Η Γερμανία ζητά να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς συνδεδεμένου μέλους της ΕΕ πριν από την ένταξή της
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς πρότεινε να καταστεί η Ουκρανία «συνδεδεμένο μέλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να έλθει πιο κοντά στην Ένωση πριν ολοκληρώσει τη διαδικασία για την πλήρη ένταξη.
Η Ουκρανία επιθυμεί να ενταχθεί στο μπλοκ για να ενισχύσει την ασφάλεια και την άμυνά της εν μέσω ρωσικής εισβολής ειδικά καθώς οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει την ιδέα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Σε επιστολή προς τους επικεφαλής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα, την οποία είδαν τα πρακτορεία ειδήσεων την Πέμπτη, ο Μερτς πρότεινε να επιτραπεί σε Ουκρανούς αξιωματούχους να συμμετέχουν σε συνόδους κορυφής και υπουργικές συναντήσεις της ΕΕ, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.
«Είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα τη διαδικασία ένταξης, δεδομένων των αμέτρητων εμποδίων καθώς και των πολιτικών περιπλοκών των διαδικασιών επικύρωσης», έγραψε ο Μερτς.
«Αυτό που οραματίζομαι είναι μια πολιτική λύση που θα φέρει την Ουκρανία ουσιαστικά πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους βασικούς θεσμούς της άμεσα», έγραψε.
Σύμφωνα με την πρόταση του Μερτς, η Ουκρανία θα καλύπτεται από τη ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας του μπλοκ και θα είναι επίσης επιλέξιμη για χρηματοδότηση από τμήματα του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Ο Μερτς επέμεινε ότι εξακολουθεί να επιθυμεί η Ουκρανία να γίνει τελικά «πλήρες μέλος» και προέτρεψε για την έναρξη όλων των απαραίτητων διαπραγματεύσεων.
Κράτος Δικαίου και χρονοβόρα διαδικασία
Ο Μερτς έγραψε ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία με την Ουκρανία θα μπορούσε να περιέχει έναν μηχανισμό επαναφοράς που θα ακύρωνε την προσωρινή ένταξη σε περίπτωση που το Κίεβο υποχωρούσε στα πρότυπα του κράτους δικαίου που είναι απαραίτητα για την πλήρη ένταξη.
Παρόλο που το 2027 προτάθηκε ως πιθανή ημερομηνία για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων που συζητήθηκε από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και τη Ρωσία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η πλήρης ένταξη της χώρας είναι απίθανη τα επόμενα χρόνια.
Οι διαδικασίες ένταξης είναι συνήθως χρονοβόρες και συνεπάγονται μεγάλη γραφειοκρατία και σοβαρές μεταρρυθμίσεις, με τις υποψήφιες χώρες να υποχρεούνται να πληρούν διάφορα δημοκρατικά και οικονομικά πρότυπα.
Κάθε ένα από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ πρέπει επίσης να εγκρίνει και να επικυρώσει οποιαδήποτε ένταξη, γεγονός που προσθέτει στα πιθανά εμπόδια.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.


