Ασφυκτιούν οι ΜμΕ – Επείγουσα ανάγκη στήριξης
Η ΦΕΤΙΝΉ πασχαλινή περίοδος ανέδειξε με τον πιο έντονο τρόπο τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η κατανάλωση κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και οι προσδοκίες της αγοράς διαψεύστηκαν. H εορταστική περίοδος δεν κατάφερε να δώσει την αναμενόμενη ώθηση στο λιανεμπόριο, επιβεβαιώνοντας ότι οι αντοχές των επιχειρήσεων δοκιμάζονται σοβαρά.
ΚΕΝΤΡΙΚΌΣ παράγοντας αυτής της εικόνας είναι οι έντονες οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η παρατεταμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Η γεωπολιτική αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ενέργειας, επιβαρύνοντας το κόστος μεταφοράς και παραγωγής, γεγονός που μετακυλίεται αναπόφευκτα στις τελικές τιμές των προϊόντων. Το αποτέλεσμα είναι η συνεχής μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, οι οποίοι περιορίζουν δραστικά τις αγορές τους.
ΣΕ ΑΥΤΌ το περιβάλλον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Από τη μία πλευρά, βλέπουν τους τζίρους τους να συρρικνώνονται λόγω της χαμηλής κατανάλωσης και, από την άλλη, καλούνται να διαχειριστούν αυξημένα λειτουργικά κόστη. Η περίοδος του Πάσχα, που παραδοσιακά αποτελούσε ευκαιρία ενίσχυσης της αγοράς, φέτος δεν λειτούργησε ως ανάχωμα στις πιέσεις, με πολλούς κλάδους να καταγράφουν υποτονική κίνηση, όπως αυτοί της ένδυσης και της υπόδησης. Ουσιαστικά το λιανεμπόριο δεν κινήθηκε αυτή την εορταστική περίοδο, καθώς οι καταναλωτές με μεγάλη δυσκολία ανταποκρίθηκαν στο αυξημένο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού.
Η ΕΝ ΛΌΓΩ κατάσταση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων. Η συσσώρευση υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ρευστότητα, οδηγεί πολλές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, εντείνοντας την ανησυχία για ένα νέο κύμα λουκέτων. Αν, λοιπόν, δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, ο φαύλος κύκλος της μειωμένης κατανάλωσης και της αυξανόμενης επιβάρυνσης θα ενταθεί.
ΥΠ’ ΑΥΤΈΣ τις συνθήκες, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για νέα και κυρίως άμεσα μέτρα στήριξης. Ιδιαίτερη σημασία έχει η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, προκειμένου να περιοριστεί το συνολικό κόστος στην οικονομία, αλλά και η αντίστοιχη ελάφρυνση στη φορολογία βασικών αγαθών ώστε να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών.
ΠΑΡΆΛΛΗΛΑ, απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η ανάγκη για μια νέα ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις, που θα δώσει ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και θα τους επιτρέψει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Εξίσου σημαντική είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα νομικά πρόσωπα, καθώς και η κατάργηση ή τουλάχιστον η μείωση της προκαταβολής φόρου, μέτρα που μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά τα φορολογικά βάρη.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΉ αγορά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ενίσχυση της κατανάλωσης και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αποτελούν απλώς ζητούμενα της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της οικονομικής συνοχής. Χωρίς άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, οι πιέσεις που προκαλούν οι διεθνείς εξελίξεις κινδυνεύουν να αφήσουν βαθύτερο αποτύπωμα στην εγχώρια οικονομία.
*Πρόεδρος ΕΕΑ, επίτιμος διδάκτωρ ΠΑΠΕΙ & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών


