Εκτεταμένες εξουσίες στην κυβέρνηση για την απαγόρευση ή τον περιορισμό ξένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης
Ξένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Claude, το ChatGPT και το Gemini, θα μπορούσαν να απαγορευτούν ή να περιοριστούν εντός της Ρωσίας εάν δεν τηρήσουν τους νέους κανόνες που θα έδιναν στη Μόσχα ευρείες εξουσίες για τη ρύθμιση του τομέα, σύμφωνα με κυβερνητικές προτάσεις που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο.
Οι προτάσεις, που δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης της Ρωσίας, θα επεκταθούν στην αναδυόμενη προσπάθεια της Ρωσίας να δημιουργήσει ένα κυρίαρχο διαδίκτυο – προστατευμένο από ξένες επιρροές και σεβόμενο αυτό που αποκαλεί «παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες».
Το υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης της Ρωσίας δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι οι νέοι κανόνες σχεδιάστηκαν για να «βοηθήσουν στην προστασία των πολιτών από τη συγκαλυμμένη χειραγώγηση και τους μεροληπτικούς αλγόριθμους».
Περιορισμός της διασυνοριακής τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης
Η πρωτοβουλία, η οποία είναι πιθανό να ωφελήσει τα εγχώρια εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσονται από την κρατική Sberbank και τον τεχνολογικό όμιλο Yandex, δημοσιοποιήθηκε σε μια εποχή που το ρωσικό κράτος εντείνει τον κρατικό έλεγχο στο διαδίκτυο.
Οι κανονισμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο χρόνο μετά από περαιτέρω αναθεώρηση και έγκριση από την κυβέρνηση.
«Η λειτουργία διασυνοριακών τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να απαγορευτεί ή να περιοριστεί σε περιπτώσεις που ορίζονται από τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρουν οι κανόνες.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε την Παρασκευή ότι τα ξένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα εμπίπτουν στους νέους κανόνες επειδή αναπόφευκτα μετέφεραν δεδομένα Ρώσων πολιτών στο εξωτερικό.
«Οι διασυνοριακές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης αναφέρονται σε όλα τα ξένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των ChatGPT, Claude και Gemini, όπου η χρήση τέτοιων μοντέλων έχει ως αποτέλεσμα τη μετάδοση δεδομένων χρήστη, ερωτημάτων και διαλόγων στους προγραμματιστές αυτών των μοντέλων εκτός Ρωσίας», ανέφερε το RIA, επικαλούμενο έναν εξειδικευμένο δικηγόρο τεχνολογίας, τον Κίριλ Ντιάκοφ.
Και τα τρία μοντέλα που ανέφερε ο Ντιάκοφ αναπτύχθηκαν από αμερικανικές εταιρείες: OpenAI, Anthropic και Google της Alphabet αντίστοιχα.
Άλλα ξένα αλλά ανοιχτά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Qwen ή το DeepSeek της Κίνας, θα μπορούσαν ωστόσο να προσαρμοστούν με ασφάλεια και να αναπτυχθούν σε κλειστό περιβάλλον στην ιδιόκτητη υποδομή ρωσικών κυβερνητικών οργανισμών και εταιρειών, δήλωσε ο Ντιάκοφ, καθώς οποιαδήποτε δεδομένα που υποβάλλονται σε επεξεργασία θα παρέμεναν εντός αυτής της υποδομής.
Το RIA ανέφερε ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται από περισσότερα από 500.000 άτομα την ημέρα θα πρέπει να αποθηκεύουν πληροφορίες Ρώσων χρηστών σε ρωσικό έδαφος για τρία χρόνια για να συμμορφώνονται με το νέο κανονιστικό καθεστώς. Οι δυτικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν αρνηθεί στο παρελθόν να συμμορφωθούν με τέτοιες απαιτήσεις.
Πηγή: Reuters


