Δεν υπάρχει επιβεβαίωση για ιρανικές νάρκες στα Στενά του Ορμούζ

Ημερομηνία: 11-03-2026



Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «δεν έχει καμία επιβεβαίωση» ότι το Ιράν τοποθετεί θαλάσσιες νάρκες στα Στενά του Ορμούζ, μετά από αναφορές ότι η Τεχεράνη εξορύσσει την κεντρική πλωτή οδό που ουσιαστικά έκλεισε από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

«Δεν έχω καμία επιβεβαίωση γι’ αυτό, ούτε από συνεργαζόμενες υπηρεσίες ούτε από τις δικές μας υπηρεσίες», λέει ο Μακρόν μετά από βιντεοκλήση με τους ηγέτες της G7.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν χθες ότι κατέστρεψαν ιρανικά σκάφη ναρκοθέτησης κοντά στην στρατηγική πλωτή οδό από την οποία διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν έχουν αποδυναμωθεί αλλά δεν έχουν «εκμηδενιστεί» από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Έχει ήδη προκληθεί σημαντική ζημιά στις στρατιωτικές βαλλιστικές δυνατότητες του Ιράν, αλλά συνεχίζει να επιτίθεται σε αρκετές χώρες της περιοχής και, ως εκ τούτου, οι δυνατότητές του δεν έχουν μειωθεί στο μηδέν», υπογράμμισε.

Ακόμη, ο Εμανουέλ Μακρόν ανάφερε ότι αφήνει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να «διευκρινίσει τόσο τους απώτερους στόχους του όσο και τον ρυθμό που θέλει να θέσει για τις επιχειρήσεις» που ξεκίνησαν με το Ισραήλ στις 28 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από AFP

Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής 

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος