Σε πτωτικό σπιράλ οι αγορές σίτου και καλαμποκιού, funds και αποθέματα πιέζουν τιμές

Ημερομηνία: 22-03-2023


Με τον Μάιο του 2023 στα 253 ευρώ ο τόνος για το μαλακό σιτάρι και τον Ιούνιο του 2023 στα 250 ευρώ ο τόνος για το καλαμπόκι, το χρηματιστήριο εμπορευμάτων έγραψε απώλειες της τάξης των 4,50 ευρώ ο τόνος ενδοσυνεδριακά την Τρίτη 21 Μαρτίου, σε επίπεδα που είχαν να προσεγγιστούν από τον Νοέμβριο του 2021, περίοδο δηλαδή που το σενάριο του πολέμου στην Ουκρανία δεν περνούσε από τα μυαλά των περισσότερων.

Τα αίτια της διόρθωσης που ξεπερνά τα 10 με 15 ευρώ ο τόνος μέσα σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας, αποδίδονται τόσο στα μεγάλα αποθέματα που απελευθερώνουν στις αγορές Ρώσοι και Ουκρανοί, όσο και στην απομάκρυνση των funds από τις αγορές, εξαιτίας των εξελίξεων στον τραπεζικό κόσμο τις τελευταίες ημέρες. Είναι αξιοσημείωτο, ότι παρά τις δυσκολίες στα logistics, τα σιτηρά της Ουκρανίας έχουν αποκτήσει πλέον σταθερές ροές προς τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές, ενώ η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της χώρας, απομάκρυνε ακόμα περισσότερο τις «ανησυχίες» κερδοσκοπικών τοποθετήσεων στην εν λόγω αγορά.

Ως προς αυτό, η συνάντηση Πούτιν – Σι Τζινπινγκ στο Κρεμλίνο και η «συμφωνία στρατηγικής σημασίας» για την οποία έκαναν λόγο οι δύο άντρες, αποθαρρύνουν ακόμα περισσότερο αρκετά εκ των funds που είχαν εισέλθει στις αγορές σιτηρών για «επικίνδυνα στοιχήματα» όπως αξιολογούνται πλέον οι τοποθετήσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δημητριακών, εξαιτίας της υψηλής και μεταβλητότητας που διατηρούν.

Επιπλέον, τα ζητήματα ρευστότητας και οι ύστατες προσπάθειες τακτοποίησης ισολογισμών σε αρκετά επενδυτικά ιδρύματα που είχαν έκθεση τους προηγούμενους 24 μήνες στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων, κόβει και αυτή τη διάθεση αλλά και την ροή χρημάτων που ως ένα βαθμό φούσκωσε τις τιμές σε πολλά προϊόντα. Με τη διόρθωση να έχει το πάνω χέρι στις αγορές σιτηρών και τις αγωνίες κάποιου χρηματοπιστωτικού σοκ να έχουν ενισχυθεί, η φυσική αγορά παρασύρεται και αυτή από το κύμα της διόρθωσης. Το σκληρό σιτάρι στο Λα Ροσέλ της Γαλλίας, έχασε 20 ευρώ μέσα σε διάστημα δύο ημερών και πλέον οι φορτώσεις γίνονται στα 410 ευρώ ο τόνος. Το καλαμπόκι στο Μπορντό φορτώνεται με 264 ευρώ ο τόνος ενώ στον Ρήνο με 273 ευρώ. Πρόκειται για απώλειες 6 ευρώ μέσα σε μια ημέρα. Το κτηνοτροφικό κριθάρι επίσης υποχωρεί στην περιοχή των 246 ευρώ ενώ το βυνοποιίσιμο έπειτα από αρκετούς μήνες, επιστρέφει σε επίπεδα κάτω των 300 ευρώ ο τόνος (295 ευρώ).

Kotsanas

Kotsanas

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος