία: 11-07-2024


Η γαλλική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, γεγονός που μετριάζει τις δημοσιονομικές προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση μετά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών που έβγαλε ένα κατακερματισμένο Κοινοβούλιο και τη μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις μελλοντικές δημοσιονομικές πολιτικές. Το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 1,1% το 2024, ακολουθώντας τους περυσινούς ρυθμούς, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Insee, η οποία προβλέπει τόνωση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δαπανών αναμένεται να επιταχυνθεί, βοηθώντας στο να αντισταθμιστεί η κάμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επενδύσεων.

Ωστόσο, η στατιστική υπηρεσία εμφανίστηκε επιφυλακτική καθώς μεγάλο μέρος αυτής της ανάλυσης στηρίζεται σε δείκτες πριν ακόμη ο πρόεδρος Μακρόν διαλύσει το Κοινοβούλιο και προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 9 Ιουνίου, και δεν λαμβάνει υπόψη τον πιθανό αντίκτυπο από τα αναμενόμενα δημοσιονομικά μέτρα.

Η ανθεκτικότητα της γαλλικής οικονομίας αποτελεί κρίσιμο σύμμαχο για την όποια επικείμενη κυβέρνηση, η οποία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν σχετικά με τον τρόπο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Τα σημερινά σχέδια της κυβέρνησης στηρίζονται σε ρυθμό ανάπτυξης 1%, μια πρόβλεψη που φαίνεται υπεραισιόδοξη συγκριτικά με αυτήν του ΔΝΤ που κάνει λόγο για αύξηση 0,8%.

Ο τρόπος διαχείρισης των οικονομικών της Γαλλίας ήταν ένα κεντρικό ζήτημα στη σύντομη, ταραχώδη προεκλογική εκστρατεία, κατά την οποία η Aριστερά πρότεινε μια τεράστια αύξηση των δαπανών, ενώ ακόμη και το κόμμα του Μακρόν υποσχέθηκε περισσότερες δαπάνες. Ο θόρυβος σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική και η πιθανότητα να κερδίσει το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν τάραξαν τους επενδυτές, οι οποίοι ρευστοποίησαν τις γαλλικές επενδύσεις. Μια έρευνα για την πρόθεση ψήφου που πραγματοποιήθηκε μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων την Κυριακή δείχνει ότι η Λεπέν θα τερματίσει πρώτη στον πρώτο γύρο των επόμενων προεδρικών εκλογών, το 2027. Με ένα διασπασμένο Κοινοβούλιο, δεν είναι σαφές πόσες από τις δεσμεύσεις δαπανών θα επιβιώσουν. Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στην Κάτω Βουλή και απαιτεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμά της, αλλά πιθανότατα θα πρέπει να κάνει τεράστιους συμβιβασμούς για να σχηματίσει έναν συνασπισμό ικανό να κυβερνήσει.

Ζαν-Ιβ Καμί στην «Κ»: Η Λεπέν δεν είναι ακόμη mainstream

«Η υπαναχώρηση στις πολιτικές προσφοράς για την επιστροφή στις πολιτικές τόνωσης της ζήτησης θα ήταν ένα μη αναστρέψιμο οικονομικό λάθος», προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους. «Πρέπει να σταματήσουμε οποιαδήποτε επιστροφή στο παρελθόν ή οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτής της πολιτικής από την πλευρά της προσφοράς με σχετική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση».

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος