Διεθνής διόρθωση στις μετοχές τεχνολογίας και οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρέασαν και την χρηματιστηριακή αγορά

Ημερομηνία: 17-07-2026



Πτωτικός χρηματιστηριακός μονόδρομος για το ελληνικό χρηματιστήριο κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής που ακολούθησε την πτώση των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών. Οι δύο βασικοί λόγοι της διεθνούς διόρθωσης ήταν αφενός η κρίση (τεχνητή ή όχι) των ημιαγωγών στις βιομηχανίες της Αμερικής και της Ασίας και αφετέρου η επιδείνωση των γεωπολιτικών συνθηκών.

Αν κρίνουμε από την σταθεροποιητική εικόνα που είχαν οι τιμές πετρελαίου (Brent και WTI) μάλλον η επιδείνωση των γεωπολιτικών συνθηκών δεν επηρέασε τόσο πολύ όσο η πίεση στις τιμές στους ημιαγωγούς. Αν στους παραπάνω δύο παράγοντες προσθέσουμε και την λήξη των συμβολαίων στους δείκτες για τον Ιούλιο η μεταβλητότητα και η πίεση στις αγορές ήταν μάλλον αναμενόμενη.

Γενικότερα, οι χρηματιστηριακές αγορές φαίνεται ότι παίρνουν τις ‘ανάσες’ τους ενόψει του δύσκολου δ’ τριμήνου που έρχεται. Οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για μία, τουλάχιστον, αύξηση επιτοκίων θεωρούνται δεδομένες.

Ξένες αγορές: Η πίεση στην τεχνολογία

Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones κινούνταν σταθεροποιητικά βασιζόμενος στα τεράστια κέρδη των επενδυτικών τραπεζών, ο S&P 500 είχε υποχώρηση 0,73% και ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 1,1%. Εντονότερη των αμερικανικών ήταν η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX να μειώνεται κατά 0,35%, τον γαλλικό CAC κατά -0,7%, τον ιταλικό ΜΙΒ κατά -1,12% και ο Eurostoxx 50 κατά -1,11%.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Διόρθωση και σε τράπεζες και σε μη τραπεζικά blue chips την Παρασκευή

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης (και ολόκληρη η αγορά) έδειξε αντοχές για την πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Σταδιακά και όσο βάθαινε η διόρθωση στο εξωτερικό, αυξήθηκαν οι εντολές πωλήσεων με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει κοντά στα χαμηλά μήνα. Η πτωτική τάση κράτησε μέχρι το τέλος του συνεδρίασης με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει υποχώρηση 1,15%. Η αξία συναλλαγών, ίσως και λόγω παραγώγων, ήταν αυξημένη στα 315 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 29 ήταν ανοδικές και οι 87 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE large Cap) υποχώρησε κατά 1,22% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά -0,97%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,64%. Πτώση ακολούθησαν και τα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips πλην των Jumbo, Μetlen, ΟΤΕ και Coca Cola HBC.

Εβδομαδιαία πτώση 2,6% για τον Γενικό Δείκτη

Η σημερινή υποχώρηση απλώς επέτεινε την διορθωτική συγκυρία στην οποία βρέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο την προηγούμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σημαντικό ρόλο και στην πτώση των μετοχών, είχε η αποκοπή των δικαιωμάτων στα μερίσματα πολλών μετοχών από την μικρή, μεσαία και υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος