Ποια νομίσματα θα αντικαταστήσουν ευρώ-δολάριο στο επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας

Ημερομηνία: 13-08-2022

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει το κινεζικό γιουάν, τη ρουπία της Ινδίας και την τουρκική λίρα για το επενδυτικό της ταμείο, στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού μηχανισμού που χρησιμοποιεί τα υπερκέρδη από τις πωλήσεις ενέργειας.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε την πιθανή λίστα νομισμάτων για πρώτη φορά την Παρασκευή, σε μια έκθεση σχετικά με τις προοπτικές πολιτικής για τα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα με την τραπεζική αρχή, ενδέχεται να συμπεριληφθούν και άλλα νομίσματα. Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

«Σημαντικό ποσό επενδύσεων» από το fund θα αφορά επίσης σε εγχώρια έργα για την περίοδο 2022-2025, καθώς είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν την οικονομία να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, αναφέρει η έκθεση.

Με τις αγορές του ευρώ και του δολαρίου να μπλοκάρονται από τις διεθνείς κυρώσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ είχε προϊδεάσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να στραφεί σε άλλα νομίσματα για να συμπληρώσει το Wellbeing Fund και πιθανώς να επενδύσει στο γιουάν καθώς επεκτείνει το εμπόριο με την Ασία.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Τράπεζας της Ρωσίας,Ελβίρα Ναμπιουλίνα, έχει προειδοποιήσει κατά της χρήσης ευμετάβλητων νομισμάτων, ενώ υποστηρίζει την επιστροφή στην εξοικονόμηση των υπερκερδών από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.  

Το επενδυτικό ταμείο αναπτύχθηκε σημαντικά τον Μάιο λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, αλλά έπεσε σε κάτι λιγότερο από 200 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα. Οι συναλλαγές σε γιουάν-ρούβλι έφτασαν σε ρεκόρ στο Χρηματιστήριο της Μόσχας τον περασμένο μήνα.

naftemporiki.gr

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος