Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2026
ENQUIRE / NEWSROOM
Η ουσία της ημέρας.Χωρίς τον θόρυβο.
ΤώραΤραμπ: Είμαι έτοιμος για συνάντηση με Σι και Πούτιν
Οικονομία

Χρηματιστήριο: Αυξάνεται το παθητικό, αλλά όχι ο κίνδυνος

Οικονομία16.10.20261 λεπτό
Χρηματιστήριο: Αυξάνεται το παθητικό, αλλά όχι ο κίνδυνος



Σταθερή αύξηση συνεχίζουν να «γράφουν» οι συνολικές υποχρεώσεις των μη τραπεζικών εταιρειών του Euronext Athens, οι οποίες στο εξάμηνο του 2026 έφθασαν στα 124,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αισθητή μεταβολή κατά +21% ή αλλιώς κατά 22,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα τέλη του 2025.

Όπως είναι εύλογο, η άνοδος στο παθητικό, δηλαδή στις οικονομικές δεσμεύσεις προς τρίτους και στα δάνεια, έρχεται εν μέρει να «θολώσει» την εικόνα της υγείας των εισηγμένων, ιδίως ενόσω διανύουμε μια περίοδο έντονων αβεβαιοτήτων.

Η ανάλυση των στοιχείων μαρτυρά ότι οι «φουσκωμένες» υποχρεώσεις συνιστούν απότοκο τριών στοιχείων, τα οποία σχετίζονται με τις τρέχουσες συγκυρίες: Πρώτον, της ανάγκης για μεγαλύτερο δανεισμό λόγω των φιλόδοξων επενδύσεων. Δεύτερον, του υψηλότερου κόστους για αγαθά ή υπηρεσίες ως απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων. Τρίτον, της αύξησης των κονδυλίων για μισθούς και μπόνους, τα οποία ακολουθούν την ανταγωνιστικότητα της αγοράς εργασίας.

Ας υπενθυμίσουμε ότι το παθητικό απαρτίζεται κυρίως από τις εμπορικές υποχρεώσεις, τα τραπεζικά δάνεια, τους πληρωτέους φόρους, τις μισθώσεις, τα εταιρικά ομόλογα, τις διάφορες προβλέψεις, τις παροχές στους εργαζόμενους κ.α.

Βέβαια, η «ανάγνωση» δεν οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα, αν δεν συνδυάζεται με την εξέταση των επιμέρους δεδομένων. Έτσι, μια ορθή αποτύπωση της κατάστασης προϋποθέτει α) τον διαχωρισμό μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων (όσο περισσότερες είναι οι μακροπρόθεσμες, τόσο μικρότερο το βάρος στην χρηματοοικονομική υγεία), αλλά και β) τη συσχέτιση με άλλα χρηματοοικονομικά στοιχεία, όπως τα ίδια κεφάλαια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η άνοδος των υποχρεώσεων προς το παρόν δεν δείχνει να «τρομάζει» την αγορά, καθώς συνοδεύεται από α) μια ασφαλή κατανομή σε βάθος χρόνου κι από β) μια εξισορροπητική μεταβολή στα ίδια κεφάλαια, δηλαδή στα επενδυμένα χρήματα των μετόχων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 22 μη χρηματοπιστωτικές εισηγμένες, των οποίων οι συνολικές υποχρεώσεις ξεπερνούν το ψυχολογικό όριο του 1 δισ. ευρώ. Το πλέον βαρύ παθητικό ανήκει στη ΔΕΗ με 22,8 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν οι Allwyn και Coca Cola HBC με 13,3 και 10,7 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες συγκεντρώνουν ένα άθροισμα 46,8 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 37% του συνόλου της αγοράς.

Οι υπόλοιπες 19 είναι οι εξής: Metlen, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Helleniq Energy, Viohalco, Motor Oil, Lamda, ΟΤΕ, Aegean, Aktor, Bally’s Intralot, Titan Cement, ΔΑΑ, Cenergy, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Autohellas, Star Bulk, AVAX και Prodea.

Από εκεί και πέρα, 39 εισηγμένες έχουν υποχρεώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ 73 «παίζουν» σε επίπεδα κάτω των 100 εκατ. ευρώ. Eξ αυτών οι 23 έχουν παθητικό μικρότερο των 10 εκατ. ευρώ, κάτι που αποδίδεται κυρίως στο μικρό τους μέγεθος.

Οι εισηγμένες με παθητικό άνω του 1 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του ‘26

*σε δολάρια ΗΠΑ

Χρηματιστήριο: Αντέχει το «τείχος ασφαλείας» των εισηγμένων – Η ισορροπία ξένων και ίδιων κεφαλαίων (πίνακας)

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.