Δυναμική είσοδος της Ευρώπης στον «Πόλεμο των drones»

Ημερομηνία: 05-08-2026



Ο πόλεμος των drones είναι ήδη σε εξέλιξη στο πραγματικό αλλά και στο εικονικό πεδίο μαχών, η Ευρώπη επιδιώκει να κερδίσει  το χαμένο χρόνο, να βγει κερδισμένη ενεργοποιώντας πολλαπλές δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση από όλα τα κράτη-μέλη της.

Στόχος είναι η δημιουργία ευρωπαϊκών μη επανδρωμένων αεροχημάτων που θα συνδυάζουν όλες τις δυνατότητες από τη συλλογή πληροφοριών, εκτίμησης πεδίου, επισκόπηση μέχρι την εξουδετέρωση απειλών σε πραγματικό χρόνο, με αξιόπιστο και επεμβατικό τρόπο.

Αντίστοιχες είναι και οι πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλάνο που έχει μεγάλη δυναμική οι ελληνικές επιχειρήσεις διεκδικούν θέση με την παρουσία τους σε ευρωπαϊκές και διεθνείς δράσεις, κινητοποιώντας ανθρώπινο δυναμικό, κεφάλαια και τεχνολογική δυνατότητα, παρά το γεγονός ότι ανήκουν στα πολύ πρόσφατα entries του χώρου.

Σε ευρωπαϊκή δοκιμή ελληνικά drones καμικάζι

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι πέντε ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα, επελέγησαν για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του Sentinel Strike Challenge του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), όπου οι τεχνολογίες τους για αιωρούμενα πυρομαχικά θα υποβληθούν σε επιχειρησιακές δοκιμές κατά τη διάρκεια της άσκησης EU OPEX26 στην Πορτογαλία αυτό το φθινόπωρο. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αφορά την αξιολόγηση drones-καμικάζι υπό ρεαλιστικές συνθήκες.

Οι επιλεγμένες εταιρείες είναι: Helsing (Γερμανία), Destinus (Ολλανδία), C-Astral (Σλοβενία), UAVision (Πορτογαλία) και Spirit Aeronautical Systems SAS Technology (Ελλάδα), οι οποίες αναδείχθηκαν ως οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη κατάταξη μετά από αξιολόγηση περισσότερων από 140 εκδηλώσεων ενδιαφέροντος από όλη την Ευρώπη. Κάθε μία θα λάβει ένα βραβείο Σταδίου 1 ύψους 30.000 ευρώ, πριν διεκδικήσει το επόμενο βραβείο ύψους  1,8 εκατ. ευρώ.

Οι δοκιμές πεδίου θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή στρατιωτικής εκπαίδευσης Santa Margarida της Πορτογαλίας, όπου τα συστήματα αιωρούμενων πυρομαχικών των εταιρειών θα δοκιμαστούν υπό ελεγχόμενες αλλά ρεαλιστικές επιχειρησιακές συνθήκες. Στρατιωτικό προσωπικό από κράτη μέλη της Ε.Ε. θα αξιολογήσει την απόδοση των συστημάτων σε ολόκληρο τον κύκλο της αποστολής, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της επιχειρησιακής τους καταλληλότητας σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα.

Πέντε επιπλέον εταιρείες, οι Renegade UxS (Δανία), Robotto (Δανία), Cerberon Defence Systems (Γερμανία), THALES LAS (Γαλλία) και ALTUS-LSA (Ελλάδα), αναγνωρίστηκαν επίσης στον διαγωνισμό και θα λάβουν από ένα βραβείο Φάσης 1 αξίας 10.000 ευρώ η καθεμία, καθώς έφτασαν στις 10 πρώτες.

Το Sentinel Strike Challenge έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει την αξιολόγηση αναδυόμενων αμυντικών τεχνολογιών συνδυάζοντας την ανταγωνιστική αξιολόγηση με τον πειραματισμό στον πραγματικό κόσμο. Ενώ οι επιτυχημένοι συμμετέχοντες δεν λαμβάνουν εγγυημένες συμβάσεις προμηθειών, το πρόγραμμα στοχεύει να παρέχει στα ευρωπαϊκά υπουργεία άμυνας συγκρίσιμα επιχειρησιακά δεδομένα για την υποστήριξη της μελλοντικής ανάπτυξης δυνατοτήτων και των επενδυτικών αποφάσεων. Οι συνολικοί νικητές του διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθούν το 2027, μετά την ολοκλήρωση της εκστρατείας επιχειρησιακού πειραματισμού.

Κεφάλαια άνω των 40 δισ. ευρώ

Να σημειωθεί ότι το Φεβρουάριο 2026 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει το Action Plan on Drone & Counter-Drone Security, ένα φιλόδοξο σχέδιο στρατηγικής για την ενίσχυση της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της ενιαίας προσέγγισης της Ε.Ε. έναντι των απειλών που θέτουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με στόχο την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αγοράς drones, αξιοποιώντας το δυναμικό για καινοτομία, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας σε αυτόν τον τομέα, ενισχύοντας τις πολιτικοστρατιωτικές συνέργειες.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 40 δισ. ευρώ αναμένεται να διοχετευτούν για την ανάπτυξη drones και anti-drones συστημάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκινά την εκταμίευση των 3,9 δις. ευρώ ως την πρώτη πληρωμή στο πλαίσιο της πρώτης δόσης ύψους περίπου 6 δις. ευρώ που προορίζεται για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία. Στις αρχές Ιουλίου στο  NATO Summit Defence Industry Forum ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση των drones, που αφορά επένδυση πάνω από 40 δις. δολ. σε πέντε χρόνια.

Στόχος των κρατών-μελών της Συμμαχίας είναι επίσης να εκπαιδεύσουν πέντε φορές περισσότερους χειριστές drones μέχρι το τέλος του 2027. Για να υποστηρίξει την ταχεία προμήθεια, το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει μια αγορά καταπολέμησης των drones που θα διασφαλίσει ότι τα συστήματα είναι δοκιμασμένα από το ΝΑΤΟ, συμβατά με το ΝΑΤΟ και διαθέσιμα προς αγορά. οι Σύμμαχοι θα αξιοποιήσουν επίσης την πολυεθνική πρωτοβουλία Flight Training Europe (NFTE) του ΝΑΤΟ.

Η Υπηρεσία Εφοδιασμού και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA) ανέθεσε επίσης μια σύμβαση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια drones επιτήρησης για τους Συμμάχους. Επίσης έχουν δρομολογηθεί τα εθνικά προγράμματα για στρατιωτικά drones σε συνδυασμό και με το μηχανισμό SAFE. Αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF), που επενδύει πάνω από 1 δις. ευρώ ετησίως σε κοινά έργα έρευνας και τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας, περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα καταπολέμησης των drones.

Εργοστάσια ελληνικής παραγωγής

Τα μικρά, φθηνά drones αποτελούν πλέον υπολογίσιμες δυνάμεις και η παρουσία  τους έχουν ανατρέψει άρδην τα δεδομένα στα επιχειρησιακά πεδία με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της remote λειτουργίας εκεί όπου κάποτε δοκιμάζονταν πανάκριβα εξοπλιστικά συστήματα που απαιτούσαν συγκεκριμένη υλικοτεχνική υποδομή και επάνδρωση. Η χώρα μας άργησε να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της εν όψει της νέας κατάστασης, ωστόσο είναι έντονη πλέον η κινητικότητα για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Στις αρχές Ιουλίου 2026, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη στην τελετή εγκαινίων του νέου Κέντρου Διακλαδικής Εκπαίδευσης των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων, στο Αεροπορικό Απόσπασμα Τρίπολης.

Αποστολή του Κέντρου που εντάσσεται στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» είναι η παροχή υψηλού επιπέδου ολιστικής εκπαίδευσης στη δοκιμή νέων συστημάτων drones και αντι-drones και η συμβολή σε ποικίλες αποστολές έγκαιρης προειδοποίησης, επιτήρησης και εκτίμησης καταστάσεων κατά τη διαχείριση κρίσεων και έκτακτων αναγκών.

Με την έναρξη λειτουργίας του, το Κέντρο παρέχει βασική εκπαίδευση στα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα και στα συστήματα παρεμβολών που έχουν αναπτυχθεί από το ΚΕΤΑΚ (Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας).

Παράλληλα, προγραμματίζεται η αξιοποίηση προσομοιωτών FPV. Αναμένεται ένα ανάλογο Κέντρο στη Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος», στον Σκαραμαγκά, του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, «έχουν ήδη δημιουργηθεί οι τρεις παραγωγικές βάσεις για Μη Επανδρωμένα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το 306 Εργοστάσιο Βάσης, το 316 Εργοστάσιο στην Ξάνθη και το καινούργιο εργοστάσιο στη Μαλακάσα, το οποίο θα μπορέσει να δώσει μια ευρύτατη παραγωγική δυνατότητα.

Όμως απαραίτητο συμπλήρωμα της δυνατότητας παραγωγής Μη Επανδρωμένων Ι, ΙΙ και τελικά ΙΙΙ κατηγορίας είναι η παραγωγή στελεχών που μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα Συστήματα». Το 306 Εργοστάσιο Βάσης και 316 Εργοστάσιο Βάσης έχουν τη δυνατότητα να παράξουν drones κατηγορίας Ι και ΙΙ για τους τρεις κλάδους των Ε.Δ. (Στρατό, Ναυτικό, Αεροπορία).

Στόχος είναι η ετήσια αύξηση παραγωγής drones κλάσης Ι σε τουλάχιστον 10.000 από 4.000 που είναι σήμερα, η ετήσια παραγωγή τουλάχιστον 300 drones κλάσης ΙΙ, 300 οχημάτων εδάφους και 300 αντι-drones, δημιουργώντας παράλληλα τις δυνατότητες Έρευνας και Ανάπτυξης Σκαφών Επιφανείας και Υποβρυχίων Σκαφών. Επίσης υπάρχει το σχέδιο για την προσθήκη 6 Κινητών Μονάδων Παραγωγής.

ΕΛΚΑΚ

Σε δράσεις για την ανάπτυξη ελληνικών drones προχωρά και το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), μέσω έργων Έρευνας και Ανάπτυξης με στόχο την ενσωμάτωση της εγχώριας τεχνολογίας και καινοτομίας στις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Τα έργα αφορούν στην ανάπτυξη kamikaze drone, και την κατασκευή εγχώριων συστημάτων τριών τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης (UCAV) Κατηγορίας Ι, για την άμεση αξιοποίησή τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στον προγραμματισμό του Κέντρου για το 2026 περιλαμβάνεται η Ανάπτυξη ΣμηΕΑ Κατηγορίας Ι (NATO Class Ι) για εκτέλεση αποστολών Επιτήρησης (UAV ISTAR), η ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Αντιμετώπισης Εχθρικών UAVs και Όπλων που Καθοδηγούνται από Ηλεκτρομαγνητικούς Αισθητήρες – Ανιχνευτές (π.χ. Laser – RF/IR – GPS Guidance) με σκοπό την Προστασία Στρατιωτικών Εγκαταστάσεων και Κρίσιμων Υποδομών, Ανάπτυξη Περιπλανώμενου Πυρομαχικού [Loitering Munition Κατηγορίας Ι (NATO Class Ι)] για Υποστήριξη Τακτικών Επιχειρήσεων Χερσαίων Δυνάμεων, η Ανάπτυξη Συστήματος Υποθαλάσσιας Επιτήρησης Για Προστασία Κρίσιμων Εγκαταστάσεων και Επιτήρηση Μεγάλων Περιοχών, Ανάπτυξη Μη Επανδρωμένου Υ/Β Οχήματος (UUV) για Εκτέλεση Αποστολών ISR και I&W, Ανάπτυξη Interceptor Drone για Αναχαίτηση Εχθρικών UAVs, Ανάπτυξη Αυτοκινούμενου Κόμβου Παραγωγής – Αποθήκευσης – Παροχής Ενέργειας, Ανάπτυξη Αυτόνομου Κινητού Συνεργείου Κατασκευών ΣμηΕΑ στο πεδίο.

Ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα drones

Στο χώρο των drones επί ελληνικού εδάφους υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που ξεχωρίζουν ήδη για την τεχνολογική τους ωριμότητα και έχουν προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον.

Η ALTUS-LSA ήδη τάραξε τα νερά  με την υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας, με διεθνή προοπτική, με την αμερικανική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Shield AI. H  συμφωνία αφορά την ενσωμάτωση του drone αναχαίτισης KMΒ Hunter και του λογισμικού Μ3NTOR Unmanned Command & Control (C2) System στο V-BAT UAS,  το προηγμένο μη επανδρωμένο αεροπορικό σύστημα (UAS) και το Hivemind autonomy stack  (λογισμικό) κατασκευής της Shield AI. H ελληνική εταιρεία από τα Χανιά διαθέτει επίσης το UCAV KERVEROS σε συνεργασία με την MBDA που είναι το πρώτο ελληνικό οπλισμένο μη επανδρωμένο αερόχημα (UCAV), το οποίο συνδυάζει το οκτακόπτερο ATLAS 8 με τον αντιαρματικό πύραυλο AKERON MP και έχει εισέλθει στη φάση επιχειρησιακής ετοιμότητας. Nα σημειωθεί ότι η ALTUS-LSA είχε συμμετάσχει το 2025 με επιτυχία με το σύστημα ATLAS 8 στην EU OPEΧ (Operational Experimentation) που είχε διοργανώσει το EDA (European Defence Agency) στην Ιταλία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στις εξαγωγικές προοπτικές των μη επανδρωμένων συστημάτων της.

Η Velos Rotors ιδρύθηκε το 2014 και αποτελεί μια καινοτόμο εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs). Η εταιρεία διατηρεί σήμερα γραφεία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα και μέχρι στιγμής έχει πουλήσει εκατοντάδες μονάδες σε περισσότερες από 20 χώρες. Έχει αναπτύξει το Velos V3, ένα μη επανδρωμένο ηλεκτρικό ελικόπτερο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε στρατιωτικές όσο και σε εμπορικές εφαρμογές.

Επενδυτικά κεφάλαια ύψους 14 εκατ. δολ. έχει προσελκύσει η ελληνική αμυντική εταιρεία Delian, με παραγωγική δραστηριότητα στο νευραλγικό τομέα της επιτήρησης ασφάλειας για πολιτικούς και αμυντικούς σκοπούς (dual use). Στα προϊόντα της περιλαμβάνονται Plug-and-play σύστημα πλοήγησης για UAV, που λειτουργεί χωρίς GPS και προσφέρει σχεδόν μηδενικό σφάλμα γεωεντοπισμού,
UAV καμικάζι.

Η Spirit Αεροναυπηγικά  Συστήματα (SAS technology) είναι μια ελληνική εταιρεία η οποία ειδικεύεται στη σχεδίαση και κατασκευή μη επανδρωμένων συστημάτων αέρος θαλάσσης υποβρύχια και εδάφους. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2020 και έχει στο ενεργητικό της πολλές κατασκευές, με σημαντικότερη την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MALE 200 κιλών μέγιστου βάρους απογείωσης και εκπετάσματος λίγο μεγαλύτερου των 6 μέτρων. Οι τεχνικές εγκαταστάσεις της βρίσκονται στην Λεωφόρο Λαυρίου και περιλαμβάνουν εργαστήρια ανάπτυξης σχεδίασης γραμμή παραγωγής, χώρους  έκθεσης προϊόντων και χώρους εκπαίδευσης. Τα προϊόντα της προορίζονται τόσο για πολιτική όσο και στρατιωτική χρήση και διαθέτει ειδικό τμήμα σχεδίασης και ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων.

Η Ucandrone είναι μέλος του EFA Group του Κρίστιαν Χατζημηνά και δραστηριοποιείται στον τομέα των μη επανδρωμένων “έξυπνων” ιπτάμενων συστημάτων UAS (Unmanned Aerial Systems), με σκοπό την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών – εφαρμογών από αέρος επισκόπησης, καταγραφής και ανάλυσης δεδομένων που βασίζονται στη συνδυασμένη χρήση κατάλληλα εξοπλισμένων Drones και επίγειων συστημάτων ελέγχου. Επίσης ειδικεύεται στον σχεδιασμό και παραγωγή δικών της Custom Build Aerial Platforms για εξυπηρέτηση των ιδιαίτερων αναγκών των πελατών της, καθώς και Υπηρεσίες Τεχνικής Συμβούλευσης & Εκπαίδευσης στην κατασκευή και χρήση UAS. Ιδρύθηκε το 2013 και η έδρα της είναι στο Κορωπί, όπου λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παραγωγής για σχεδιασμό, παραγωγή και εξοπλισμό μη επανδρωμένων ιπτάμενων συστημάτων, καθώς και η πλέον προηγμένη ηλεκτρονική ψηφιακή υποδομή επεξεργασίας, ανάλυσης δεδομένων.

Η SOTIRIA Technology είναι μια ελληνική εταιρεία τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2021, η οποία ειδικεύεται σε λύσεις προστασίας κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων (λιμένων, αγωγών, ναυτικών συνόρων, ενεργειακών εγκαταστάσεων) από υποθαλάσσιους κινδύνους (αυτόνομες πλατφόρμες- unmanned underwater vehicles, δύτες, υποβρύχια). Είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που επιλέχθηκε από τον επιταχυντή καινοτομίας του ΝΑΤΟ (DIANA). Συμμετείχε στην εθνική διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων “Παρμενίων 25”, όπου είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει επιχειρησιακή δοκιμή των εγχώρια κατασκευασμένων υποθαλάσσιων αισθητήρων της σε 4 διαφορετικά συνέρια αξιολόγησης.

Η Nyx-Production ιδρύθηκε το 2024 ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή ολοκληρωμένων συστημάτων drone για επαγγελματικές, βιομηχανικές και αμυντικές εφαρμογές. Διαθέτει καινοτόμες δυνατότητες σε μη επανδρωμένα αεροπορικά συστήματα (UAS) και ειδικότερα drones καμικάζι (Loitering Munitions) για αποστολές υψηλής ακρίβειας, καθώς και συστήματα ρίψης φορτίου, σχεδιασμένα για στοχευμένες ρίψεις εκρηκτικών.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει ήδη παρουσιάσει το “Κένταυρος” – σύστημα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων συστημάτων (Counter-UAV), το οποίο το εξελίσσει. Επίσης έχει αναπτύξει τα συστήματα  «ΥΠΕΡΙΩΝ» και «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ», τα οποία καλύπτουν διαφορετικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα: από ναυτικές αποστολές έως επιχειρήσεις εντός αστικού ιστού, με εξειδικευμένες τεχνολογίες ραντάρ και παρεμβολών.

Η TRYGONS είναι μία πιστοποιημένη  ελληνική κατασκευάστρια εταιρεία, σχεδιάζει και παράγει μια σειρά από υπερσύγχρονες πλατφόρμες πλοίων drone με βασικά μοντέλα τα RedFin 49, RedFin 50 και EcoRunner 78.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος