Γιαουρτόπιτα με έτοιμο φύλλο σφολιάτας
15′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15′
Υλικά
Μερίδες: 8-10
- 1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας του εμπορίου
- 20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά, χτυπημένα με ένα πιρούνι
- 70 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε γιαουρτόπιτα με φύλλο σφολιάτας, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C (αντιστάσεις).
- Στη συνέχεια, αλείφουμε καλά με λίγο λάδι μια ταρτιέρα 22-24 εκ.
- Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας με τρόπο ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
- Με ένα πιρούνι την τρυπάμε σε διάφορα σημεία, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
- Διπλώνουμε προς τα μέσα σε όμορφο στεφάνι το φύλλο που προεξέχει.
- Την ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
- Παράλληλα, σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι με τη ζάχαρη και το βούτυρο.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
- Αδειάζουμε στη μισοψημένη σφολιάτα την κρέμα γιαουρτιού και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει στην επιφάνεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 59.
Γαστρονόμος