Ποτέ δεν θα συμβιβαστώ για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας – Πριν την Ουκρανία υπήρχε η Κύπρος –

Ημερομηνία: 23-09-2022Ο πρωθυπουργός έτεινε χέρι φιλίας προς την Τουρκία και τον λαό της, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μείνει απαθής στην προάσπιση της ακεραιότητας της χώρας

Με θερμό χειροκρότημα ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αναθεωρητισμός και οι απειλές της Τουρκίας, σε συνδυασμό με απαντήσεις για το μεταναστευτικό, καθώς και το Κυπριακό συνθέτουν τα βασικά σημεία σε όσα είπε. Έτεινε χέρι φιλίας προς την Τουρκία και το λαό της, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα διαπραγματευτεί την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και υπενθύμισε την εισβολή στην Κύπρο.

«O OHE βρίσκεται σε σταυροδρόμι, σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία. Επιλογή μας είναι είτε να κινηθούμε με αποφασιστικότητα βάσει των αξιών μας, ή να διστάσουμε με αφάνταστες επιπτώσεις. Η ΕΕ πρέπει να είναι υπερήφανη για την αντίδρασή της στήριξε την Ουκρανία την εξόπλισε, επέβαλε κυρώσεις, και η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να πετύχει» για να μην υπάρχουν μιμητές επισήμανε. «Ποτέ ξανά δεν πρέπει να μας εκβιάσουν» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει δεχθεί εισβολή. Για 50 χρόνια οι Κύπριοι ζουν σε διχοτομημένο νησί ως συνέπεια μια παράνομης εισβολής. Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τις παραβιάσεις της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου» τόνισε.

Έκανε λόγο για ατζέντα αναθεωρητισμού της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας, και για φιλοπόλεμη γλώσσα ότι θα έρθουν βράδυ. «Είναι γλώσσα επιτιθέμενου, όχι ειρηνοποιού».

Η Τουρκία, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, απειλεί την Ελλάδα με casus belli, ενώ ενισχύει την ένταση και διεξάγει τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης. Αυτές οι πράξεις υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ποτέ δεν θα συμβιβαστώ όσον αφορά τα ζητήματα εθνική κυριαρχίας» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αλλά δεν λύνει τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, αλλά και την εμπρηστική ρητορική» δήλωε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Council on Foreign Relation.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος πάντα επεδίωκε μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, και μάλιστα πριν από τρία χρόνια είχε πει στον Τούρκο πρόεδρο να γίνει μια νέα αρχή.

Μετά, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για την ΑΟΖ με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφική παραδοξότητα.

«Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών και την αμφισβήτηση των νησιών μας» σημείωσε.

Σχετικά Tags
Κύπρος Κυριάκος Μητσοτάκης Τουρκία ΟΗΕ

Kotsanas

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος