Γνώριζε για κακοποιήσεις ανηλίκων και δεν έδρασε- Πού καταλήγει γερμανική έρευνα

Ημερομηνία: 20-01-2022

Ο πρώην Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ κατηγορείται πως γνώριζε για ιερείς που κακοποίησαν ανήλικους αλλά απέτυχε να λάβει δράση σε υποθέσεις κακοποίησης στη Γερμανία, την περίοδο που ήταν αρχιεπίσκοπος Μονάχου, από το 1977 έως το 1981.

Αυτό υποστηρίζει έρευνα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, απορρίπτοντας τις επίμονες αρνήσεις του Βενέδικτου για τις κατηγορίες σε βάρος του. 

«Γνώριζε καλά τα γεγονότα», είπε ο δικηγόρος Μάρτιν Πους , καθώς η δικηγορική εταιρεία Westpfahl Spilker Wastl ανακοίνωσε τα ευρήματα τηε έρευνας για την σεξουαλική κακοποίηση στην Αρχιεπισκοπή του Μονάχου εδώ και πολλές δεκαετίες. Η έρευνα ανατέθηκε από την ίδια την εκκλησία.

«Πιστεύουμε ότι μπορεί να κατηγορηθεί για ανάρμοστη συμπεριφορά σε τέσσερις περιπτώσεις», είπε ο Πους. «Δύο από αυτές τις υποθέσεις αφορούν κακοποιήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του και επιβλήθηκαν κυρώσεις από το κράτος. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δράστες παρέμειναν ενεργοί στην ποιμαντική», πρόσθεσε. 

Ο Βενέδικτος συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες, ανέφερε η εταιρεία την Πέμπτη. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι συγκάλυψε εν γνώσει του την κακοποίηση. Το 2013 έγραψε: «Μπορώ μόνο, όπως γνωρίζετε, να το αναγνωρίσω με βαθιά κατάπληξη. Αλλά ποτέ δεν προσπάθησα να καλύψω αυτά τα πράγματα». 

Όμως οι δικηγόροι που συμμετείχαν στην έρευνα απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο. «Ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε για ορισμένα γεγονότα, αν και πιστεύουμε ότι δεν είναι έτσι, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε», είπε ο Πους. Τα ευρήματά τους αντιπροσωπεύουν μια αξιοσημείωτη επίπληξη του πρώην Πάπα, τότε γνωστού ως Καρδινάλιος Τζόζεφ Ράτζινγκερ, η οποία έρχεται μετά από χρόνια εικασιών για το πόσα γνώριζε.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξαν υποθέσεις κακοποίησης», είπε ο Πους. «Σε εκείνες τις περιπτώσεις αυτοί οι ιερείς συνέχισαν το έργο τους χωρίς κυρώσεις. Η εκκλησία δεν έκανε τίποτα», τόνισε. 

naftemporiki.gr

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος