Το σκιώδες τραπεζικό σύστημα και το εταιρικό χρέος κίνδυνοι για τις ΗΠΑ

Ημερομηνία: 22-03-2023


Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η πιο πιθανή πηγή ενός πιστωτικού γεγονότος είναι η σκιώδης τραπεζική των ΗΠΑ, ακολουθούμενη από το αμερικανικό εταιρικό χρέος και τα ακίνητα ανεπτυγμένης αγοράς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία έγινε σε 212 διαχειριστές κεφαλαίων με 548 δισ. δολάρια υπό διαχείριση. Ένα πιστωτικό γεγονός επιλέχθηκε από το 31% των συμμετεχόντων ως η μεγαλύτερη απειλή.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 10 Μαρτίου έως τις 16 Μαρτίου, ενώ οι διαχειριστές χρημάτων ήταν μάρτυρες της κατάρρευσης των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank και παρακολουθούσαν την αναταραχή στην Credit Suisse Group, πριν από την ιστορική εξαγορά της από την UBS Group AG.

Ο S&P 500 ήταν ως επί το πλείστον ανθεκτικός, υποχωρώντας λιγότερο από 1% αυτό τον μήνα, με τους επενδυτές να αναμένουν ότι οι προσπάθειες της Federal Reserve να στηρίξει τη ρευστότητα είναι αρκετές για να αποφευχθεί μια κρίση.

Ωστόσο, οι αναλυτές στρατηγικής ανησυχούν όλο και περισσότερο, με τον Michael Wilson της Morgan Stanley να λέει ότι ο κίνδυνος πιστωτικής κρίσης αυξάνεται ουσιαστικά. Ο S&P 500 μπορεί να βρει «πάτωμα» στις 3.800, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να πουλήσουν σε οποιοδήποτε ράλι εάν φτάσει τις 4.100 έως τις 4.200, έγραψε ο Michael Hartnett της BofA σε σημείωμα την Τρίτη. Ο S&P 500 έκλεισε τη Δευτέρα στις 3.952 περίπου.

Εκτός από τους πιστωτικούς κινδύνους, οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την οικονομία. Η πιθανότητα ύφεσης αυξάνεται ξανά για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, με την έρευνα της BofA να δείχνει ότι το 42% των συμμετεχόντων αναμένει επιβράδυνση τους επόμενους 12 μήνες. Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για στασιμοπληθωρισμό παρέμειναν πάνω από το 80% για 10 διαδοχικούς μήνες. Στην ιστορία της έρευνας, «οι επενδυτές δεν είχαν ποτέ τόσο ισχυρή πεποίθηση για τις οικονομικές προοπτικές», έγραψε ο Hartnett.

Οι επενδυτές βλέπουν επίσης επιπλέον 75 μονάδες βάσης αυξήσεις της Federal Reserve σε αυτόν τον κύκλο, με τα επιτόκια να κορυφώνονται στο 5,25%-5,5%. Σχεδόν το 25% αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 50 επιπλέον μονάδες βάσης.

Πηγή: Euro2day.gr

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος