Η επόμενη μέρα: Από τα προγράμματα στις πραγματικές ευκαιρίες εργασίας

Ημερομηνία: 03-09-2026



Η ΔΕΘ κάθε χρόνο αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την οικονομία και την κοινωνία. Για τη ΔΥΠΑ, όμως, είναι και μια ευκαιρία να κοιτάξουμε λίγο πιο μπροστά: να δούμε πού βρίσκεται η αγορά εργασίας, ποιες ανάγκες δημιουργούνται και, κυρίως, ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν πίσω από τις αλλαγές που συντελούνται.

Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου. Να περάσουμε από μια πολιτική που απλώς δημιουργεί θέσεις και προγράμματα, σε μια πολιτική που δημιουργεί πραγματικές ευκαιρίες πρόσβασης προς την εργασία.

Τα τελευταία χρόνια η ΔΥΠΑ έχει κάνει σημαντικά βήματα. Από το 2019 έως τον Ιούλιο του 2026, σχεδόν 300.000 άνθρωποι ωφελήθηκαν από προγράμματα απασχόλησης, επιχειρηματικότητας και διατήρησης θέσεων εργασίας, ενώ περισσότεροι από 400.000 πολίτες, εργαζόμενοι και άνεργοι ωφελήθηκαν από δράσεις κατάρτισης. Οι αριθμοί αυτοί έχουν σημασία. Αλλά δεν αρκούν. Γιατί πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει ένας άνθρωπος που αναζητά μια δεύτερη ευκαιρία, ένας νέος που προσπαθεί να κάνει το πρώτο του βήμα, μια γυναίκα που θέλει να επιστρέψει στην εργασία, ένας εργαζόμενος μεγαλύτερης ηλικίας που δυσκολεύεται να επανενταχθεί, ένας άνθρωπος με αναπηρία που διεκδικεί ισότιμη πρόσβαση.

Από την οριζόντια στην πραγματικά στοχευμένη πολιτική. Η νέα γενιά δράσεων της ΔΥΠΑ θα κινηθεί ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Περισσότερη στόχευση, λιγότερες οριζόντιες λύσεις και μεγαλύτερη σύνδεση με τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής. Δεν έχουν όλες οι περιοχές της χώρας τις ίδιες ανάγκες. Δεν αναζητούν όλες οι επιχειρήσεις τους ίδιους ανθρώπους ούτε τις ίδιες δεξιότητες. Άλλη είναι η ανάγκη μιας βιομηχανικής περιοχής, άλλη ενός τουριστικού προορισμού και άλλη μιας περιοχής που βρίσκεται σε διαδικασία παραγωγικής μετάβασης. Γι’ αυτό και η ΔΥΠΑ σχεδιάζει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον περιφερειακό χαρακτήρα των πολιτικών της, αξιοποιώντας τα δεδομένα της αγοράς εργασίας και συνομιλώντας πιο συστηματικά με τις επιχειρήσεις, τους κοινωνικούς εταίρους και τις τοπικές κοινωνίες.

Έως το τέλος του 2026, η νέα γενιά δράσεων της ΔΥΠΑ βάζει στο επίκεντρο εκείνους που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια επανένταξης. Ξεκινάμε με ένα δυναμικό πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης για 5.500 νέους έως 29 ετών, δίνοντας ισχυρό κίνητρο στις επιχειρήσεις με επιπλέον κάλυψη για την πρόσληψη νέων γυναικών. Ακολουθεί μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις μας, που αφορά σχεδόν 27.500 ανέργους ηλικίας 30 ετών και άνω, με αυξημένη επιχορήγηση για τις γυναίκες και τους ανθρώπους άνω των 50 ετών – μια κατηγορία συμπολιτών μας που συχνά βιώνει τον ηλικιακό αποκλεισμό.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στα νέα, ολοκληρωμένα προγράμματα για τις Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες και τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Με ειδικά σχεδιασμένα κίνητρα, ανοίγουμε την πόρτα της αγοράς εργασίας σε ΑμεΑ, αποφυλακισμένους, απεξαρτημένους, μονογονείς, θύματα έμφυλης βίας, Ρομά, άστεγους και νέους που μεγάλωσαν σε δομές φροντίδας.

Στόχος μας δεν είναι απλώς να ανοίξει μια θέση εργασίας. Είναι να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποστήριξη ώστε ο άνθρωπος να μπορέσει να παραμείνει στην εργασία, να αποκτήσει εισόδημα, αυτονομία και προοπτική.

Αυτή είναι, κατά τη γνώμη μου, η ουσία μιας σύγχρονης δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης: να βρίσκεται εκεί όπου η απόσταση από την εργασία είναι μεγαλύτερη και να κάνει αυτή την απόσταση μικρότερη.

Η κατάρτιση πρέπει να οδηγεί σε δουλειά. Η εποχή των προγραμμάτων κατάρτισης χωρίς σαφή σύνδεση με την αγορά εργασίας έχει περάσει. Η νέα μας προσέγγιση είναι να επενδύουμε στις δεξιότητες που πραγματικά χρειάζονται οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, αλλά και εξειδικεύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες συγκεκριμένων κλάδων και περιοχών.

Θέλουμε η κατάρτιση να αποτελεί γέφυρα προς την εργασία και όχι έναν ενδιάμεσο σταθμό. Να ξεκινά από την ανάγκη της επιχείρησης, να συναντά τις δυνατότητες του ανθρώπου και να καταλήγει σε μια πραγματική επαγγελματική ευκαιρία.

Πριν σχεδιάσουμε, ακούμε. Αυτός είναι και ο βαθύτερος μετασχηματισμός που επιχειρούμε στη ΔΥΠΑ. Να ακούμε πριν σχεδιάσουμε και να προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας όταν τα δεδομένα της αγοράς αλλάζουν. Η επιτυχία της ΔΥΠΑ δεν μετριέται πλέον μόνο από το πόσοι μπαίνουν σε ένα πρόγραμμα, αλλά από το πόσοι βρίσκουν και διατηρούν μια πραγματική θέση εργασίας.

Με ανθρωποκεντρικό πρόσημο, κοινωνική ευαισθησία και στρατηγική στόχευση, συνεχίζουμε να χτίζουμε μια Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης που στέκεται δίπλα σε κάθε πολίτη, επιστρέφοντας στην κοινωνία την προοπτική και την αξιοπρέπεια που της αξίζει.

* Διοικήτρια της ΔΥΠΑ

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος