Μπορεί να γίνει πραγματικότητα ο «μεγιστοποιητής συνδετήρων»; Και τότε τι;

Ημερομηνία: 12-07-2026



Μπορεί μια απλή εντολή προς μια μηχανή να οδηγήσει στον ολοκληρωτικό αφανισμό της ανθρωπότητας; Το περίφημο νοητικό πείραμα του «μεγιστοποιητή συνδετήρων», το οποίο επικαλούνται επί σειρά ετών ο φιλόσοφος Ελιέζερ Γιουντκόφσκι και οι υποστηρικτές του κινήματος των ορθολογιστών, δεν αποτελεί πλέον μια θεωρητική άσκηση, αλλά την αφετηρία ενός διάχυτου τρόμου. Σήμερα, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης πυροδοτεί ένα όλο και διογκούμενο κύμα αντιδράσεων, μετατρέποντας τον φόβο για το μέλλον σε μια σκοτεινή, υπαρξιακή κρίση.

Στην πρώτη γραμμή αυτής της ιδεολογικής σταυροφορίας, όπου πλούσιοι φιλάνθρωποι του αποτελεσματικού αλτρουισμού συναντούν απογοητευμένους νέους επιστήμονες, τα όρια μεταξύ ριζοσπαστικού ακτιβισμού και απόλυτου αδιεξόδου γίνονται επικίνδυνα δυσδιάκριτα.

Αυτή η ιδεολογική μάχη εκτυλίσσεται με φόντο μια βαθύτερη αναταραχή, καθώς η κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών κλονίζεται από την ανεξέλεγκτη επέλαση της τεχνολογίας. Μαζικές απολύσεις, άναρχη εξάπλωση κέντρων δεδομένων και ψηφιακές επιθέσεις που ενορχηστρώνονται μέσω chatbots από απρόβλεπτους χρήστες συνθέτουν το σκηνικό της καθημερινότητας.

Παράλληλα, εξελιγμένα εργαλεία hacking σπέρνουν πανικό στους ειδικούς κυβερνοασφάλειας. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac αποτυπώνει ανάγλυφα το κλίμα: το 70% των Αμερικανών ενηλίκων εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αφανίσει θέσεις εργασίας, ενώ το 55% πιστεύει ότι η καθημερινότητα θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

Ριζοσπαστικοποίηση και μια μυστηριώδης εξαφάνιση

Μέσα σε αυτή τη γενικευμένη κοινωνική ανησυχία, η ριζοσπαστικοποίηση και η μετέπειτα μυστηριώδης εξαφάνιση του Σαμ Κίρχνερ, του 27χρονου ηλεκτρολόγου μηχανικού και ιδρυτή της οργάνωσης Stop AI, έμελλε να αποτελέσει την πλέον ζοφερή επιβεβαίωση της κρίσης.

Για τους ακτιβιστές της πρώτης γραμμής, όμως, ο φόβος που τους κυριεύει είναι πολύ πιο δραματικός: ο ολοκληρωτικός αφανισμός της ανθρωπότητας. Στην πλέον ακραία και ανησυχητική διάσταση του κινήματος, ορισμένοι θεωρούν χρέος τους να αποτρέψουν ψηφιακό Αρμαγεδδώνα με κάθε δυνατό μέσο, εμπνεόμενοι από τις ζοφερές προειδοποιήσεις των πνευματικών τους καθοδηγητών.

Τι είναι ο «μεγιστοποιητής συνδετήρων»

Ο Γιουντκόφσκι, ως συν-συγγραφέας του βιβλίου «Αν κάποιος την κατασκευάσει, όλοι πεθαίνουν: Γιατί η υπεράνθρωπη τεχνητή νοημοσύνη θα μας σκοτώσει όλους», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επί σειρά ετών.

Στο σενάριο του «μεγιστοποιητή συνδετήρων», το πρόβλημα δεν εντοπίζεται σε κάποια υποτιθέμενη κακία της μηχανής, αλλά στην τυφλή και υπερβολική αποτελεσματικότητά της.

Αν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης λάβει την απλή εντολή να παράγει όσους περισσότερους συνδετήρες γραφείου μπορεί, θα λειτουργήσει με απόλυτη μαθηματική λογική και χωρίς ανθρώπινη κοινή λογική.

Προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή, θα καταβροχθίσει σταδιακά κάθε διαθέσιμο πόρο. Όταν εξαντληθούν τα μέταλλα, θα στραφεί στον σίδηρο του ανθρώπινου οργανισμού και τελικά στην ύλη ολόκληρου του σύμπαντος, εξαλείφοντας το ανθρώπινο είδος απλώς και μόνο επειδή το σώμα μας αποτελείται από χημικά στοιχεία και υλικά που η μηχανή μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει.

Οι «αλτρουιστές» που χρηματοδοτούν τους ακτιβιστές

Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας οργανώθηκαν στο λεγόμενο κίνημα των ορθολογιστών, μια κοινότητα ευφυών και αντισυμβατικών ανθρώπων με εμμονή στη μαθηματική λογική. Από εκεί γεννήθηκε και η φιλοσοφία του αποτελεσματικού αλτρουισμού, ένα δίκτυο ισχυρών και πλούσιων φιλανθρώπων της τεχνολογίας. Η συγκεκριμένη ομάδα επιχειρεί να κάνει καλό στον κόσμο όχι με το συναίσθημα, αλλά με βάση στατιστικές πιθανότητες. Υπολογίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την ανθρωπότητα με αφανισμό, θεωρούν ότι η πιο αποτελεσματική χρήση των χρημάτων τους είναι η χρηματοδότηση ακτιβιστών για να τη σταματήσουν.

Πλέον διαβόητος υποστηρικτής αυτού του δικτύου υπήρξε ο έκπτωτος μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία.

«Αν η υπερ-νοημοσύνη αναλάβει τα πάντα, τότε θα χαθεί κάθε νόημα ύπαρξης»

Ο ριζοσπάστης ακτιβιστής Σαμ Κίρχνερ έβρισκε πάντα διέξοδο στη λύση δυσεπίλυτων γρίφων μηχανικής. Στα είκοσι, εφηύρε ποδήλατο με διπλό σύστημα κίνησης που κινούνταν με χέρια και πόδια, προσφέροντας επιπλέον ταχύτητα και εκγύμναση του πάνω μέρους του σώματος. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη κάλπαζε, γεννήθηκε μάσα του ο φόβος ότι θα έσβηνε οριστικά τη σπίθα της ανθρώπινης εφευρετικότητας. Πραγματοποίησε μοναχικές διαμαρτυρίες έξω από τα γραφεία της Google και της Microsoft στο Σιάτλ, κρατώντας πλακάτ με το μήνυμα: «Ο θάνατος της ανθρώπινης εφεύρεσης και ανακάλυψης φέρνει κατάθλιψη».

«Αν η υπερ-νοημοσύνη αναλάβει τα πάντα, τότε θα χαθεί κάθε νόημα ύπαρξης», δήλωνε χαρακτηριστικά σε βίντεο που μαγνητοσκόπησε. Με αυτή τη φιλοσοφία, συγκρότησε πυρήνα ομοϊδεατών με σκοπό την ίδρυση της Stop AI, μιας οργάνωσης ταγμένης στην επιβολή μόνιμης, παγκόσμιας απαγόρευσης στην τεχνητή υπερνοημοσύνη.

Ανάμεσα στα μέλη ξεχώριζε ο Ντέρεκ Άλεν, προγραμματιστής υπολογιστών που ολοκλήρωσε το σχολείο στα δεκαέξι και εγκατέλειψε τις πανεπιστημιακές σπουδές του, βέβαιος ότι ο κώδικας της τεχνητής νοημοσύνης θα καθιστούσε τον προγραμματισμό μια δουλειά χωρίς μέλλον. «Το μέλλον επιφύλασσε απολαβές αντίστοιχες με εκείνες των υπαλλήλων στα McDonald’s», αναφέρει ο 24χρονος Άλεν.

Ο «στρατώνας» κι ένας αρχηγός που σπάνια χαμογελούσε

Οι Κίρχνερ, Άλεν και υπόλοιπα μέλη εγκαταστάθηκαν σε οίκημα με ενιαίο χώρο, τον οποίο ορισμένοι αποκαλούσαν «στρατώνα», σε υποβαθμισμένη βιομηχανική συνοικία του Όκλαντ. Μοιράζονταν κουκέτες και αφιέρωναν κάθε λεπτό της ημέρας στον αγώνα, κατορθώνοντας να συγκεντρώσουν χιλιάδες υποστηρικτές στο X. Παράλληλα, σχεδίασαν φυλλάδια και τύπωσαν κατακόκκινα μπλουζάκια με το σύνθημα «Stop AI».

Ο Κίρχνερ περιγράφεται από την ομάδα ως άνθρωπος απόλυτος και ανέκφραστος, που σπάνια χαμογελούσε. Όταν θεωρούσε ότι είχε δίκιο παρέμενε ανυποχώρητος· μάλιστα, έγινε έξω φρενών όταν μέλος της ομάδας πρότεινε να τυπωθεί το σύνθημα «Stop AI» σε μοβ μπλούζες αντί για κόκκινες.

.Η βεβαιότητα του Κίρχνερ για τον επικείμενο όλεθρο συνεχώς γιγαντωνόταν. Είχε αναπτύξει εμμονή με το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η τεχνητή νοημοσύνη καταλαμβάνει ολόκληρο τον πλανήτη, καλύπτοντάς τον με απέραντα κέντρα δεδομένων. «Οφείλουμε να σπείρουμε τον τρόμο του ολοκληρωτικού αφανισμού στην κοινωνία», θυμάται ο Άλεν να διακηρύσσει ο σύντροφός του.

.Στις 21 Νοεμβρίου 2025, έπειτα από σφοδρό καυγά με την ομάδα του που κατέληξε σε χειροδικία κατά συνακτιβιστή, ο Κίρχνερ εξαφανίστηκε οριστικά.

Όταν χάθηκαν τα ίχνη του, οι σύντροφοί του φοβήθηκαν το χειρότερο. Ειδοποίησαν την αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο με κατηγορηματική προειδοποίηση: «Ο Κίρχνερ σκοπεύει να δολοφονήσει ανθρώπους, η OpenAI βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε φίλος του στον αξιωματικό υπηρεσίας, σύμφωνα με αστυνομικά αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή της Wall Street Journal.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση λειτούργησε ως καταλύτης, πυροδοτώντας έξαρση του ακτιβισμού κατά της τεχνητής νοημοσύνης. Επικριτές έσπευσαν να κατηγορήσουν τη ζοφερή ρητορική περί «Ημέρας της Κρίσης» για τη ριζοσπαστικοποίηση νέων ανθρώπων. Στον αντίποδα, το ίδιο το κίνημα —συμπεριλαμβανομένης της Stop AI— καταδίκασε απερίφραστα κάθε μορφή βίας, επιχειρώντας στροφή προς ηρεμότερες μεθόδους διεκδίκησης.

.Παράλληλα, η υπαρξιακή κρίση βαθαίνει στους κόλπους των κινημάτων. Στην αμυδρά φωτισμένη αίθουσα όπου διεξαγόταν το «Κοσμικό Ηλιοστάσιο» —εξαμηνιαία σύναξη ορθολογιστών και αποτελεσματικών αλτρουιστών— η φωνή ομιλητή έτρεμε από συγκίνηση: «Φίλοι μου, φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρουμε», εξομολογήθηκε, αποτυπώνοντας το διάχυτο κλίμα ηττοπάθειας.

Το μυστήριο γύρω από την τύχη του ιδρυτή της Stop AI παραμένει άλυτο. Υποθέσεις αναφέρουν ότι είτε κρύβεται στην παρανομία είτε χάθηκε στην άγρια φύση. «Σχεδίαζε ξεκάθαρα κάποιου είδους επίθεση εναντίον της OpenAI τον Οκτώβριο, όμως αδυνατώ να επιβεαιώσω αν βρίσκεται εν ζωή σήμερα, το 2026», δηλώνει ο Άλεν, κλείνοντας, προς το παρόν, με αυτόν τον σκοτεινό επίλογο την υπόθεση.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος