Windows 8 – Ότι χρειάζεται να ξέρετε

Ημερομηνία: 26-11-2012
  • Η Microsoft παρουσιάζει τη νέα έκδοση windows 8, η οποία όπως υποστηρίζει η ίδια η εταιρία, είναι η μεγαλύτερη στροφή στα λειτουργικά συστήματα τα τελευταία 17 χρόνια (από το λανσάρισμα δηλαδή των windows 95).

Μπορεί να ονομάζονται windows 8 αλλά μπορείς να τα σκέφτεσαι σαν windows 7+1. Στο βάθος όσων θα δεις, κρύβονται τα γνωστά windows 7 που έχουμε συνηθίσει.

Αλλά είναι αυτό το +1 που  θα συναντήσεις πρώτο πρώτο όταν αρχίσεις να χρησιμοποιείς το νέο λειτουργικό (και που κατά πάσα πιθανότητα θα σε ξαφνιάσει όταν έρθεις σε επαφή μαζί τους). Η Microsoft έχει επανασχεδιάσει την διεπαφή των windows – την διαδικασία που αλληλεπιδρούμε με τον υπολογιστή όταν εμφανίζεται η αρχική οθόνη – και αντικατέστησε την γνωστή επιφάνεια εργασίας με μια σειρά από πλακίδια τα οποία μπορείς να ‘σαρώνεις‘ (με το δάχτυλο αν χρησιμοποιείς tablet ή laptop με touch screen, ή το ποντίκι) από μεριά σε μεριά.

Αυτό το πιο “μοντέρνο περιβάλλον” , περιλαμβάνει πλακίδια, χωρίς τα συνηθισμένα και άσκοπα πια κουμπιά “κλεισίματος” , “ελαχιστοποίησης” και “μεγιστοποίησης” .

Όσο πιο “βυθισμένος” είσαι στον τρόπο που λειτουργούν τα windows 7, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνει η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, αλλά μετά από λίγο η νέα έκδοση μοιάζει φιλική και φυσική.

Η αρχική οθόνη, αποτελείται μόνο από πλακίδια και αντικαθιστά πλήρως την επιφάνεια εργασίας που είχαμε στα windows μέχρι τώρα, αν και για να είμαστε ακριβείς, η παλιά επιφάνεια εργασίας είναι ακόμα εκεί. Απλά είναι κρυμμένη ένα επίπεδο πιο κάτω και αν θες να μεταβείς σε αυτή, υπάρχει μια διέξοδος με την μορφή ενός πλακιδίου που ονομάζεται “επιφάνεια εργασίας”. Πατώντας το μεταφέρεσαι αυτόματα στα windows 7.

Η αρχική οθόνη καλύπτει όλες μας τις ανάγκες μέσα από αυτά τα πλακίδια – τα οποία παρεμπιπτόντως μπορούν να είναι και “ζωντανά” . Έτσι το πλακίδιο του καιρού μεταδίδει την πρόγνωση του καιρού, το πλακίδιο Mail τα αδιάβαστα μηνύματα, το πλακίδιο ημερολογίου εμφανίζει το επόμενο ραντεβού κ.τ.λ. Είναι μια αρκετά χρήσιμη και καινοτόμα εμπειρία  (δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η λειτουργία χρησιμοποιείτε ήδη από τα Xbox και την έκδοση των windows στα έξυπνα κινητά. Η Nokia, η HTC και η Microsoft ελπίζουν ότι τα νέα windows θα σπρώξουν αυτή την ιδέα μπροστά.) Μπορείς να καρφιτσώσεις εφαρμογές των windows 7 στην αρχική οθόνη και μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν ή επί πληρωμή εφαρμογές από το ενσωματωμένο windows store – το οποίο έχει μόλις 15.000 εφαρμογές μέχρις στιγμής αλλά ο αριθμός αυξάνει γρήγορα.

Μέχρι να συνηθίσεις να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές σε αυτό το “μοντέρνο περιβάλλον” , θα περάσει κάποιος καιρός. Είναι μια μινιμαλιστική εμπειρία από την οποία λείπουν  τα έως τώρα γνωστά παράθυρα με τις γραμμές κύλισης των παλιών windows. Ολόκληρη η οθόνη καταπιάνεται με αυτό που κάνεις εκείνη την στιγμή, χωρίς να εμφανίζονται πουθενά τα γνωστά κουμπιά ελέγχου, όπως κλεισίματος ή ελαχιστοποίησης. Είτε είναι ο Internet explorer, ή μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης (που ενώνει όλα τα κοινωνικά δίκτυα σε ένα μέρος), ή η εφαρμογή Mail, ότι χρησιμοποιείς καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη. Υπάρχει βέβαια μια βολική λύση που επιτρέπει να έχεις 2 παράθυρα ανοιχτά ταυτόχρονα -το δεύτερο μπορεί να συρθεί από τα δεξιά και παίρνει περίπου το 1/5 της οθόνης (κάτι που σίγουρα δεν μπορείς να κάνεις με ένα iPad). Όμως, 2 είναι το μέγιστο που μπορείς να έχεις. Τα windows δεν σου επιτρέπουν να εισάγεις και τρίτο παράθυρο σε μια οθόνη.


Τα κουμπιά ελέγχου είναι κρυμμένα και η πλοήγηση για να μετακινηθείς στο σύστημα – πίσω στην αρχική οθόνη – έχει συμπιεστεί στην δεξιά μεριά της οθόνης. Μεταφέροντας το ποντίκι εκεί, κάνουν την εμφάνιση τους τα λεγόμενα “Charms” . Αυτά είναι που σε πάνε πίσω στην αρχική οθόνη ή σε στοιχεία όπως το παράθυρο ρυθμίσεων.

Κάπου εδώ όμως το +1 που λέγαμε γίνεται κάπως πιο άβολο. Αν για παράδειγμα θέλεις για κάποιον λόγο να αλλάξεις την ημερομηνία στον υπολογιστή, θα πρέπει να γυρίσεις πίσω στα windows 7 γιατί το νέο περιβάλλον δεν δίνει πρόσβαση σε κάτι τέτοιο. Και εκεί είναι που συναντάς τα γνώριμα παράθυρα ξανά, με τα κουμπιά ελέγχου στην μπάρα του τίτλου.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει κουμπί έναρξης. Θα πρέπει να βρεις τον δρόμο σου για τα προγράμματα μέσα από την αναζήτηση (μέσα από τα “Charms” τα οποία βρίσκονται στα δεξιά). Μόλις δεχτείς αυτό θα δεις ότι τα windows 8 τρέχουν πιο γρήγορα, είναι πιο ασφαλή και ότι η λειτουργία τους μοιάζει πολύ περισσότερο με αυτή των έξυπνων κινητών και των tablets, τα οποία πρέπει πια να παραδεχτούμε ότι γίνονται το βασικό μέσο μέσα από το οποίο οι άνθρωποι δουλεύουν. Αν βάλεις κάτω τα στοιχεία οι υπολογιστές ίσα που είναι η πλειοψηφία των υπολογιστών στον κόσμο.

Έτσι για την Microsoft, τα windows 8 είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά – και το κάνει ενώ υπάρχει ακόμα πολύς κόσμος που χρησιμοποιεί πολύ παλαιότερες εκδόσεις των windows. Σίγουρα θα υπάρξει πολύς πόνος στο άμεσο μέλλον μέχρι ο κόσμος να προσαρμοστεί, αλλά, αν το δεις από πιο μακριά, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Το παράδειγμα των desktop αρχίζει να μοιάζει ξεπερασμένο και ο ερχομός των πλακιδίων είναι κάτι φρέσκο που γρήγορα γίνετε διαισθητικό.

Το ότι τα νέα windows 8 θα είναι επιτυχία είναι δεδομένο. Αυτό που θα είναι συναρπαστικό να παρακολουθήσουμε είναι το πώς θα γίνουν αποδεκτά από το ευρύ κοινό και το αν θα τα πάνε καλύτερα στα tablets ή στους υπολογιστές.