Χέγσεθ: Οι ΗΠΑ θα βομβαρδίσουν το Ιράν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα

Ημερομηνία: 11-06-2026



Η πολεμική ρητορική μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης αγγίζει και πάλι το κόκκινο, με την αμερικανική ηγεσία να στέλνει σαφές μήνυμα άμεσης στρατιωτικής δράσης. Λίγες ώρες μετά τις προειδοποιήσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για νέα, «πολύ σκληρά πλήγματα σήμερα», ο Υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα χτυπήσουν εκ νέου το Ιράν απόψε το βράδυ.

Η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τους συνεχείς βομβαρδισμούς ως μέσο πίεσης, με τον Χέγκσεθ να ξεκαθαρίζει πως αν χρειαστεί να διαπραγματευτεί με βόμβες, θα το πράξει, προκειμένου να αναγκάσει την Τεχεράνη να υπογράψει μια συμφωνία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε πως o αμερικανικός στρατός θα εξαπολύσει πλήγματα στο Ιράν για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ.

«Αν χρειαστεί να διαπραγματευτούμε με βόμβες, θα το κάνουμε»

«Το Ιράν έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε μια σπουδαία συμφωνία, αλλά δεν έδειξε τέτοια πρόθεση», επεσήμανε. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βομβαρδίζουν συνεχώς βασικές εγκαταστάσεις στο Ιράν. Δεν πρόκειται για επανέναρξη του πολέμου, αλλά για τη διαμόρφωση των κατάλληλων όρων για μια συμφωνία. Αν χρειαστεί να διαπραγματευτούμε με βόμβες, θα το κάνουμε. Θα υπάρξει σκληρό χτύπημα απόψε, με την ελπίδα ότι το Ιράν θα λάβει τη σωστή απόφαση» σημείωσε.

Οι ΗΠΑ, αναμένουν ιρανική απάντηση με πιθανό στόχο αμερικανικές βάσεις, όπως συνέβη το βράδυ της Τρίτης.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε την Τεχεράνη για εμπαιγμό κατά τις διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας πως δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια αναμονής, προαναγγέλλοντας «πολύ σκληρό» χτύπημα κατά του Ιράν σήμερα.

«Θα τους επιτεθούμε, θα τους επιτεθούμε πολύ σκληρά, θα συνεχίσουμε τους βομβαρδισμούς», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επικαλούμενος ξανά την κατάρριψη του ελικοπτέρου Απάτσι από ιρανικές δυνάμεις στο Στενό του Ορμούζ.

«Θέλουμε μια συμφωνία που να έχει νόημα, μια συμφωνία που να λειτουργεί», πρόσθεσε ο Τραμπ και ισχυρίστηκε ότι το Ιράν έχει ήδη συμφωνήσει να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά ότι «η συμφωνία απομένει να υπογραφεί».

Στρατιωτικές διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον

Ο Τραμπ συναντήθηκε με την ομάδα εθνικής ασφαλείας το απόγευμα της Τετάρτης για να εξετάσουν στρατιωτικές επιλογές, ώρες αφότου προχώρησε στις συγκεκριμένες δηλώσεις, σύμφωνα με δύο αμερικανικές πηγές.

 Η αντίδραση της Τεχεράνης

Στον αντίποδα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, προανήγγειλε σκληρά αντίποινα. Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Ιράν ισχυρίστηκε ότι οι απειλές του Τραμπ δεν αποτελούν δείγμα δύναμης, αλλά απελπισίας.

Το χρονικό της νέας κρίσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπληξαν ιρανικά ραντάρ και εγκαταστάσεις αεράμυνας το βράδυ της Τρίτης, ως απάντηση στην κατάρριψη αμερικανικού ελικοπτέρου. Τα συγκεκριμένα πλήγματα είχαν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να αποφευχθούν θύματα και να παραμείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας. Το Ιράν απάντησε εκτοξεύοντας περιορισμένο αριθμό πυραύλων και drones προς αμερικανικές βάσεις.

naftmeporiki.gr

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος