Δεν πέρασε το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο συνδέεται με τη χρηματοδότηση από ΔΝΤ και ΕΕ

Ημερομηνία: 01-09-2026



Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας απέτυχε την Τρίτη να εγκρίνει νόμο για την επιβολή φόρων σε δέματα από το εξωτερικό —μέτρο απαραίτητο για την αποδέσμευση κονδυλίων από το ΔΝΤ και την ΕΕ—, αγνοώντας τις κυβερνητικές προειδοποιήσεις σχετικά με τους αυξανόμενους οικονομικούς κινδύνους και το έλλειμμα χρηματοδότησης για τις αμυντικές ανάγκες.

Ο πρωθυπουργός Σέρχι Κορέτσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειμμα 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αμυντικές της ανάγκες, ενώ οι οικονομικοί κίνδυνοι εντείνονται. Κάλεσε τους βουλευτές να επισπεύσουν την ψήφιση κρίσιμης νομοθεσίας για μεταρρυθμίσεις.

Μια αποστολή παρακολούθησης του ΔΝΤ βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην Ουκρανία για να επανεξετάσει το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας.

«Διαθέτουμε 30 δισεκατομμύρια δολάρια – αυτό είναι το ποσό που μπορούμε και οφείλουμε να λάβουμε από τους εταίρους μας φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Οι σχετικές αποφάσεις είναι στα χέρια μας…», δήλωσε ο Κορέτσκι κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

«Δεν έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις που συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας και οι υποχρεώσεις μας απέναντί ​​τους δεν έχουν εκπληρωθεί πλήρως. Εάν δεν επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους».

Η κυβέρνηση χρειαζόταν 226 ψήφους για την έγκριση του νομοσχεδίου, αλλά συγκέντρωσε μόλις 194. Δεν κατέστη άμεσα σαφές πόσοι βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο ή απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.

Το κόστος ζωής

Το ζήτημα της φορολόγησης των δεμάτων από το εξωτερικό έχει καταστεί ιδιαίτερα ευαίσθητο στις συνομιλίες της Ουκρανίας με τους δανειστές της.

Προς το παρόν, τα δέματα που περιέχουν εμπορεύματα αξίας μικρότερης των 150 ευρώ (175 δολάρια) δεν υπόκεινται σε φόρους στην Ουκρανία. Η επιβολή του φόρου θα απέφερε περίπου 10 δισεκατομμύρια χρίβνια (227,53 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως, όπως έχει δηλώσει παλαιότερα το Υπουργείο Οικονομικών.

Ορισμένοι βουλευτές εκφράζουν φόβους ότι οι νέοι φόροι θα αύξαναν περαιτέρω το κόστος διαβίωσης για τους πολίτες που έχουν ήδη πληγεί από τον πόλεμο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το μέτρο θα ενισχύσει τους εγχώριους παραγωγούς, συμβάλλοντας στη μείωση των εισαγωγών καταναλωτικών αγαθών.

Ο Ντανίλο Χετμάντσεφ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε ότι το κόστος της μη έγκρισης της νομοθεσίας θα ανερχόταν σε περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Δεν κατέστη άμεσα σαφές σε ποια στοιχεία βασίστηκε για τον υπολογισμό του εν λόγω ποσού. Οι επόμενες δόσεις της χρηματοδότησης αναμένεται να καθοριστούν στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης.

«Μια οικονομική καταστροφή δεν είναι απλώς προ των πυλών. Βρίσκεται ήδη μέσα στο δωμάτιο», δήλωσε στην εφαρμογή Telegram μετά την ψηφοφορία.

Καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία παρατείνεται και γίνεται όλο και πιο δαπανηρός, οι οικονομικές προκλήσεις για την Ουκρανία συσσωρεύονται.

Η Ρωσία ενέτεινε τα πλήγματα κατά ουκρανικών πόλεων και υποδομών, ενώ οι πολεμικές ζημιές σε επιχειρήσεις και στην οικονομία αυξάνονται. Την Τρίτη, το Κίεβο βρέθηκε για έκτη συνεχόμενη ημέρα στο στόχαστρο ρωσικών πληγμάτων.

Πηγή: Reuters 

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος