Λεμονότουρτα με αμαρέτο, το επιδόρπιο για το ιωβηλαίο της Ελισάβετ

Ημερομηνία: 14-05-2022


Η 31χρονη επιμελήτρια εκδόσεων Τζέμα Μέλβιν κέρδισε τον διαγωνισμό, με απόφαση της επιτροπής του Fortnum & Mason, ανάμεσα στις τελικές 50 συνταγές που επιλέχθηκαν από πάνω από 5.000. [A.P. Photo/Alastair Grant]

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τον διαγωνισμό για το επιδόρπιο του Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ κέρδισε η 31χρονη επιμελήτρια εκδόσεων Τζέμα Μέλβιν, η λεμονότουρτα με αμαρέτο της οποίας επελέγη ως το «γλυκό της πλατίνας» για την πλατινένια επέτειο της 96χρονης βασίλισσας.

Τον διαγωνισμό έκρινε επιτροπή από το ιστορικό τεϊοποτείο και ζαχαροπλαστείο Fortnum & Mason της βρετανικής πρωτεύουσας. Στις αρχές του χρόνου, το Fortnum & Mason εγκαινίασε ανοικτό διαγωνισμό καλώντας τους Βρετανούς να παρουσιάσουν συνταγή κατάλληλη για μια βασίλισσα. Οι κριτές αναζητούσαν την τέλεια γεύση και μια ιστορία που θα συνόδευε το γλυκό. Ζήτησαν επίσης από τους διαγωνιζομένους να απλοποιήσουν τη συνταγή. Τον νικητή του διαγωνισμού ανακοίνωσε το BBC το βράδυ της Πέμπτης, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής. Η λεμονόπιτα της Μέλβιν, που περιέχει βάση από λεπτό ζυμάρι, καραμελωμένη κρέμα, λεμόνι, μπισκότο, κρεμ φρες, σιρόπι μανταρινιού, καραμελωμένη φλούδα λεμονιού και τρίμμα σοκολάτας, σαγήνευσε τους κριτές από την πρώτη κιόλας μπουκιά.

Η Μέλβιν δήλωσε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ότι σπεύδει να ενημερώσει τη γιαγιά της για την επιτυχία της. «Είναι ο άνθρωπος που μου έμαθε ζαχαροπλαστική. Θα νιώσει τόσο υπερήφανη. Η σκέψη και μόνον ότι ο κόσμος θα αναπαράγει το γλυκό μου με γεμίζει χαρά», είπε η Μέλβιν. Η δούκισσα της Κορνουάλης και σύζυγος του πρίγκιπα Κάρολου, Καμίλα, πραγματοποίησε εμφάνιση-έκπληξη στην απονομή του βραβείου.

Τον διαγωνισμό κέρδισε ερασιτέχνις ζαχαροπλάστρια, που εμπνεύστηκε από συνταγή της γιαγιάς της.

Η Μέλβιν λέει ότι ψήνει γλυκά από την ηλικία των έξι ετών και ότι εμπνεύσθηκε τη συνταγή από τη μητέρα και τη γιαγιά της. «Η μητέρα μου, που έχει αποβιώσει, έφτιαχνε μοναδική λεμονότουρτα, αλλά τη διακοσμούσε με κομμένα ακτινίδια και χρησιμοποιούσε λικέρ κεράσι. Διάβασα ότι η Ελισάβετ σέρβιρε στον γάμο της γλυκό με βάση το λεμόνι και θεώρησα ότι θα ήταν κατάλληλο να επινοήσω ένα γλυκό λεμονιού για να της επαναφέρω μνήμες από τον βασιλικό γάμο», λέει η Μέλβιν.

Περισσότεροι από 5.000 Βρετανοί πολίτες έστειλαν συνταγές για τον διαγωνισμό του επιδορπίου του Ιωβηλαίου, με τους κριτές να επιλέγουν κατάλογο 50 συνταγών. Πέντε ερασιτέχνες ζαχαροπλάστες ανακοινώθηκαν ως φιναλίστ για να διαγωνισθούν ενώπιον της επιτροπής του Fortnum & Mason. Ο σεφ ζαχαροπλάστης του Fortnum & Mason, Ρότζερ Πάιζι, είπε: «Είμαι σίγουρος ότι θα τρώμε τη λεμονόπιτα της Τζέμα σε 100 χρόνια από σήμερα».

«Το γλυκό του λαού»

Από τη μεριά της, η Τζέμα υπογραμμίζει ότι προσπάθησε να κάνει τη συνταγή όσο το δυνατόν απλούστερη. «Ολα τα υλικά είναι από το σούυπερ μάρκετ. Είναι το γλυκό του λαού και όλης της χώρας και όχι μόνο της βασίλισσας», τονίζει η Μέλβιν.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος