Προειδοποιεί για «πανδημία των ανεμβολίαστων» και αυξάνει τις δωρεές εμβολίων

Ημερομηνία: 15-09-2021


Την απάντηση της Ευρωπαϊκή Ένωσης στην πανδημία του νέου κορωνοϊού επανέφερε στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας επίσης την επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιασμού.

Ο ρυθμός του εμβολιασμού κατά του  Covid-19 πρέπει να επιταχυνθεί σε όλο τον πλανήτη για να αποφευχθεί «μια πανδημία των ανεμβολίαστων», όπως είπε.

Μιλώντας στην ολομέλεια των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, η επικεφαλής της Κομισιόν στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού της και είναι πλέον μεταξύ των ηγετών του κόσμου στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο τρόπος που διαχειρίστηκε την πανδημία η ΕΕ είναι αξιοσημείωτη δεδομένης της αρχικά αργής εκστρατείας εμβολιασμού της μένοντας πίσω από μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εμβολιαστικές προσπάθειες αμαυρώθηκαν επίσης από ενοχλητικά λάθη, όπως η διαμάχη για το ποια εμβόλια θα υποστηριχθούν.

Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης στις ελλείψεις εμβολίων στην παγκόσμια κοινότητα και δεσμεύτηκε να δωρίσει 200 ​​εκατομμύρια επιπλέον δόσεις στον υπόλοιπο κόσμο, αυξάνοντας τις συνολικές δωρεές της ΕΕ σε 450 εκατομμύρια δόσεις.

«Είναι μια επένδυση αλληλεγγύης και είναι επίσης μια επένδυση στην παγκόσμια υγεία», δήλωσε για τη δωρεά ενώ υπογράμμισε πως, μολονότι στην ΕΕ είναι εμβολιασμένοι περισσότεροι από το 70% των ενηλίκων, «λιγότερο από το 1% των δόσεων εμβολίων έχουν χορηγηθεί στις φτωχές χώρες».

«Παραδώσαμε στην Ευρώπη, παραδώσαμε στον υπόλοιπο κόσμο, το κάναμε με τον σωστό τρόπο, το κάναμε με τον ευρωπαϊκό τρόπο και νομίζω ότι λειτούργησε», δήλωσε. «Η επόμενη χρονιά θα είναι μια ακόμη δοκιμασία χαρακτήρα – ξέρω ότι η Ευρώπη θα περάσει τη δοκιμή», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε επίσης τις ευρύτερες οικονομικές προκλήσεις, λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει μια σημαντική επένδυση για να ενισχύσει την παραγωγή ημιαγωγών για την αντιμετώπιση κρίσιμων κενών στην αλυσίδα εφοδιασμού της μεταποίησης.

Η ίδια είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια νέα ευρωπαϊκή πράξη για τα τσιπ την επόμενη εβδομάδα με στόχο τη σύνδεση μεταξύ των παγκόσμιου επιπέδου ερευνητικών, σχεδιαστικών, δοκιμαστικών και παραγωγικών δυνατοτήτων. Αποκαλώντας το «ζήτημα κυριαρχίας της τεχνολογίας», είπε ότι τα κράτη της ΕΕ πρέπει «να δημιουργήσουν από κοινού ένα οικοσύστημα τσιπ τελευταίας τεχνολογίας».

Η ΕΕ πρέπει «να γίνει ξανά παγκόσμιος ηγέτης. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας», τόνισε.

naftemporiki.gr