ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Στις νέες παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, στην ενίσχυση της προσχολικής φροντίδας, στην παιδική προστασία και στα επόμενα βήματα του «Ανακαινίζω» αναφέρθηκε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Η Υπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στον Νοέμβριο θα καταβληθεί η δεύτερη δόση στους πολίτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις. Οι συμμετέχοντες έχουν ήδη λάβει προκαταβολή 50%, ενώ η προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών και την κατάθεση των δικαιολογητικών έχει παραταθεί έως το τέλος Νοεμβρίου.
«Μέσα στον Νοέμβριο προχωράμε στην πληρωμή της δεύτερης δόσης. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η προσβασιμότητα δεν σταματά με αυτό το πρόγραμμα. Τη μετατρέπουμε σε μόνιμη πολιτική του κράτους, ώστε ένας πολίτης με αναπηρία να μπορεί να ζητά στήριξη για να κάνει προσβάσιμο το σπίτι του ή τον χώρο εργασίας του όταν τη χρειάζεται», τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η Υπουργός πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί και η αναδρομική κάλυψη επιλέξιμων δαπανών για πολίτες των οποίων οι παρεμβάσεις δεν καλύφθηκαν από την υφιστάμενη δράση.
Στην προσχολική φροντίδα, η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι αυξήθηκε κατά 10% η αξία των vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καταργήθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια. Οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά και εισόδημα έως 37.000 ευρώ μπορούν επίσης να λαμβάνουν voucher. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη οι δομές μπορούν να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους έως 15%, ενώ η μετάβαση από το βρεφικό στον παιδικό σταθμό γίνεται πλέον στα 2 έτη αντί για 2,5, απελευθερώνοντας περισσότερες θέσεις για βρέφη.
Παράλληλα, μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», οι οικογένειες μπορούν να λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση έως 500 ευρώ τον μήνα για τη φροντίδα παιδιών έως 2,5 ετών, ενώ μεγάλο μέρος των επιμελητριών προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον. Για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται σε ορισμένες πληρωμές, η Υπουργός εξήγησε ότι συνδέονται με τη διαδικασία του εργοσήμου και την έλλειψη πλήρους διαλειτουργικότητας των συστημάτων. Το Υπουργείο εξετάζει αλλαγές στο μοντέλο τόσο για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς» όσο και για τον Προσωπικό Βοηθό, με στόχο να απλοποιηθεί η διαδικασία χωρίς να επιβαρύνονται οι οικογένειες και τα άτομα με αναπηρία.
Για την παιδική προστασία, η Υπουργός σημείωσε ότι από περίπου 2.200 παιδιά που ζούσαν σε 84 δομές το 2019, ο αριθμός έχει πλέον μειωθεί σε 950.
«Το 2019 δεν γνωρίζαμε καν πόσα παιδιά ζούσαν στις δομές. Τα καταγράψαμε ένα προς ένα, επιταχύναμε τις διαδικασίες και ενισχύσαμε την αναδοχή. Σήμερα έχουμε σπάσει το όριο των 1.000 παιδιών. Είναι μεγάλη πρόοδος, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας», ανέφερε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην επείγουσα αναδοχή παιδιών από νοσοκομεία. Τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιήθηκαν περίπου 250 επείγουσες αναδοχές, ενώ αυτή τη στιγμή περίπου 70 παιδιά βρίσκονται σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με την Υπουργό, τρία στα πέντε παιδιά που απομακρύνονται επιστρέφουν τελικά στη βιολογική ή ευρύτερη οικογένειά τους, μετά την ολοκλήρωση της κοινωνικής έρευνας.
Τέλος, για το «Ανακαινίζω», η Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα προχωρά ο Οδηγός Εφαρμογής, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν τη διαδικασία, τα δικαιολογητικά και τις επιλέξιμες δαπάνες. Η ενίσχυση θα φτάνει έως περίπου 37.000 ευρώ για την ανακαίνιση κατοικίας. Το πρόγραμμα θα αφορά τόσο κλειστά ακίνητα που μπορούν να επιστρέψουν στην αγορά όσο και κατοικίες που χρησιμοποιούνται ήδη ως κύρια κατοικία, με εργασίες ανακαίνισης και ήπιας ενεργειακής αναβάθμισης.





