Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2026
ENQUIRE / NEWSROOM
Η ουσία της ημέρας.Χωρίς τον θόρυβο.
ΤώραΟι ΗΠΑ απειλούν την Ευρώπη με «καταστροφικά» αντίποινα για τη Starlink
Κοινωνία

Μαχητικά F-16 κατέρριψαν δύο drones πάνω από τα εθνικά χωρικά ύδατα

Κοινωνία18.10.20261 λεπτό
Μαχητικά F-16 κατέρριψαν δύο drones πάνω από τα εθνικά χωρικά ύδατα



Ρουμανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατέρριψαν το Σάββατο δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) πάνω από τα χωρικά ύδατα της χώρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας, Ράντου Μιρούτα, δήλωσε την Κυριακή ότι τα drones ήταν πιθανότατα ρωσικά, τελευταίας γενιάς, και πετούσαν με ταχύτητες παρόμοιες με εκείνες των μαχητικών αεροσκαφών.

«Αυτά της περασμένης νύχτας πετούσαν με ταχύτητα 450 χλμ./ώρα, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ρωσικής κατασκευής drones τύπου Geran-4, εξοπλισμένα με ελικοστροβιλοκινητήρα», δήλωσε ο Μιρούτα. «Είναι η πρώτη φορά που καταρρίπτουμε drones αυτού του τύπου».

Τα drones καταρρίφθηκαν λίγες ημέρες αφότου δύο δεξαμενόπλοια χημικών δέχθηκαν επίθεση από drones κοντά στις ακτές της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα — το πιο πρόσφατο περιστατικό σε μια σειρά επιθέσεων που αναδεικνύουν τους κινδύνους για την εμπορική ναυτιλία στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Και τα δύο πλοία ήταν αγκυροβολημένα κοντά στο Κανάλι Σουλίνα, το οποίο συνδέει τον ποταμό Δούναβη με τη Μαύρη Θάλασσα και αποτελεί οδό εξαγωγών για την Ουκρανία.

Η Ρουμανία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, μοιράζεται σύνορα μήκους 614 χιλιομέτρων με την Ουκρανία —μεγάλο μέρος των οποίων εκτείνεται κατά μήκος του Δούναβη— και έχει αναφέρει επανειλημμένα εισβολές ρωσικών drones στον εναέριο χώρο της, μετά την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Νωρίτερα φέτος, η Ρουμανία άρχισε να καταρρίπτει drones που εισέρχονται στον εναέριο χώρο της.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αντιδράσει»

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εισήλθαν στα ρουμανικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα το Σάββατο, στις 17:59 και 18:01 ώρα Ελλάδος αντίστοιχα.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να αντιδράσει σε οποιαδήποτε πιθανή απειλή, σε 24ωρη βάση, για να διασφαλίσει το έδαφός μας και να προστατεύσει τους ανθρώπους μας», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο πρακτορείο Reuters.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Οάνα Τοΐου, δήλωσε ότι το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τρίτη για να συζητήσει θέματα άμυνας και αποτροπής στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή του ΝΑΤΟ που μίλησε στο Reuters, τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χτυπήθηκαν από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι ρουμανικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό επτά μελών του πληρώματος που αγνοούνται.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τουλάχιστον πέντε ακόμη φορτηγά πλοία έχουν δεχθεί πλήγματα κοντά στις ακτές της Ρουμανίας και της γειτονικής Βουλγαρίας, με 23 ναυτικούς να έχουν χάσει τη ζωή τους ή να αγνοούνται. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά σημειώθηκαν εκτός των χωρικών υδάτων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Στη Μολδαβία, στα βορειοανατολικά σύνορα της Ρουμανίας, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένα νέο drone συνετρίβη σε μια βόρεια περιοχή, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές, ενώ ειδικοί προσπαθούν να προσδιορίσουν την προέλευση του drone.

Πέντε drones, τα οποία ταυτοποιήθηκαν ως ρωσικά, έπεσαν σε μολδαβικό έδαφος μέσα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 17 ωρών, την Πέμπτη και την Παρασκευή, γεγονός που ώθησε το υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει ανακοίνωση καταδικάζοντας τις ρωσικές ενέργειες.

Πηγή: Reuters 

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.