Γεραπετρίτης – Ρούμπιο: Τι συζήτησαν στην Ουάσιγκτον

Ημερομηνία: 27-02-2026



Η σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας- ΗΠΑ αναδείχθηκε, όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και διήρκησε περισσότερο από το προβλεπόμενο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Τι συζητήθηκε

Κατά τις ίδιες πηγές, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι ευρωατλαντικές σχέσεις, με ανταλλαγή απόψεων για την πορεία των σχέσεων ΗΠΑ και Ευρώπης και την ανάγκη διατήρησης λειτουργικών διαύλων διαλόγου, με την Ελλάδα να αναγνωρίζεται ως αξιόπιστος εταίρος και χρήσιμη γέφυρα επικοινωνίας.

Συζητήθηκαν επίσης περιφερειακά ζητήματα, όπως το Κυπριακό, το Ιράν, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στη Γάζα, καθώς και η δυνατότητα ελληνικής συμβολής σε ανθρωπιστικές και σταθεροποιητικές πρωτοβουλίες. Στην ατζέντα περιλήφθηκαν ακόμη το μεταναστευτικό και οι εξελίξεις στην Αφρική, ενώ έγινε ενημέρωση και για τις τελευταίες επαφές στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μάρκο Ρούμπιο εξέφρασε εκ νέου την βούληση του να επισκεφτεί την Αθήνα όταν το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του, χωρίς όμως να οριστικοποιηθεί ημερομηνία για τον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ και Ελλάδας. Οι δύο πλευρές συζήτησαν την επέκταση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και των εμπορικών σχέσεων, την προώθηση της ευρωπαϊκής άμυνας και της περιφερειακής ασφάλειας, καθώς και την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης».

Γ. Γεραπετρίτης: Σε «εξαιρετική κατάσταση» οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας

Οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στο ανώτατο δυνατό σημείο, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως υπογράμμισε, «βρισκόμαστε σε μια πραγματικά εξαιρετική κατάσταση, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικονομικές συνεργασίες, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, όσο επίσης και την αμυντική συνεργασία, το εμπόριο και την οικονομική διπλωματία».

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος