Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2026
ENQUIRE / NEWSROOM
Η ουσία της ημέρας.Χωρίς τον θόρυβο.
ΤώραΗ Σαουδική Αραβία αναφέρει ότι καταρρίφθηκαν 4 drones, μεταξύ των οποίων και πάνω από το Ριάντ
Κοινωνία

Γαλλία: Επεισόδια στις συγκεντρώσεις στο Παρίσι

Κοινωνία17.10.20261 λεπτό
Γαλλία: Επεισόδια στις συγκεντρώσεις στο Παρίσι



Ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Πλατεία Δημοκρατίας (Republique) του Παρισιού, από όπου επρόκειτο να ξεκινήσει η συγκέντρωση και η πορεία προς την Κονκόρντ των φοιτητών, των μαθητών και των συνδικάτων κατά του «υψηλού κόστους ζωής».

Τα «Κίτρινα Γιλέκα», μαθητές, φοιτητές και συνδικάτα, συγκεντρώνονται σε ολόκληρη τη Γαλλία, ενάντια στο υψηλό κόστος ζωής, τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες υπηρεσίες.

Οι αρχές χρησιμοποίησαν επανειλημμένα δακρυγόνα για να απαντήσουν σε αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους φορούσαν μάσκες και ήταν ντυμένοι στα μαύρα, μερικοί από τους οποίους έριχναν φωτοβολίδες.

REUTERS

Σύμφωνα με τη Liberation, η Πλατεία Δημοκρατίας έχει κατακλυστεί από δακρυγόνα εδώ και αρκετά λεπτά. «Οι άνθρωποι τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις, δεν υπάρχει οργανωμένη πορεία », ανέφεραν διαδηλωτές στη Liberation.

Plusieurs milliers de manifestants devant gare du nord se dirigent vers gare de l’Est #17octobre https://t.co/tlAoSPlq1I

— Victor Destang (@victordstg) October 17, 2026

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στη Μασσαλία, με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν αντικείμενα και την αστυνομία να απαντά με τη χρήση δακρυγόνων.

Σήμερα όλη η Γαλλία είναι έξω με πανεθνικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή πολλών κοινωνικών ομάδων.

Δεκάδες συλλήψεις έγιναν το πρωί στο Παρίσι, καθώς οι εντάσεις αυξάνονταν στην πρωτεύουσα και σε άλλες γαλλικές πόλεις.

«Μέχρι το μεσημέρι, οι αρχές είχαν καταγράψει 140 σημεία διαδλήωσεων στις οποίες συμμετείχαν 32.800 άτομα σε περιφέρειες και 166 συλλήψεις σε εθνικό επίπεδο», σύμφωνα με πηγές κοντά στον υπουργό Εσωτερικών Λοράν Νουνιές.

Οι οργανωτές μιλούν βέβαια για πολύ περισσότερο κόσμο.

Στη Μασσαλία, ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα έγινε στόχος διαδηλωτών. Σύμφωνα με τη Liberation, ο ουρανός είναι θολός από τα δακρυγόνα πάνω από το Παλιό Λιμάνι. Αρκετοί διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην ιστορική Canebière και σε όλο το κέντρο της πόλης. Αρκετά καταστήματα έχουν υποστεί ζημιές, όπως και η πρόσοψη του δημοτικού αστυνομικού τμήματος στην Canebière, οι οποίες έσπασαν. «Δεδομένου του τρέχοντος χάους, δεν είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί», προβλέπει ένας μαθητής λυκείου.

🇫🇷 La France aujourd’hui : 🔥
Un poste de police en cours de destruction à Marseille

#manifs #17octobre2026 #casseurs https://t.co/vL0Jx9Jc0b

— DIRECT.NEWS (@_Direct_News) October 17, 2026

Αλλού, αναφέρθηκαν επίσης περιστατικά. Ένα κτίριο πανεπιστημιακής σχολής στη Ρουέν της Νορμανδίας υπέστη ζημιές νωρίς σήμερα από φωτιά που πιθανότατα οφείλεται σε «εμπρησμό», σύμφωνα με πηγή κοντά στην έρευνα.


REUTERS

Στη Λυών, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει σχεδόν 300 άτομα που συγκεντρώθηκαν μπροστά σε ένα πανεπιστήμιο, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην Τουλούζη, οι αρχές παρενέβησαν για να αποτρέψουν μπλόκα τρένων και ενός κυκλικού κόμβου.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.