Η νέα «εμμονή» των 30άρηδων που κοστίζει χιλιάδες δολάρια
Μια νέα και ευρέως διαδεδομένη πάθηση πλήττει τη νέα γενιά, εξελισσόμενη σε πραγματική εμμονή για όσους έρχονται αντιμέτωποι με τα συμπτώματά της. Η ανάγκη για την πρόληψη ή τη διόρθωση της κατάστασης πυροδοτεί ένα κύμα δαπανηρών παρεμβάσεων, αναγκάζοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους να σπαταλούν υπέρογκα χρηματικά ποσά στην προσπάθεια αποκατάστασης.
Η Νόρα Έφρον ήταν περίπου 62 ετών όταν, το 2003, έγραψε ότι ένιωθε άσχημα για τον γερασμένο λαιμό της. Σήμερα, λόγω του σύγχρονου φαινομένου που ονομάζεται «ρυτίδες τεχνολογίας» (Tech neck), άνθρωποι ακόμη και στην ηλικία των 20 ετών νιώθουν το ίδιο.
Αν και δεν αποτελεί επίσημη διάγνωση, ο όρος «ρυτίδες τεχνολογίας» είναι δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναγνωρίζεται από δερματολόγους, πλαστικούς χειρουργούς και φυσιοθεραπευτές. Αναφέρεται σε οριζόντιες γραμμές ή πτυχές στον λαιμό, καθώς και σε αλλαγές στη στάση του σώματος, όπως στρογγυλεμένοι ώμοι και θέση του κεφαλιού προς τα εμπρός.
Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει το φαινόμενο, αλλά με βάση τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γυναίκες ηλικίας 20 και 30 ετών ανησυχούν περισσότερο για την πρόληψη ή τη «διόρθωση» των συμπτωμάτων, με ορισμένες να ξοδεύουν πάνω από 5.000 δολάρια για να μειώσουν τις λεπτές γραμμές και να βελτιώσουν τη στάση του σώματος.
Η Λίντσεϊ Γουόλας, 35χρονη διευθύντρια μάρκετινγκ με έδρα το Λος Άντζελες, έμαθε για πρώτη φορά για το φαινόμενο από βίντεο στο Instagram.
«Μου έγινε έμμονη ιδέα όταν κοίταξα στον καθρέφτη και παρατήρησα ότι οι ρυτίδες γίνονταν πιο έντονες. Ο λαιμός και το πάνω μέρος του στήθους άλλαζαν με ρυθμό που δεν συμβάδιζε με το πρόσωπο», δήλωσε η Γουόλας. «Αφότου έκλεισα τα 30, άρχισα να ανησυχώ, χωρίς όμως να γνωρίζω ακόμη την αιτία εμφάνισης των ρυτίδων. Τώρα όλα βγάζουν νόημα», πρόσθεσε. «Είμαι σκυμμένη πάνω από υπολογιστή για πάνω από 10 ώρες την ημέρα».
5.000 δολάρια για πιο νεανικό λαιμό
Η πλαστική χειρουργός Δρ. Κρίστι Χάμιλτον με έδρα το Χιούστον του Τέξας δήλωσε ότι οι ρυτίδες τεχνολογίας αποτελούν «τόσο μυοσκελετικό όσο και αισθητικό πρόβλημα».
«Όταν κάποιος σκύβει πάνω από φορητό υπολογιστή, tablet ή τηλέφωνο για μεγάλο χρονικό διάστημα, το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός και ασκεί σημαντική πίεση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στους γύρω μύες», ανέφερε. Το ευαίσθητο, λεπτότερο δέρμα του λαιμού γερνάει ταχύτερα από το πρόσωπο επειδή κινείται συνεχώς προς διαφορετικές κατευθύνσεις, γεγονός που οδηγεί σε ρυτίδες. Η παρατεταμένη στάση προς τα κάτω επιταχύνει τη διαδικασία καθώς το δέρμα συσπάται επανειλημμένα και αποδυναμώνει τους υποστηρικτικούς μύες, συμπλήρωσε η Χάμιλτον.
Βραχυπρόθεσμα, οι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν δυσκαμψία και πόνο. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη αντιμετώπισης του προβλήματος στον αυχένα μπορεί να συμβάλει σε κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και χρόνιο πόνο, καθώς και σε επιταχυνόμενη γήρανση του δέρματος, δήλωσε η Χάμιλτον.
Για τη Γουόλας, η αισθητική πλευρά είναι εκείνη που την ενοχλεί ιδιαίτερα. Μάλιστα, υπολογίζει ότι έχει ξοδέψει τουλάχιστον 5.000 δολάρια στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.
Κάθε βράδυ χρησιμοποιεί κρέμα σύσφιξης λαιμού, συσκευή φωτοθεραπείας, ενυδατική μάσκα λαιμού με κολλαγόνο και συσκευή υψηλής συχνότητας. Επιπλέον, ανά εξάμηνο υποβάλλεται σε θεραπεία με λέιζερ CoolPeel, η οποία διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου μέσω μικροτραυματισμών στο δέρμα και κοστίζει περίπου 1.200 έως 1.600 δολάρια ανά συνεδρία για το πρόσωπο και τον λαιμό.
Η Λόρεν Κάμινγκς, 31χρονη στέλεχος δημοσίων σχέσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει ξοδέψει περίπου 1.000 δολάρια σε θεραπείες για τον λαιμό από τότε που άρχισε να ανησυχεί για τα προβλήματα της στάσης του σώματος και για τις οριζόντιες γραμμές στον λαιμό πριν από μερικά χρόνια. Έχει πληρώσει για ραντεβού με χειροπράκτη, για κρέμες σύσφιξης και έχει κάνει μία συνεδρία θεραπείας με λέιζερ διέγερσης του κολλαγόνου.
«Ανησυχώ όλο και περισσότερο καθώς είμαι πλέον στα 30 και θέλω να αποτρέψω την επιδείνωση», ανέφερε.
Για τον Τζέιμς Σέρινταν, 38χρονο διευθύντοντα σύμβουλο εταιρείας μηχανικής και ανάπτυξης προϊόντων, ο οποίος έχει ξοδέψει εκατοντάδες δολάρια για την αποκατάσταση του αυχένα, η πάθηση αυτή αντικατοπτρίζει το ευρύτερο πρόβλημα με τις σύγχρονες συνθήκες εργασίας.
«Οι συζητήσεις συνήθως αφορούν λιγότερο τη ματαιοδοξία και περισσότερο το πώς η σύγχρονη δουλειά φθείρει σταδιακά τον λαιμό, την πλάτη, τους καρπούς και τα μάτια, αν δεν υπάρχει προσοχή», δήλωσε ο Σέρινταν, ο οποίος ζει στο Βανκούβερ της Ουάσινγκτον, αναφερόμενος στις συζητήσεις που έχει με φίλους σχετικά με τον λαιμό.
Ο Γιάγια Καν, 29χρονος ιδρυτής επιχείρησης με έδρα τη Νέα Υόρκη, παρατήρησε ρυτίδες στον λαιμό πριν από δύο χρόνια και η εξέλιξη αυτή επηρέασε την επαγγελματική του αυτοπεποίθηση περισσότερο από όσο περίμενε. «Όταν διευθύνεις επιχείρηση και η εμφάνιση αποτελεί μέρος του τρόπου με τον οποίο οι πελάτες αντιλαμβάνονται την αξιοπιστία σου, παρατηρείς λεπτομέρειες», ανέφερε. Ο Καν έχει ξοδέψει περίπου 400 δολάρια μέχρι στιγμής στην προσπάθεια να διορθώσει τις λεπτές γραμμές.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.


