Οι συμμορίες των ανηλίκων |

Ημερομηνία: 27-05-2022


Κύριε διευθυντά
Ο όρος «συμμορία» στο άκουσμά του παραπέμπει σε οργανωμένη ομάδα κακοποιών, τριών και άνω ατόμων, που στοχεύει στην από κοινού διάπραξη εγκλημάτων του ποινικού δικαίου. Πρόκειται για σκληρά και αδίστακτα άτομα που αποφασίζουν εν ψυχρώ τη διάπραξη και των πιο ειδεχθών εγκλημάτων.

Καίτοι η φράση «συμμορίες ανηλίκων» ηχεί σαν οξύμωρο σχήμα, καθώς απάδει στην άγουρη και ευαίσθητη εφηβική ηλικία, εν τούτοις, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, σήμερα δρουν μόνο στην Αττική 25 συμμορίες ανηλίκων που διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά συνομηλίκων, αλλά και κατά ηλικιωμένων, όπως κλοπές, ληστείες, θανατηφόρες σωματικές βλάβες, φθορές και βανδαλισμούς δημοσίων και ιδιωτικών περιουσιών, βιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών, δημόσια διαπόμπευση μέσω κινητών και Η/Υ και συστηματικό εκφοβισμό και άσκηση βίας (bullying).

H πρόσφατη τραγωδία του 14χρονου μαθητή από τον Κολωνό που αυτοκτόνησε αποκάλυψε πόσο σκληρό και απάνθρωπο bullying είχε υποστεί προηγουμένως από ομάδα συμμαθητών του. Οι συμμορίες ανηλίκων εξοπλισμένων με μαχαίρια, σιδερογροθιές, λοστούς και κουκούλες, που οργανώνονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιτίθενται απρόκλητα, ιδίως κατά ανύποπτων ομηλίκων τους, κακοποιώντας τους βάναυσα και αφαιρώντας προσωπικά τους αντικείμενα, έχουν αυξηθεί τελευταία ανησυχητικά σε όλη τη χώρα. 

Ερευνώντας τα αίτια του θλιβερού αυτού φαινομένου οι ειδικοί επιστήμονες τα εντοπίζουν στο ουσιαστικά ανύπαρκτο ή διαλυμένο οικογενειακό περιβάλλον, στην έλλειψη προτύπων και κατάλληλης αγωγής από γονείς και εκπαιδευτικούς, στη φτώχεια, στην υποβάθμιση των ηθικών και πνευματικών αξιών και στον καταιγισμό των αρνητικών προτύπων, της ωμής βίας και των σκληρών εγκληματικών πράξεων που εισπράττουν καθημερινά τα παιδιά από την πολύωρη και ανεξέλεγκτη ενασχόλησή τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανυπαρξία περαιτέρω κατάλληλου σωφρονιστικού συστήματος πρόληψης και καταστολής της παραβατικότητας των ανηλίκων, η αποδιοργάνωση και η πλημμελής λειτουργία των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και η έλλειψη των αναγκαίων υποδομών εφαρμογής των επιβαλλομένων αναμορφωτικών μέτρων αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της παθογένειας της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος