Χαοτική η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

Ημερομηνία: 13-04-2026



Με πιο αργούς ρυθμούς αρχίζει να χαλαρώνει η έντονη κυκλοφοριακή επιβάρυνση στα βασικά εθνικά οδικά δίκτυα, καθώς η μαζική επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα προς την Αττική συνεχίζεται.

Το απόγευμα της Δευτέρας (14/4) καταγράφηκε μια πρώτη βελτίωση σε επιμέρους τμήματα των αυτοκινητοδρόμων, ωστόσο η προηγούμενη εικόνα παρέμενε ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Στην Κινέτα, για ώρες σχηματίστηκε ουρά που προσέγγισε τα 50 χιλιόμετρα, ενώ δεν ήταν λίγοι οι οδηγοί που χρειάστηκαν έως και πέντε ώρες για να διανύσουν τη διαδρομή Κιάτο–διόδια Ελευσίνας.

Τα στοιχεία κυκλοφορίας αποτυπώνουν το εύρος της επιστροφής: μέσα σε ένα 24ωρο (06:00–06:00) καταγράφηκαν πάνω από 61.000 διελεύσεις συνολικά από τους βασικούς οδικούς άξονες προς την Αττική, ενώ μόνο μέσα σε ένα 12ωρο ξεπέρασαν τις 70.000. Η Αθηνών–Κορίνθου και η Αθηνών–Λαμίας συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη πίεση, με δεκάδες χιλιάδες οχήματα να κινούνται προς το λεκανοπέδιο.

Κινέτα: Πολύωρη ταλαιπωρία και ακινησία χιλιομέτρων

Το πιο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, όπου η ροή των οχημάτων σχεδόν μηδενίστηκε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η συμφόρηση ξεκίνησε πριν από το Κιάτο και επεκτάθηκε έως την Κακιά Σκάλα, με την κυκλοφορία να διεξάγεται σε εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες και συχνές πλήρεις στάσεις.

Ακόμη και η παλαιά εθνική οδός δεν λειτούργησε ως διέξοδος, καθώς μεγάλο μέρος των οδηγών που την επέλεξαν βρέθηκε αντιμέτωπο με αντίστοιχη επιβάρυνση.

Ελευσίνα: Βελτίωση μετά από πολύωρη αναμονή

Σταδιακή αποκατάσταση παρατηρήθηκε αργότερα στα διόδια της Ελευσίνας, όπου η κατάσταση εξομαλύνθηκε προς το απόγευμα. Ωστόσο, νωρίτερα η κυκλοφορία είχε «παγώσει» για μεγάλα διαστήματα, με οδηγούς να παραμένουν ακινητοποιημένοι στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας για πάνω από μία ώρα.

Υπήρξαν περιπτώσεις εκδρομέων που χρειάστηκαν σχεδόν πέντε ώρες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή από το Κιάτο έως την Ελευσίνα, στοιχείο που καταδεικνύει την ένταση του φαινομένου. Από τις 16:30 και μετά, η ροή των οχημάτων επανήλθε σε πιο ομαλά επίπεδα, ενώ σε ισχύ παρέμειναν τα μέτρα της Τροχαίας και η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.

Αθηνών – Λαμίας: Καλύτερη εικόνα με χαμηλές ταχύτητες

Στην εθνική οδό Αθηνών–Λαμίας η κατάσταση ήταν πιο ήπια, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι καθυστερήσεις. Στο ύψος των Αφιδνών σχηματίστηκαν μικρές ουρές, ενώ τα οχήματα κινούνταν με μειωμένη ταχύτητα λόγω της αυξημένης ροής.

Περισσότερα από 32.000 οχήματα διήλθαν μέσα σε μία ημέρα από τον συγκεκριμένο άξονα, με τις αρχές να εκτιμούν ότι η κίνηση θα κορυφωθεί τις βραδινές ώρες. Παράλληλα, πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι για επικίνδυνες παραβάσεις.

Μάλγαρα: Άνοιξαν τα διόδια για να περιοριστεί η κίνηση

Σημαντική πίεση καταγράφηκε και στα διόδια των Μαλγάρων, όπου η κυκλοφορία προς Θεσσαλονίκη προκάλεσε ουρές που ξεπέρασαν το ένα χιλιόμετρο. Για την αποσυμφόρηση του άξονα, οι μπάρες άνοιξαν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Ο αριθμός των διελεύσεων ξεπέρασε τις 19.000 από το πρωί, με την τελική εκτίμηση να τοποθετεί την ημερήσια κίνηση πάνω από τις 30.000 διελεύσεις. Παρά τις παρεμβάσεις, η ταλαιπωρία των οδηγών παρέμεινε αισθητή.

Χιλιάδες αυτοκίνητα την ώρα στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Στη Δυτική Ελλάδα, η γέφυρα Ρίου–Αντιρρίου δέχθηκε το σύνολο της κυκλοφοριακής πίεσης, καθώς η λειτουργία του πορθμείου έχει διακοπεί λόγω ισχυρών ανέμων. Περίπου 2.500 οχήματα περνούν ανά ώρα από το σημείο, δημιουργώντας συνεχή αλλά ελεγχόμενη ροή.

Παρότι η διέλευση διεξάγεται ομαλά, η Τροχαία συστήνει αυξημένη προσοχή, χαμηλές ταχύτητες και τήρηση των περιορισμών που ισχύουν για συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος