Δεν πρόκειται να επιλέξουμε ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να επιλέξει ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, εμφανιζόμενος παράλληλα εξαιρετικά ανήσυχος για τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, μετά από επανειλημμένες επικρίσεις για την άρνηση της συμμαχίας να εμπλακεί στον πόλεμο. Ο Τραμπ έχει επίσης στοχοποιήσει αρκετές φορές το Ηνωμένο Βασίλειο και τον ίδιο τον Στάρμερ προσωπικά.
Ερωτηθείς αν επιδιώκει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη λόγω επιδείνωσης των σχέσεών του με τον Τραμπ, ο Στάρμερ απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα επιλογής μεταξύ των δύο.
«Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε ισχυρές σχέσεις τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με την Ευρώπη», δήλωσε. «Ωστόσο, θεωρώ ότι σε τομείς όπως η άμυνα και η ασφάλεια, οι εκπομπές ενέργειας και η οικονομία, χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη σχέση με την Ευρώπη».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με την ευρωπαϊκή ήπειρο θα συμβάλει και στη βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Θα χρειαστεί να αλλάξουν συνήθειες οι Βρετανοί;
Σε ερώτηση για το αν οι πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αλλάξουν τις συνήθειές τους λόγω των αυξανόμενων οικονομικών πιέσεων, ο Στάρμερ απάντησε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Τόνισε ότι η εξέλιξη της οικονομίας θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της σύγκρουσης και από το πόσο γρήγορα θα επαναλειτουργήσει το Στενό του Ορμούζ.
Ο Στάρμερ αναφέρθηκε επίσης στην προγραμματισμένη αύξηση του φόρου καυσίμων τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι το μέτρο βρίσκεται υπό επανεξέταση — θέση που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν.
Σύνοδος για το Ορμούζ
Τέλος, ο Στάρμερ ανακοίνωσε ότι η Υπουργός Εξωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, θα φιλοξενήσει διεθνή σύνοδο κορυφής με στόχο την αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ, το οποίο έχει αποκλείσει το Ιράν.
Ο Στάρμερ επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εμπλακεί στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της αύξησης του κόστους ζωής είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η επαναλειτουργία του Στενού του Ορμούζ.
Όπως υπογράμμισε, εξετάζονται όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα.
Με πληροφορίες από BBC


