Εκλογές: Στο τραπέζι ξανά το φθινόπωρο – Ποιοι θολώνουν τον ορίζοντα;

Ημερομηνία: 22-08-2026


Η εκλογολογία υποτίθεται πως είχε κλείσει. Ο Πρωθυπουργός είχε πει στα τέλη Ιουλίου on camera ότι εκλογές «δεν θα γίνουν το φθινόπωρο».

Είχε διαβεβαιώσει το Υπουργικό του Συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση, πως ο πολιτικός χρόνος θα δουλεύει υπέρ τους, ξεκινώντας με τη φράση «γνωρίζετε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027».

Οι περισσότεροι γαλάζιοι έφυγαν για διακοπές πεπεισμένοι πως έχουν τουλάχιστον εννιά μήνες προεκλογικής δουλειάς μπροστά τους. Στα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν επίσης πιστέψει ότι δεν επίκειται εκλογικός αιφνιδιασμός.

Κι όμως, ενώ τα μπάνια του λαού κορυφώνονταν, τον Δεκαπενταύγουστο, σε πολιτικά πηγαδάκια άρχισε πάλι να συζητείται το ενδεχόμενο μιας φθινοπωρινής εθνικής αναμέτρησης.

Το σενάριο που κυκλοφόρησε αυτή τη φορά θέλει τις πρόωρες κάλπες να στήνονται τον Νοέμβριο. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επιμένουν να τοποθετούν την ημερομηνία των εκλογών «προς το τέλος της άνοιξης» ή «και πιο μετά».

Η κουβέντα, πάντως, ξανάφερε στο προσκήνιο τα υπέρ και τα κατά των δύο επιλογών του εκλογικού χρόνου.

Οι καχύποπτοι λένε ότι εφόσον έχουν καθησυχαστεί οι αντίπαλοι, εφόσον δηλαδή φρονούν πως δεν θα ξεκινήσει άμεσα η επίσημη προεκλογική περίοδος, ο έχων το προνόμιο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών έχει αποκτήσει και το πλεονέκτημα να τους πιάσει, αν όχι απροετοίμαστους, έστω λιγότερο προετοιμασμένους.

Ποιοι επιλέγουν το φθινόπωρο

Παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έχουν μεταπειστεί όλοι όσοι εισηγούντο ως καλύτερη εναλλακτική κάποιον φθινοπωρινό μήνα. Η επιχειρηματολογία τους δεν έχει αλλάξει.

Σύμφωνα με τη δική τους ανάλυση, οι εκλογές το φθινόπωρο συμφέρουν περισσότερο το κυβερνών κόμμα γιατί θα αποφύγει τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Η ακρίβεια έχει ήδη ροκανίσει και τα ποσοστά της ΝΔ, ενώ οι συνεχείς εντάσεις στα Στενά του Ορμούζ δεν προμηνύουν το τέλος του πολέμου στον Περσικό Κόλπο σύντομα, ούτε φυσικά την εξομάλυνση του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.

Γι΄ αυτό υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι ανατιμήσεις προϊόντων λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους των μετακινήσεων να μεγαλώσουν και τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση όσο περνά ο καιρός.

Ενα εσωκομματικό επιχείρημα, πάλι, υποστηρίζει ότι το διάστημα που θα χρειαστεί να βρίσκεται σε προεκλογική ετοιμότητα ο γαλάζιος μηχανισμός είναι τόσο μεγάλο, που μπορεί τελικά να κουραστεί να τρέχει μαραθώνιο με ρυθμούς σπριντ.

Κόπωση ίσως παρατηρηθεί και στο εκλογικό σώμα, αναφέρουν μερικοί, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να οδηγήσει στην περαιτέρω αποστασιοποίηση (στην αποχή, με άλλα λόγια) ειδικά εκείνων των πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ που έχουν απομακρυνθεί από το κυβερνών κόμμα αλλά δεν έχουν καταλήξει προς το παρόν σε ένα από τα υπόλοιπα.

Γιατί προτιμούν την άνοιξη

Από την άλλη, o ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εξηγήσει στους υπουργούς του τους λόγους για τους οποίους κρίνει ότι η ΝΔ οφείλει να εκμεταλλευτεί προς όφελός της τον χρόνο.

Φέρεται να τους έχει πει επί λέξει «μπορούμε, και το πιστεύω, να πάμε ακόμη καλύτερα, πολύ καλύτερα απ’ ό,τι μας δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Μόνο εμείς έχουμε σχέδιο.

Στη ΔΕΘ – κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό – θα ξεδιπλώσουμε τους πρώτους άξονες για το τι θέλουμε να κάνουμε μέχρι το 2030. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας, αναδεικνύεται η γύμνια των πολιτικών αντιπάλων μας κι εμείς μπορούμε να ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας».

Οποιοι συμμερίζονται την παραπάνω εκτίμηση, θεωρούν πως το κόμμα διαθέτει τη δικτύωση αλλά και το στελεχιακό δυναμικό που θα του επιτρέψουν να ανταποκριθεί σε συνεχείς εξορμήσεις και περιοδείες ακόμη και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα, πιστεύουν ότι τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, και δη τα νέα, δεν θα κατορθώσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις μιας παρατεταμένης προεκλογικής φάσης, αντιθέτως θα πιεστούν.

Η δε συνεχής έκθεση θα αποκαλύψει τις αδυναμίες τους, ισχυρίζονται νεοδημοκράτες, αναφερόμενοι στο κόμμα Τσίπρα – και χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το κόμμα Καρυστιανού.

Πολλοί γαλάζιοι υπολογίζουν επίσης ότι η κόντρα για τη δεύτερη θέση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ θα αποδυναμώσει σημαντικά τη Χαριλάου Τρικούπη.

Στα μειονεκτήματα των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο πρέπει να προστεθούν και οι προσδοκίες του κυβερνητικού στρατοπέδου από το πακέτο της ΔΕΘ. Η εμπειρία έχει δείξει πως τα μέτρα που ανακοινώνονται από το Βελλίδειο επηρεάζουν θετικά τα δημοσκοπικά νούμερα του κυβερνώντος κόμματος αφού οι πολίτες δουν τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους, όχι νωρίτερα.

Τα γκάλοπ που είχαν γίνει τον Νοέμβριο του 2025 και τον Φεβρουάριο του 2026 επιβεβαιώνουν πως η κυβερνητική απήχηση βελτιώθηκε στα δεύτερα.

Επίσης, μια μακράς διαρκείας, προεκλογικού τύπου κινητοποίηση του κόμματος θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες να καλυφθεί η δημοσκοπική απόσταση που έχει τώρα η ΝΔ από τον πήχη της αυτοδυναμίας (η οποία αποτελεί τον δεδηλωμένο στόχο της).

Οσο πιο αργά ζητηθεί η λαϊκή ετυμηγορία, τόσο πιο σκληρά θα είναι και τα εκλογικά διλήμματα, κατά τη γνώμη εκείνων που «ψηφίζουν» άνοιξη – ή και Ιούνιο.

Η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο την 1η Ιουλίου της επόμενης χρονιάς. Το τάιμινγκ θα ευνοεί το διαζευκτικό σχήμα «ακυβερνησία ή σταθερότητα», στο οποίο ήδη ποντάρει η ΝΔ, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τη στρατηγική της μιας κάλπης, η οποία αποφασίστηκε στο Μαξίμου.

Πάντως, υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούν οι θιασώτες και της μιας και της άλλης άποψης: ο εκλογικός χρόνος είναι σαν τον πραγματικό, δεν υπάρχει, είναι μια ανθρώπινη επινόηση και εξυπηρετεί πολιτικές ανάγκες.

Τελευταία Νέα

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος