Η Google Κατοχυρώνει Πατέντα Για Αυτόματη Αναγνώριση Αντικειμένων

Ημερομηνία: 15-10-2012

Γνωρίζουμε ήδη ότι η Google δουλεύει πάνω σε τεχνικές, για να μπορεί να αναγνωρίζει ανθρώπινα πρόσωπα και μελωδίες τραγουδιών, μέσα από τα video του YouTube. Τώρα όμως ίσως να έχει το υπέρτατο εργαλείο: την τεχνική, σε μια μόλις κατοχυρωμένη πατέντα, να μπορεί να αναγνωρίζει οποιοδήποτε αντικείμενο σε ένα video.  Αντί να ζητάει από τον χρήστη να βάλει ετικέτες στα αντικείμενα, η Google θα έχει μια βάση δεδομένων από τουλάχιστον 50.000 «πρότυπα vectors», όπως χρώμα, κίνηση, σχήμα και υφή, τα οποία θα της επιτρέπουν να αναγνωρίζει αυτόματα αντικείμενα μέσα από τα χαρακτηριστικά τους.

Οι άνθρωποι έχουν έμφυτη, μέσα από τα εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, την ικανότητα να κοιτάνε κάτι, να το αναγνωρίζουν και να το κατηγοριοποιούν. Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο για τους υπολογιστές και οι μέχρι τώρα προσπάθειες που είχαν γίνει, δεν είχαν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Αλλά η Google ίσως είναι έτοιμη να το αλλάξει αυτό….

Η πατέντα περιγράφει την τεχνολογία, η οποία μπορεί να σκανάρει ένα video και μετά να ξεχωρίσει τα τοπία, τα αντικείμενα και το περιβάλλον, κατηγοριοποιώντας τα πάντα.

Για παράδειγμα, θα μπορούσες να τραβήξεις σε video το Big Ben στο Λονδίνο, να το ανεβάσεις στο Google και χωρίς να δώσεις περισσότερες πληροφορίες, η Google να βάλει τις ετικέτες στο video σου, «Big Ben» και «London».

Τα μέχρι τώρα συστήματα, βασίζονται στην απευθείας εισαγωγή δεδομένων από τον χρήστη, ώστε να μπορούν να προβάλουν ετικέτες για τα αντικείμενα που δείχνουν. Αλλά μια τέτοια εισαγωγή είναι χρονοβόρα και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλο μέγεθος δεδομένων.

Η πατέντα θα μπορούσε να έχει τεράστια επιρροή στο πως χρησιμοποιούμε το Internet, ειδικά στις τεχνολογίες που ενσωματώνονται στα smartphones – αλλά είναι επίσης πιθανόν να επιφέρει ανησυχία σε θέματα προσωπικού απορρήτου.

Με το YouTube να είναι ο μεγαλύτερος προορισμός για video στο Internet, τα “Google Glasses“ να μεταδίδουν video ζωντανά μέσα από τα γυαλιά των χρηστών και τα android να εξαπλώνονται σε όλον τον κόσμο, η Google ίσως σύντομα, καταφέρει να έχει μάτια σε όλο τον πλανήτη – και για πρώτη φορά να να μπορεί να αντιληφθεί αυτό που βλέπει.

Kotsanas

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος