Αδηφάγα χταπόδια κατέλαβαν τις νότιες ακτές της Αγγλίας

Ημερομηνία: 30-09-2025


ΣΤΙΒΕΝ ΚΑΣΤΛ / THE NEW YORK TIMES
30.09.2025 • 22:22

Τραβώντας τα δίχτυα του, ο Αρθουρ Ντιούχιρστ περίμενε να αντικρίσει τη συνηθισμένη ψαριά με γλώσσες και καλκάνια. Η έκπληξη του Βρετανού ψαρά ήταν πολύ μεγάλη όταν είδε το κατάστρωμα του αλιευτικού του να γεμίζει με χταπόδια όλων των μεγεθών τα οποία στριφογύριζαν κουλουριασμένα. Η πρώτη του σκέψη ήταν «λεφτά, λεφτά, λεφτά», θυμάται γελώντας, ενώ κάθεται στην προβλήτα του στο Ντέβον της Νότιας Αγγλίας. Σε ολόκληρη τη νότια ακτή της χώρας, ομάδες ψαράδων περιγράφουν μια εντυπωσιακή αύξηση στους πληθυσμούς των χταποδιών αυτό το καλοκαίρι. Με τιμή περίπου 8 ευρώ το κιλό, τα νέα δεδομένα απέφεραν στον κύριο Ντιούχιρστ περίπου 12.000 ευρώ περισσότερα την εβδομάδα.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες γι’ αυτό το παράξενο φαινόμενο, όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η αυξανόμενη θερμοκρασία των νερών κάνει το περιβάλλον πιο φιλικό για τα χταπόδια, που κανονικά ζουν στις ακτές της Μεσογείου. Σύμφωνα με τον Στιβ Σίμπσον, καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, «η κλιματική αλλαγή είναι μια σημαντική πιθανότητα» για την έκρηξη στον πληθυσμό των χταποδιών. «Είμαστε ακριβώς πάνω στο βόρειο σύνορο των περιοχών όπου κατοικεί το είδος, όμως τα νερά μας είναι όλο και πιο θερμά κι έτσι το νησί της Αγγλίας γίνεται πιο ευχάριστο για να ζήσουν».

Με σήμα το χταπόδι το εστιατόριο και η ψαραγορά στο λιμάνι Μπρίξαμ, που
έχει μετατραπεί σε «πρωτεύουσα των χταποδιών» στην Αγγλία. [ANDREW TESTA/THE NEW YORK TIMES ]

Βεβαίως, υπάρχει ένα κλίμα ευχαρίστησης μεταξύ πολλών πληρωμάτων τρατών σε αυτό το γραφικό ψαρολίμανο, αλλά σε εκείνους που αλιεύουν καβούρια και αστακούς κυριαρχεί η ανησυχία. Αρχικά έβγαζαν τόνους από χταπόδια που είχαν αποικήσει τις παγίδες τους για καβούρια και αστακούς. Τώρα όμως βρίσκουν όλο και περισσότερο κενά κελύφη και άλλα υπολείμματα σκελετών, απόδειξη ότι οι νέοι επισκέπτες καταβροχθίζουν τα οστρακοειδή.

Πρωτόγνωρη κατάσταση

Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου. «Είναι η πρώτη φορά που πιάνω χταπόδια στα πενήντα χρόνια που κάνω το επάγγελμα», είπε ο Ντέιβ Ντράιβερ, 64 ετών, του οποίου το αλιευτικό σκάφος έχει πιάσει αρκετά χταπόδια, παρόλο που δεν ψαρεύει στα βαθιά νερά τα οποία προτιμά το είδος. Στην ιχθυαγορά, ο Μπάρι Γιανγκ, διευθύνων σύμβουλος της Brixham Trawler Agents, είπε ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου πωλήθηκαν 12.000 τόνοι χταποδιών, συμπεριλαμβανομένων 48 τόνων σε μία μόνο ημέρα. «Εχουν εισβάλει στην περιοχή», λέει χαρακτηριστικά. «Κάθε μέρα όλο και περισσότερα. Βλέπουμε απίστευτες ποσότητες, ήταν μια απροσδόκητη τύχη για όλους».

αδηφάγα-χταπόδια-κατέλαβαν-τις-νότιε-563342980

Το κακό όμως είναι ότι τα χταπόδια της Μεσογείου, εκτός από το ότι είναι πολύ έξυπνα, είναι και άπληστα αρπακτικά. «Χρησιμοποιούν τις παγίδες καβουριών ως εστιατόριο», λέει ο Γιανγκ. «Τα χταπόδια τρώνε καβούρια και αστακούς. Είναι άγρια ζώα. Μπορείτε να φανταστείτε την καταστροφή που προκαλούν τρώγοντας ό,τι βρίσκεται στον δρόμο τους».

Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Αντρέ Σιμονέτι, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Brixham Simply Fish, έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει την αλλαγή στη θαλάσσια πανίδα και πλέον μοιράζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνταγές για μαγείρεμα χταποδιών. «Η προετοιμασία τους είναι μεγάλος μπελάς, γεμίζεις παντού με μελάνια», παραδέχεται. «Ομως η γεύση ενός ψητού χταποδιού, που προσομοιάζει σε δυνατό αστακό, αξίζει τον κόπο. Ολη η πόλη μιλάει γι’ αυτό, είναι τρομερά σπάνιο να πιάσει κανείς τόσο πολλά. Τα σερβίρουμε ψητά στα κάρβουνα με σάλτσα χούμους. Ταιριάζουν πολύ», πρόσθεσε. Με το μικρό λιμάνι και την ψαραγορά, το Μπρίξαμ είναι πλέον η «πρωτεύουσα των χταποδιών» στην Αγγλία και όσοι δεν επωφελούνται από αυτήν την εξέλιξη ανησυχούν πολύ για το μέλλον τους.

αδηφάγα-χταπόδια-κατέλαβαν-τις-νότιε-563342974

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος