Η MI5 κατηγορεί την Κίνα ότι χρηματοδοτεί ακαδημαϊκή έρευνα για την AI για λόγους κατασκοπείας

Ημερομηνία: 30-09-2026



Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI5 εξέδωσε την Τετάρτη μια πρωτοφανή προειδοποίηση, επισημαίνοντας ότι ένας κινεζικός οργανισμός εμπλεκόταν στη χρηματοδότηση ακαδημαϊκής έρευνας σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, για λογαριασμό της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας του Πεκίνου.

Στην «Προειδοποίηση για Κατασκοπεία» που εξέδωσε, η MI5 ανέφερε ότι περισσότεροι από 100 ακαδημαϊκοί με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν συμμετάσχει σε έργα χρηματοδοτούμενα από το Ινστιτούτο Ερευνών China General Technology (CGTRI), το οποίο διατηρούσε «πολύ ισχυρούς δεσμούς» με το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας (MSS) — την πολιτική υπηρεσία πληροφοριών του Πεκίνου.

«Η MI5 διαπίστωσε ότι ο κύριος σκοπός του CGTRI είναι η χρηματοδότηση ακαδημαϊκής έρευνας που ενισχύει άμεσα τις τεχνικές δυνατότητες της MSS στον τομέα της κατασκοπείας», ανέφερε η προειδοποίηση.

«Ακαδημαϊκοί από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συμμετάσχει σε έργα που χρηματοδοτούνται από το CGTRI και αφορούν τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η κυβερνοασφάλεια, τα συστήματα κρυφών επικοινωνιών και η στεγανογραφία. Αυτή η δραστηριότητα υποστηρίζει την κατασκοπευτική δράση της MSS, η οποία συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η στεγανογραφία είναι η πρακτική απόκρυψης πληροφοριών μέσα σε μηνύματα ή αντικείμενα.

Η προειδοποίηση αυτή —η οποία, σύμφωνα με την MI5, αποτελεί την πρώτη φορά που η υπηρεσία δημοσιοποιεί αυτοτελώς μια τέτοια ειδοποίηση— εντάσσεται σε μια σειρά κατηγοριών σχετικά με κινεζικές δραστηριότητες κατασκοπείας και αναδεικνύει την ένταση ανάμεσα στις ανησυχίες της βρετανικής πλευράς για την ασφάλεια και τις κινήσεις της κυβέρνησης για την οικοδόμηση δεσμών με το Πεκίνο.

Το Πεκίνο έχει καταγγείλει τους προηγούμενους ισχυρισμούς ως αβάσιμους και ως καθαρό κατασκεύασμα.

Η Κίνα απέρριψε τις κατηγορίες για κατασκοπεία

Η MI5 ανέφερε ότι πολλοί ακαδημαϊκοί και φορείς συνεργάστηκαν καλή τη πίστει με την CGTRI —ονομασία που, όπως σημείωσε, ορισμένες φορές αποδίδεται ως China Academy of General Technology (CAGT)— χωρίς να γνωρίζουν τους στενούς δεσμούς της με την MSS.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι όσοι συνεχίσουν τη συνεργασία αυτή κινδυνεύουν πλέον με δίωξη βάσει του βρετανικού Νόμου περί Εθνικής Ασφάλειας (National Security Act), ο οποίος ψηφίστηκε το 2023 με στόχο την παροχή διευρυμένων εξουσιών για την αντιμετώπιση της ξένης κατασκοπείας και των δραστηριοτήτων εχθρικών κρατών.

Ο αρμόδιος υπουργός Ασφάλειας, Νταν Τζάρβις, δήλωσε ότι απέστειλε επιστολή σε όλες τις διοικήσεις των βρετανικών πανεπιστημίων, ζητώντας να διασφαλιστεί ότι το προσωπικό θα τερματίσει κάθε σχέση με τον εν λόγω κινεζικό οργανισμό.

«Η προειδοποίηση αυτή αποκαλύπτει τις προσπάθειες των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών να επωφεληθούν κρυφά από την τεχνογνωσία και την έρευνα των ακαδημαϊκών μας, υπονομεύοντας την εθνική μας ασφάλεια καθώς και εκείνη των συμμάχων μας», ανέφερε σε δήλωσή του.

«Οι διεθνείς συνεργασίες είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά μας ιδρύματα θα συνεχίσουν να ακμάζουν, ωστόσο θα λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για να αμυνθούμε απέναντι στις απειλές που αντιμετωπίζουμε».

Η σχέση της Βρετανίας με την Κίνα έχει καταστεί ολοένα και πιο περίπλοκη τα τελευταία χρόνια.

Από τη μία πλευρά, η βρετανική κυβέρνηση επιδίωξε καλύτερες σχέσεις με το Πεκίνο για την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών και ενέκρινε σχέδια για την κατασκευή της μεγαλύτερης κινεζικής πρεσβείας στην Ευρώπη στο Λονδίνο· από την άλλη, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για κινεζικές ενέργειες κατασκοπείας και προσπάθειες υπονόμευσης του βρετανικού δημοκρατικού συστήματος.

Πέρυσι, ο Κεν ΜακΚάλουμ, γενικός διευθυντής της MI5, δήλωσε ότι οι Κινέζοι κατάσκοποι αποτελούν καθημερινή απειλή για την εθνική ασφάλεια και δημιουργούν ψεύτικες αγγελίες εργασίας, επιχειρώντας να παρασύρουν Βρετανούς επαγγελματίες ώστε να παραδώσουν πληροφορίες.

Η υπηρεσία του εξέδωσε επίσης προειδοποίηση προς τους Βρετανούς νομοθέτες τον περασμένο Νοέμβριο, επισημαίνοντας ότι Κινέζοι πράκτορες τους στοχεύουν για να συλλέξουν πληροφορίες και να επηρεάσουν τη δραστηριότητά τους, προσποιούμενοι τους υπεύθυνους προσλήψεων ή εκπροσωπώντας εταιρείες.

Τον Ιούνιο, υπηρεσίες ασφαλείας της συμμαχίας «Five Eyes» —που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία— εξέδωσαν προειδοποίηση σχετικά με Κινέζους κατασκόπους, οι οποίοι χρησιμοποιούν συστηματικά και επιθετικά διαδικτυακές πλατφόρμες εύρεσης εργασίας για να στρατολογήσουν άτομα που έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Πηγή: Reuters 

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος