Η φυλακισμένη νομπελίστρια Ειρήνης Μοχαμαντί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο

Ημερομηνία: 11-05-2026



Η φυλακισμένη Iρανή νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης και της χορηγήθηκε αναστολή της ποινής της αφού κατέβαλε μεγάλη εγγύηση, ανακοίνωσε το ίδρυμα που διαχειρίζεται η οικογένειά της.

Η 54χρονη Μοχαμαντί κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 2023 ενώ βρισκόταν στη φυλακή για την εκστρατεία της για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και την κατάργηση της θανατικής ποινής. Πριν από δύο εβδομάδες υπέστη καρδιακή προσβολή.

Η οικογένειά της ζήτησε να μεταφερθεί από την Ζαντζάν, βορειοδυτικά της Τεχεράνης, όπου εξέτιε την ποινή της, ώστε να μπορέσει να έχει καλύτερη ιατρική περίθαλψη.

Βρίσκεται τώρα στο Νοσοκομείο Παρς της Τεχεράνης, όπου την παρακολουθεί η δική της ιατρική ομάδα, ανέφερε σε δήλωσή του το Ίδρυμα Ναργκίς Μοχαμαντί.

Είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο

Η Μοχαμαντί καταδικάσθηκε σε νέα ποινή κάθειρξης 7,5 ετών, είχε ανακοινώσει το ίδρυμα τον Φεβρουάριο, εβδομάδες πριν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπολύσουν τον πόλεμό τους εναντίον του Ιράν. Η Επιτροπή Νόμπελ είχε καλέσει τότε την Τεχεράνη να την απελευθερώσει αμέσως.

Είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο αφού είχε καταγγείλει το θάνατο ενός δικηγόρου, του Χοσρόβ Αλικορντί. Εισαγγελέας είπε σε δημοσιογράφους ότι είχε κάνει προκλητικά σχόλια στην επιμνημόσυνη τελετή για τον Αλικορντί.

Το ίδρυμα δεν γνωστοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με την εγγύηση που επιβλήθηκε ή για την αναστολή της ποινής της.

«Εντούτοις μια αναστολή δεν είναι αρκετή», τόνισε. «Η Ναργκίς Μοχαμαντί χρειάζεται μόνιμη, εξειδικευμένη φροντίδα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ στη φυλακή».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος