Δύο χρόνια υπό κράτηση Αμερικανός σεισμολόγος που μελετούσε τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας – Ποιος είναι ο Γιουλίν Τσεν

Ημερομηνία: 15-07-2026



Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια βρίσκεται υπό κράτηση στην Κίνα, με την κατηγορία της κατασκοπείας, ένας Αμερικανός σεισμολόγος κινεζικής καταγωγής, ο οποίος έχει δημοσιεύσει έρευνα χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ σχετικά με τον εντοπισμό πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Αυτό αναφέρει η οικογένεια του Γιουλίν Τσεν.

Ο 54χρονος φέρεται να συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2024, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Πεκίνο για να επισκεφθεί την οικογένειά του, σύμφωνα με την οργάνωση Global Reach. Όπως αναφέρεται, η οικογένεια του 54χρονου αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το θέμα, καθώς δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι το Πεκίνο θα τον απελευθέρωνε.

Η σύζυγός του, Ρονγκ Γιουφάνγκ, επίσης σεισμολόγος, δήλωσε ότι ο Τσεν συνεργαζόταν στενά με τους Κινέζους συναδέλφους, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι «τόσο εσφαλμένες όσο και ασύμβατες με τον δημόσιο και συνεργατικό χαρακτήρα του έργου που έχει επιτελέσει».

Το αδίκημα της κατασκοπείας, σύμφωνα με τη σύζυγό του και οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων, ενδέχεται να επισύρει την ποινή του θανάτου βάσει της κινεζικής νομοθεσίας.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την κράτηση του Τσεν έγιναν γνωστές έναν μήνα αφότου η Κίνα επιβεβαίωσε τη σύλληψη ενός ακόμη Αμερικανού ακαδημαϊκού, του Μιν Ζιν, διευθυντή ενός think tank που εστιάζει στη Μιανμάρ. Κατηγορείται για κατασκοπεία και για απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της Κίνας.

Ποιος είναι ο Γιουλίν Τσεν

Ο Γιουλίν Τσεν, ο οποίος γεννήθηκε στην Κίνα, απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 2011 και διαμένει στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

Αυτή τη στιγμή είναι ο μοναδικός Αμερικανός στην Κίνα που έχει χαρακτηριστεί επισήμως ως παράνομα κρατούμενος.  Στις 19 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την κράτηση του 54χρονου, καθιστώντας την απελευθέρωσή του κορυφαία προτεραιότητα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη σύζυγό του, η κυβέρνηση Τραμπ δεν προέβη σε δημόσια ανακοίνωση, προκειμένου να αφήσει περιθώρια για διπλωματικές επαφές υψηλού επιπέδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Τραμπ απέφυγε να καταστήσει την υπόθεση σε μείζον δημόσιο ζήτημα, ελπίζοντας να αυξήσει τις πιθανότητες να συμφωνήσει τελικά η Κίνα στην απελευθέρωσή του όταν ο Τραμπ έθεσε το ζήτημα του Τσεν στον Σι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στο Πεκίνο.

Η Ρονγκ αποκάλυψε ότι επέλεξε να μιλήσει τώρα επειδή οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Τραμπ, όπως είπε η ίδια. Φοβάται ότι η έκβαση της υπόθεσης έχει ήδη κριθεί.

«Πιστεύω ότι θα τον καταδικάσουν οπωσδήποτε και η δίκη θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών», δήλωσε στο Reuters.

Η έρευνά του στο μικροσκόπιο

Στο επίκεντρο της κράτησης του Τσεν βρίσκεται η προγενέστερη εργασία του σχετικά με την ανάλυση σεισμικών αποτυπωμάτων από τις δοκιμές πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.

Στην εργασία περιλαμβάνεται μια μελέτη του Δεκεμβρίου 2020 για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία εξέτασε εκ των υστέρων τις σεισμικές καταγραφές από τις έξι πυρηνικές δοκιμές που είναι γνωστό ότι πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα το διάστημα μεταξύ 2006 και 2017.

Οι κινεζικές αρχές έχουν ανακρίνει τον Τσεν περισσότερες από 100 φορές σχετικά με την τεχνογνωσία του στον πυρηνικό τομέα, σύμφωνα με την σύζυγό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, υπέγραψε τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών του 1996, η οποία απαγορεύει τις εκρήξεις δοκιμής πυρηνικών όπλων σε οποιοδήποτε περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων του υπεδάφους, του υποθαλάσσιου χώρου και του διαστήματος. Καμία από τις τρεις χώρες δεν έχει επικυρώσει τη συνθήκη, ωστόσο όλες τηρούν εθελοντικά μορατόριουμ όσον αφορά τις πυρηνικές δοκιμές που περιλαμβάνουν εκρήξεις.

Ωστόσο, στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν υποστηρίξει ότι η Κίνα διεξήγαγε κρυφά πυρηνική δοκιμή το 2020, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του decoupling, μια τεχνική που μειώνει την αποτελεσματικότητα της σεισμικής παρακολούθησης στον εντοπισμό υπόγειων πυρηνικών εκρήξεων.

Η δοκιμή φέρεται να προκάλεσε σεισμικό συμβάν που ανιχνεύθηκε στο Λοπ Νουρ, τον χώρο πυρηνικών δοκιμών της Κίνας στην Αυτόνομη Περιοχή Σιντζιάνγκ Ουιγούρων.

Η Κίνα απέρριψε τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους αβάσιμους και πολιτικά υποκινούμενους.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος